Een Alpha geven

Alpha bestaat uit ongeveer tien interactieve bijeenkomsten waarin deelnemers het gesprek aangaan over het leven, geloof en God.

Bekijk de video: Wat is Alpha?

In de afgelopen 25 jaar hebben ruim 375.000 mensen een Alpha gevolgd in Nederland 

Wat is Alpha?

Wat is Alpha?

Alpha is een hulpmiddel voor de lokale kerk om samen met anderen over het christelijk geloof in gesprek te gaan. De cursus is overal ter wereld hetzelfde en wordt gegeven in alle denominaties van de kerk. Wereldwijd hebben miljoenen mensen Alpha gevolgd. De cursus wordt in meer dan honderd landen en talen gegeven.   

Lees meer

Nieuw met Alpha?

Ga je voor het eerst Alpha geven? Bekijk dan eens onze trainingen om volledig voorbereid van start te gaan met jouw Alpha!

Training en materialen

Ga je van start met Alpha? Er zijn meerdere trainingen en materialen ontwikkeld, zodat je goed van start kunt gaan met jouw Alpha. Bereid je voor de start van je cursus goed voor door te trainen met je team en de benodigde materialen te bestellen en downloaden.

Lees meer

Promotie

Naast trainen en materialen bestellen, ga je natuurlijk ook deelnemers uitnodigen voor je Alpha. Om je daarin te helpen, organiseren we samen met de kerken de Alpha Campagne. Door middel van lokale en nationale acties nodigen we heel Nederland uit voor Alpha.

Lees meer

Impact

Alpha heeft een enorme impact. Niet alleen op de levens van deelnemers en teamleden, maar ook op de cultuur van de kerk. Zo ziet 95% van de kerkleiders Alpha als een effectief evangelisatiemiddel en ervaart 92% van de deelnemers een positieve invloed van Alpha op hun geloof en leven.

Lees meer

Kees Kraayenoord

“Elke crisis, ook deze coronacrisis, komt met kansen. Een van de crises die wij hadden was dat Alpha niet door kon gaan. Toen hebben we besloten: dan maar online. En wat blijkt? Meer mensen dan ooit deden mee uit heel het land! Zo werd een crisis echt een kans.” 

Kees Kraayenoord, Mozaiek0318 Veenendaal

Natascha

“Veel deelnemers kwamen zoekend, vol pijn en verbittering maar ook nieuwsgierig bij ons binnen. Kenmerkend voor de wijk waarin wij werken. Trouw kwamen de deelnemers wekelijks naar Alpha en we zagen gezichtsuitdrukkingen veranderen. Er kwam blijdschap, er kwam rust. Het merendeel van de deelnemers werd diep geraakt door de liefde van Jezus die zij heel persoonlijk ervaarden.”

Natascha, Kruiskerk Arnhem

Hoe ziet een Alpha-bijeenkomst eruit?

Maaltijd

Elke Alpha begint met gezamenlijke maaltijd 

De maaltijd tijdens Alpha biedt dé kans om vriendschappen op te bouwen. Tijdens het eten heb je alle tijd om elkaar te leren kennen. Zorg ervoor dat je altijd een lekkere maaltijd op tafel hebt staan en vraag, als dat kan, geen geld voor het eten. De maaltijd is cruciaal om elkaar eerst beter te leren kennen, voordat er iets wordt gedeeld over het christelijk geloof.

Inleiding

Na het eten volgt een inleiding

Elke week wordt er tijdens de inleiding een thema van het christelijk geloof behandeld. Een thema kan zijn: ‘Wie is Jezus?’ of ‘Bidden: waarom en hoe?’. Je kunt ervoor kiezen om de Alpha Film Series te gebruiken voor de inleidingen, zelf de inleidingen te houden of de twee opties te combineren.

Kleine groep

De kleine groep op Alpha

Na de inleiding gaan deelnemers uit elkaar in kleine groepen om door te praten over het onderwerp. Hier kunnen deelnemers al hun vragen stellen en hun mening delen. In elke kleine groep is er een gespreksleider en helper aanwezig om het gesprek te faciliteren.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik Alpha-materialen?

Je vindt alle cursus- en promotiematerialen op alphabookshop.nl. De Alpha Film Series en andere downloads vind je op registratie.alphanederland.org.

Hoe volg ik een Alpha?

Vind een Alpha bij jou in de buurt op alphacursus.nl!

Voor welke doelgroep is Alpha?

Alpha is voor iedereen! Of je nu wel, niet of een beetje gelooft. Voor sommige doelgroepen zijn er specifieke contexten, zoals YouthStudentsSeniorenVluchtelingen en Prisons. Je kunt er ook voor kiezen om Alpha voor een bepaalde groep mensen te geven, zoals voor alleen mannen of vrouwen of voor ondernemers (Alpha Business). Zo kun je Alpha op allerlei manieren voor verschillende groepen geven! Maar in alle gevallen geldt: de inhoud van Alpha blijft hetzelfde, of je het nu in de kroeg of in een kantoor organiseert ?

Waar vind ik de trainingen voor Alpha?

Je vindt alle videotrainingen op registratie.alphanederland.org. Je vindt een overzicht van alle lokale en nationale trainingen op alphanederland.org/evenementen.

Waar vind ik de Alpha Film Series?

De Alpha Film Series zijn gratis beschikbaar op registratie.alphanederland.org.

Hoe vorm ik een Alpha-team?

Volg de videotraining ‘Team samenstellen’ op registratie.alphanederland.org.

Hoe is Alpha ontstaan?

Alpha is ontstaan in de Holy Trinity Brompton-kerk in Londen; de cursus is daar ontwikkeld door Nicky Gumbel. Inmiddels is Alpha al 25 jaar actief in Nederland! Kijk voor meer informatie over het ontstaan van de cursus en organisatie op alphanederland.org/geschiedenis.

Hoe ga ik verder na Alpha?

Je kunt op meerdere manieren verdergaan na Alpha. Kijk hier voor alle mogelijkheden op een rijtje.

Waarom is er geen katholieke Alpha?

Hoewel de katholieke theologie andere antwoorden geeft op vragen over de erfzonde, heiligen, sacramenten, etc. dan de reformatorische theologieën, is er toch maar één Alpha. Hoe komt dat? Alpha gaat over de basisbeginselen van het christelijk geloof. De inhoud van de cursus is zo samengesteld dat niets in strijd is met de katholieke theologie. Integendeel zelfs! Zo wordt bijvoorbeeld de heiligverklaring van Maximiliaan Kolbe gebruikt om uit te leggen waarom Jezus stierf aan het kruis. In de Alpha Film Series komen ook prominente katholieken (bijvoorbeeld paus Franciscus) voor die hun bijdrage geven aan de uitleg van het christelijke geloof. Zoals er ook één Heer, één geloof en één doopsel is (Efeziërs 4 en 5), is er ook maar één Alpha. Natuurlijk ontstaat er na Alpha het verlangen om meer te leren over het geloof en misschien wel juist dingen die uniek zijn in de katholieke Kerk, maar dat kan heel goed na Alpha. Zoals ook andere kerkgenootschappen elementen zullen missen die voor hen belangrijk zijn en ze aanbieden in een vervolg. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Frank Jansons, Relatiemanager Alpha Katholiek (frank@alphanederland.org).

Ik zou graag iets katholieks willen toevoegen aan mijn Alpha, wat kan ik doen?

Je kunt van alles doen om aan je Alpha katholieke elementen toe te voegen. Gastvrijheid is bijvoorbeeld heel belangrijk. Dit kun je op een benedictijnse of een franciscaanse manier vorm geven. Daarnaast kun je voorbeelden geven uit je eigen leven of van heiligen die jouw verhaal ondersteunen, als je de inleidingen zelf geeft. Daardoor krijgt de inhoud een katholiek accent mee. Als je gaat bidden met je deelnemers, kun je ervoor kiezen om ze een katholiek gebed te leren welke je gezamenlijk bidt ter afsluiting van het persoonlijk gebed. Ook kun je ervoor kiezen om Alpha te vervolgen met avonden over meer specifiek katholieke thema’s. Je zult merken dat je door Alpha een goede geloofsbasis hebt gelegd om verder uit te wijden over de schoonheid van het katholieke geloof. Wil je meer weten over wat je kunt doen ná Alpha? Kijk dan eens op rk-alphacentrum.nl.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Hoe kan ik je verder helpen?

Ik ben Joost Klok, adviseur kerken. Heb je vragen over Alpha of denk je erover na om een cursus te geven? Ik help je graag verder! Klik op de knop hieronder om contact met me op te nemen.

Stel je vraag, ik help je graag!

Gebruik dit formulier of e-mail naar: joost@alphanederland.org

  • Hidden
Ja, ik heb een vraag!

Hoe kan ik je verder helpen?

Ik ben Frank Jansons, Relatiemanager van Alpha Katholiek. Heb je vragen over Alpha in de katholieke kerk of denk je erover na om een cursus te geven? Ik help je graag verder! Klik op de knop hieronder om contact met me op te nemen.

Stel je vraag, ik help je graag!

Gebruik dit formulier of e-mail naar: frank@alphanederland.org

  • Hidden
Ja, ik heb een vraag!

Alpha op social media: