Alpha Online

Hoe geef je Alpha Online?

In het kort

We sluiten ons graag aan bij het advies van de overheid. Dat betekent dat alle fysieke ontmoetingen op anderhalve meter plaatsvinden. We raden je daarom aan om je Alpha’s niet door te laten gaan zoals normaal. Wat kun je dan wel doen?

  • Zet Alpha online voort.
  • Stond er een Alpha in de planning? Of waren er geen plannen voor de komende tijd? Ga vooral de uitdaging aan om online te starten! Zo maak je het verschil voor mensen die juist in deze tijd zoeken naar betekenisvolle gesprekken.

Alpha werkt online iets anders dan in het echt. Je ziet elkaar natuurlijk niet face-to-face, kunt elkaar geen hand geven en het gesprek in de kleine groep loopt nét iets anders. Hoe geef je Alpha op een goede manier online? De zeven stappen hieronder gaan je helpen!

Ervaringen

Andere Alpha-teams, over de hele wereld, gingen je voor in het geven van Alpha Online. Benieuwd hoe zij dat hebben ervaren? Lees hun verhalen hier.

“Nadat we in eerste instantie Alpha on hold hadden gezet, kregen we ook het gevoel dat het eigenlijk jammer zou zijn als het helemaal zou stoppen. Deelnemers hebben zich niet voor niets opgegeven en keken echt uit naar Alpha. We vinden het gaaf om te zien dat in deze tijd van isolatie God voorziet in deze moderne communicatiemiddelen, zodat we toch samen kunnen optrekken met onze Alpha-deelnemers.”
– Alpha-leider Amersfoort

Zeven stappen om een Alpha Online te geven

Hieronder vind je een paar tips over hoe je Alpha online kunt geven. We raden je aan om niet met de hele Alpha-groep te (video)bellen, maar per kleine groep online samen te komen. Zo houd je goed het overzicht en is het gesprek makkelijker te voeren. Daarnaast raden we je aan om met video aan te bellen, als je die mogelijkheid hebt. Een gesprek is leuker en gezelliger als je elkaar ziet!

1. Registreer je Alpha Online

Ga je online een Alpha geven? Registreer je ‘Alpha Online’ dan op registratie.alphanederland.org. Hier krijg je toegang tot alle video’s, trainingen en andere materialen (uitnodigingen, handleidingen, Alpha Zoom Games, etc.) die je nodig hebt om je Alpha te geven!

2. Kies een online platform om elkaar te ontmoeten 

Er zijn veel programma’s die je kunt gebruiken om samen een video te kijken en het gesprek aan te gaan in de kleine groep. Een paar opties die er bestaan zijn bijvoorbeeld Zoom, Google Hangouts en Skype.

Voor de beste gebruikerservaring raden we Zoom aan. Met een betaald account van € 16,- per maand kun je onbeperkt met elkaar videobellen. Hiervoor heb je het programma Zoom nodig. Dit kun je downloaden op zoom.us.  

Heb je niet zoveel technische kennis? Dan kun je ook voor Skype kiezen. Hiervoor hoef je geen betaald account te hebben en kun je zonder tijdslimiet met elkaar videobellen. Je kunt hiervoor het programma Skype downloaden of Skype openen via web.skype.com

3. Start met een sociaal moment 

Elkaar aankijken terwijl je aan het eten bent, is waarschijnlijk niet de meest smakelijke optie ;). Het is online ontzettend belangrijk om te beginnen vanuit relatie. Raad dus iedereen aan om een kopje koffie of thee te zetten en praat elkaar even bij.

Tip: gebruik een van de Alpha Zoom Games om het ijs te breken!

4. Bekijk de Alpha Film Series-inleiding samen 

Open de Alpha Film Series-inleiding die je samen gaat bekijken. Hieronder vind je de links naar de eerste twee inleidingen. De overige inleidingen vind je achter ‘Mijn downloads’ op registratie.alphanederland.org. Registreer hier jouw Alpha Online om alle video’s te bekijken.

Aflevering 1: Leven: is er meer?
Aflevering 2: Wie is Jezus?

Stuur de bijeenkomst die je deze week gaat kijken door naar je deelnemers, zodat zij tijdens het gesprek de video kunnen kijken. Afhankelijk van hoe lang de video duurt, blijft het gesprek nu even stil. Spreek duidelijk af met de deelnemers op welke tijd jullie verdergaan met de kleine groep. Dit kan bijvoorbeeld dertig minuten later zijn, als iedereen de video heeft gekeken.   

5. Praat online door zoals je dat normaal gesproken doet in de kleine groep

Misschien heb je wel vaker met een groep online gebeld. Dan heb je vast gemerkt dat wat structuur in een online kleine groep nog belangrijker is dan in het echt. Let erop dat er niet meerdere mensen door elkaar heen praten en vraag de deelnemers om elkaar niet te onderbreken.  

Ben je al zover in je Alpha dat je aan het eind van de kleine groep met elkaar bidt? Je kunt dan twee dingen doen:

  1. Vraag om gebedspunten en bid voor elkaar. Vraag wie er wil bidden en spreek duidelijk af wie bidt en wie het gebed afsluit.
  2. Nodig deelnemers uit om hun gebedspunten te sturen naar de gespreksleider. De gespreksleider kan dan individueel contact opnemen met de deelnemers om met ze te bidden.

6. Het Alpha-weekend

Als het weer mogelijk is om af te spreken in kleine groepen, of met de grote groep, denk er dan over na om het weekend weg offline te organiseren. Grote kans dat de deelnemers elkaar inmiddels willen ontmoeten op een niet-digitale manier.

Organiseer je het Alpha-weekend online? Dan raden we je het volgende aan:

  1. Bekijk alle video’s over de Heilige Geest verspreid over twee of drie momenten. Denk bijvoorbeeld aan een vrijdagavond en een zaterdag.
  2. Zorg ervoor dat je een persoonlijke en authentieke sfeer creëert. Dit kun je doen door Alpha-deelnemers hun verhalen te laten delen over hoe ze Alpha tot nu toe hebben beleefd.
  3. Zorg voor plezier! Maak tijd voor bijvoorbeeld spelletjes en grappige video’s. De dag moet leuk en gevarieerd zijn, anders wordt het snel sloom.

7. Online training

Bereid jezelf en je team goed voor op het geven van een online Alpha. Je helpt je deelnemers enorm als jullie goed weten hoe Alpha online werkt. Op alphanederland.org/evenementen vind je het overzicht van alle trainingen die er de aankomende tijd plaatsvinden. De basistraining voor Alpha Online kun je hier bekijken.


Handleiding

Wil je meer weten over hoe je Alpha Online goed kunt geven? We hebben een overzicht gemaakt met belangrijke tips, bijvoorbeeld over hoe je online gastvrij kunt zijn, je deelnemers goed op de hoogte houdt en hoe je een kleine groep online leidt. Download hier de handleiding.


Hoe kan ik je verder helpen?

Ik ben Joost Klok, (Relatie)Manager van Alpha. Heb je vragen over Alpha Online of denk je erover na om een Alpha te geven? Ik help je graag verder! Klik op de knop hieronder om contact met me op te nemen.

Neem contact met mij op