Alpha
Campagne 2022-2023

Schuif Aan en Eerste Hulp Bij Uitnodigen

Schuif Aan

Schuif Aan is het thema van de meest recente Alpha Campagne! De campagne is voor het eerst gelanceerd in het voorjaar van 2022. Met Schuif Aan hopen we heel Nederland uit te nodigen om aan te schuiven bij een lokale Alpha. Hier begint het namelijk allemaal: de eerste keer dat een deelnemer aan tafel gaat zitten bij Alpha. Dit is de plek waar de eerste gesprekken ontstaan, vriendschappen worden gebouwd en levens worden gedeeld. Dit is het eerste waar we onze vrienden, families en collega’s voor mogen uitnodigen: een heerlijke maaltijd en een eerlijk gesprek.

Wat doen we in 2023?
We zitten zeker niet stil! In januari waren we met een grote online campagne zichtbaar, waar we miljoenen mensen mee hebben bereikt. Ook waren we langs de snelwegen zichtbaar met 11 grote billboards. En ruim 100 kerken ontvingen weer het nieuwe Alpha-spandoek en de gebedskaartjes om biddend mensen uit te nodigen voor Alpha.

En in de rest van het jaar?
In maart zijn we weer met de Alpha Campagne gestart in aanloop naar Pasen. Een periode waar veel mensen benieuwd zijn en op zoek gaan naar de betekenis achter deze feestdagen. ‘Witte Donderdag… Stille Zaterdag, waar staan deze dagen eigenlijk voor?’ Een prachtige kans en moment om Alpha te geven. Onze tip: organiseer de eerste bijeenkomst op donderdag 6 april en kijk samen met elkaar The Passion. Zo kun je deelnemers op een laagdrempelige manier meer laten ontdekken over Pasen én heb je gelijk een gezellige avond. Natuurlijk zorgen wij ervoor dat jouw Alpha in maart en april goed gevonden kan worden door deelnemers.

Ook in september is de Alpha Campagne weer volop zichtbaar met een online campagne, billboards en spandoeken door het hele land! We raden je aan om in de derde week van september (18 tot en met 24 september) een Alpha te starten om optimaal gebruik te maken van de landelijke Alpha Campagne.

Registreer voor 12 augustus een Alpha op registratie.alphanederland.org om het nieuwe spandoek en gratis gebedskaartjes te ontvangen.

Bekijk de Schuif Aan-video

Eerste Hulp Bij Uitnodigen

In januari 2022 lanceerden we de Alpha Campagne: Eerste Hulp Bij Uitnodigen! Internationaal onderzoek wijst namelijk uit dat christenen het best wel spannend vinden om iemand uit te nodigen voor een kerkdienst of Alpha. Zo spannend, dat 52% een diepe weerstand ervaart bij de gedachte om iemand uit te nodigen. Dit betekent niet dat ze niemand kennen: zo’n twee op drie mensen krijgt een naam in gedachten die ze zouden kunnen uitnodigen voor Alpha. Er is dus een spannende tegenstelling: mensen vinden het heel spannend om uit te nodigen, maar weten tegelijkertijd wel wie ze kúnnen uitnodigen. En dat die persoonlijke uitnodiging voor Alpha zo belangrijk is, dat kunnen we niet vaak genoeg benadrukken: negen van de tien deelnemers komt op Alpha door een persoonlijke uitnodiging.

Bekijk het platform

Vier in je kerk niet alleen het aantal deelnemers dat naar jouw Alpha komt, maar ook het aantal uitnodigingen en gebeden! Het Eerste Hulp Bij Uitnodigen-platform helpt je daarbij. Na het registreren van je cursus, ontvang je als kerk 100 gebedskaartjes om uit te delen in jouw gemeente of parochie. Geef iedereen een moment om na te denken voor wie ze willen bidden en laat ze vervolgens de QR-code op het kaartje scannen of een naam schrijven op het gebedskaartje!

Tip: laat het Eerste Hulp Bij Uitnodigen-platform niet één keer zien, maar laat het meerdere diensten of vieringen terugkomen. Zo herinner je jouw gemeente of parochie om te bidden en uit te nodigen én kun je met elkaar de beweging van gebed en uitnodigingen vieren!

Tip: uitnodigen voor Alpha extra feestelijk maken? Gebruik dan, in combinatie met het platform, de nieuwe uitnodigingsvlaggetjes. Zo worden Alpha-uitnodigingen ook goed zichtbaar in je kerkgebouw en houd je de beweging levend en gaande!

Aan de slag!

Om jou te ontzorgen in de promotie van Alpha, hebben we allerlei materialen ontwikkeld. Zo maak je er gebruik van:

Hoe vertel je over Alpha in jouw kerk?

Hoe enthousiasmeer je het beste je geloofsgemeenschap over Alpha? En hoe krijg je je gemeente of parochie aan het uitnodigen? Zo promoot je Alpha het best!

Welke (promotie)materialen gebruik je?

Bekijk de nieuwe promotiematerialen van Schuif Aan en ontdek het Eerste Hulp Bij Uitnodigen-platform, de vernieuwde gebedskaartjes en de vernieuwde vlaggetjes.

Hoe organiseer je een kerkdienst over uitnodigen?

Wil je een hele dienst organiseren over het thema uitnodigen? Om je op weg te helpen vind je hier allerlei materialen, zoals preekschetsen en video’s.

Podcast: De Uitnodiging

In deze bonusaflevering gaat Arnoud Drop in gesprek met Joost Klok. Als Relatiemanager is hij nauw betrokken bij de nieuwe campagne van Alpha: Eerste Hulp Bij Uitnodigen. 9 van de 10 deelnemers komt op Alpha door een persoonlijke uitnodiging. Een geweldige kans! Toch is uitnodigen niet de eerste focus van de meeste kerken. Hoe komt dat? Waarom vinden we het zo lastig om iemand uit te nodigen voor een kerkdienst of Alpha? Hoe kan er een gezonde uitnodigingscultuur ontstaan? En welke rol speelt gebed hierin? Joost deelt ook praktische lessen van kerken die goede ervaringen hebben opgedaan met uitnodigen.

Beluister de podcast:

Lees het uitnodigingsverhaal van Miranda en Matthijs

“Heel bijzonder dat het vuurtje is doorgegaan! Het is ons verlangen dat nog meer mensen in onze familie en vriendenkring die God nog niet kennen Hem ontmoeten. Prachtig dat we onderdeel zijn van Gods plan. En geruststellend. Je hoeft niet alles zelf te organiseren, je doet het samen met Hem. We weten niet eens waar het vuurtje inmiddels is gebleven!”