Alpha in een oogopslag

Alpha is een serie bijeenkomsten waarin deelnemers samen het gesprek aangaan over het leven, geloof en God.

Bekijk de video: Wat is Alpha?

In Nederland hebben ruim 375.000 mensen een Alpha gevolgd!  

Wat is Alpha

Alpha is dé kans om samen met anderen in gesprek te gaan over het leven en het christelijk geloof. Het is de plek waar iedereen welkom is en waar alle verhalen samenkomen. Elk jaar komen er wereldwijd duizenden mensen op Alpha in aanraking met het evangelie van Jezus Christus. De cursus bestaat uit een serie van ongeveer tien bijeenkomsten en een Alpha-weekend.   

Lees meer

Hoe ziet een Alpha-bijeenkomst eruit?

Maaltijd

Eten brengt iedereen samen!

Elke Alpha start met een gezellig moment, waar je met elkaar van een heerlijke maaltijd geniet. Tijdens het eten heb je alle tijd om elkaar te leren kennen. Verwelkom je gasten elke bijeenkomst met lekkere maaltijd en vraag, als dat lukt, geen geld voor het eten. De maaltijd is cruciaal om elkaar eerst beter te leren kennen, voordat je met elkaar de diepte in gaat over het christelijk geloof.

Inleiding

Na het eten volgt een inleiding

Elke week wordt er tijdens de inleiding een thema van het christelijk geloof behandeld. Een thema kan zijn: ‘Wie is Jezus?’ of ‘Bidden: waarom en hoe?’. Als inleiding kan je de Alpha Film Series gebruiken, zelf een inleiding houden of de twee opties combineren.

Kleine groep

De kleine groep

Na de inleiding gaan deelnemers uit elkaar in kleine groepen om met elkaar door te praten over het onderwerp. Hier is geen vraag, mening, twijfel of uitspraak te gek. In elke kleine groep is er een gespreksleider en helper aanwezig om het gesprek te faciliteren.

Training en materialen

Om je te helpen om jouw Alpha goed te organiseren, hebben we allerlei trainingen en materialen voor je gemaakt om het zo makkelijk mogelijk te maken. Of je nu voor het eerst Alpha geeft óf meer impact wil zien van jouw Alpha, wij helpen je graag met alle benodigde materialen en trainingen.

Lees meer

Promotie

Naast getraind worden en materialen bestellen, ga je natuurlijk ook deelnemers uitnodigen voor je Alpha. 90% van de deelnemers komt op Alpha door een persoonlijke uitnodiging. Een persoonlijke uitnodiging is dus ontzettend belangrijk. Geen zorgen! Ook hiervoor hebben we hulpmiddelen klaar staan.

Lees meer

Impact

Jouw Alpha heeft impact! Niet alleen op de levens van deelnemers en teamleden, maar ook op de cultuur van de kerk. Zo ziet 95% van de kerkleiders Alpha als een effectief evangelisatiemiddel en ervaart 92% van de deelnemers een (zeer) positieve invloed van Alpha op hun geloof en leven.  

Lees meer

Natascha

“Veel deelnemers kwamen zoekend, vol pijn en verbittering maar ook nieuwsgierig bij ons binnen. Kenmerkend voor de wijk waarin wij werken. Trouw kwamen de deelnemers wekelijks naar Alpha en we zagen gezichtsuitdrukkingen veranderen. Er kwam blijdschap, er kwam rust. Het merendeel van de deelnemers werd diep geraakt door de liefde van Jezus die zij heel persoonlijk ervaarden.”

Natascha, Kruiskerk Arnhem

Jannes

“Alpha speelde een grote rol voor ons, het heeft veel twijfels weggenomen. Het was een volgende stap in overtuiging en in geloven: het begin van onze reis.”

Jannes, Voormalig wereldkampioen junior bodybuilding

Hoe organiseer je een Alpha?
Vraag een gratis stappenplan aan!

Ben je enthousiast geworden over Alpha? We helpen je graag om van start te gaan. 
Hieronder kun je een stappenplan aanvragen met daarin de beste tips en tricks voor de start van jouw cursus.
Vul je e-mailadres in en ontvang vrijblijvend het stappenplan voor Alpha.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik Alpha-materialen?

Je vindt alle cursus- en promotiematerialen op alphabookshop.nl. De Alpha Film Series en andere downloads vind je op registratie.alphanederland.org.

Hoe volg ik een Alpha?

Vind een Alpha bij jou in de buurt op alphacursus.nl!

Voor welke doelgroep is Alpha?

Alpha is voor iedereen! Of je nu wel, niet of een beetje gelooft. Voor sommige doelgroepen zijn er specifieke contexten, zoals YouthStudentsSeniorenVluchtelingen en Prisons. Je kunt er ook voor kiezen om Alpha voor een bepaalde groep mensen te geven, zoals voor alleen mannen of vrouwen of voor ondernemers (Alpha Business). Zo kun je Alpha op allerlei manieren voor verschillende groepen geven! Maar in alle gevallen geldt: de inhoud van Alpha blijft hetzelfde, of je het nu in de kroeg of in een kantoor organiseert.

Waar vind ik de trainingen voor Alpha?

Je vindt alle videotrainingen op registratie.alphanederland.org. Je vindt een overzicht van alle lokale en nationale trainingen op alphanederland.org/evenementen.

Waar vind ik de Alpha Film Series?

De Alpha Film Series zijn gratis beschikbaar op registratie.alphanederland.org.

Hoe vorm ik een Alpha-team?

Volg de videotraining ‘Team samenstellen’ op registratie.alphanederland.org.

Hoe is Alpha ontstaan?

Alpha is ontstaan in de Holy Trinity Brompton-kerk in Londen; de cursus is daar ontwikkeld door Nicky Gumbel. Inmiddels is Alpha ruim 25 jaar actief in Nederland! Kijk voor meer informatie over het ontstaan van de cursus en organisatie op alphanederland.org/geschiedenis.

Hoe ga ik verder na Alpha?

Je kunt op meerdere manieren verdergaan na Alpha. Hier vind je alle mogelijkheden op een rij.

Waarom is er geen katholieke Alpha?

Hoewel de katholieke theologie andere antwoorden geeft op vragen over bijvoorbeeld de erfzonde, heiligen en sacramenten, dan de reformatorische theologieën, is er toch maar één Alpha. Hoe komt dat? Alpha gaat over de basisbeginselen van het christelijk geloof. De inhoud van de cursus is zo samengesteld dat niets in strijd is met de katholieke theologie. Integendeel zelfs! Zo wordt bijvoorbeeld de heiligverklaring van Maximiliaan Kolbe gebruikt om uit te leggen waarom Jezus stierf aan het kruis. In de Alpha Film Series komen ook prominente katholieken (bijvoorbeeld paus Franciscus) voor die hun bijdrage geven aan de uitleg van het christelijke geloof. Zoals er ook één Heer, één geloof en één doopsel is (Efeziërs 4 en 5), is er ook maar één Alpha. Natuurlijk ontstaat er na Alpha het verlangen om meer te leren over het geloof en misschien wel juist dingen die uniek zijn in de katholieke Kerk, maar dat kan heel goed na Alpha. Andere kerkgenootschappen zullen ook elementen missen die voor hen belangrijk zijn en kunnen deze aanbieden in een vervolg. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Carolien Hoogenboom Coördinator Alpha Katholiek (carolien@alphanederland.org).

Ik zou graag iets katholieks willen toevoegen aan mijn Alpha, wat kan ik doen?

Je kunt van alles doen om aan je Alpha katholieke elementen toe te voegen. Wanneer je zelf de inleidingen verzorgt, kun je voorbeelden geven uit je eigen leven of van heiligen die jouw verhaal ondersteunen. Zo krijgt de inhoud een katholiek accent mee. Als je gaat bidden met je deelnemers, kun je ervoor kiezen om ze een katholiek gebed te leren welke je gezamenlijk bidt ter afsluiting van het persoonlijk gebed. We willen Alpha voor iedereen toegankelijk houden, daarom zijn we terughoudend in het gebruik van sacramenten tijdens Alpha-bijeenkomsten. Sacramenten vragen om een extra uitleg en zijn daardoor niet voor iedereen toegankelijk. Je kunt ervoor kiezen om Alpha te vervolgen met avonden over meer specifiek katholieke thema’s. Je zult merken dat je door Alpha een goede geloofsbasis hebt gelegd om verder uit te wijden over de schoonheid van het katholieke geloof. Wil je meer weten over wat je kunt doen na Alpha? Kijk dan eens op rk-alphacentrum.nl.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Hoe kan ik je verder helpen?

Ik ben Saskia de Boer, relatiemanager van Alpha. Heb je vragen over Alpha of denk je erover na om een cursus te geven? Ik help je graag verder! Klik op de knop hieronder om contact met me op te nemen.

Stel je vraag, ik help je graag!

Gebruik dit formulier of e-mail naar: saskia@alphanederland.org

  • Hidden
Ja, ik heb een vraag!

Alpha op social media: