Alpha
Campagne

Schuif Aan en Eerste Hulp Bij Uitnodigen

Wat is de Alpha Campagne?

De Alpha Campagne helpt jouw Alpha om nóg zichtbaarder te worden in Nederland. Drie keer per jaar (precies in de startperiodes van Alpha’s door het hele land) wordt Alpha groots zichtbaar op allerlei plekken. Daardoor worden er elk jaar miljoenen mensen bereikt met de boodschap dat ze welkom zijn bij Alpha. Leidt dat dan tot alle aanmeldingen voor jouw Alpha? Niet per se. De Alpha Campagne ondersteunt jullie persoonlijke uitnodigingen voor Alpha. Zo zorgen wij voor de zichtbaarheid én herkenbaarheid van Alpha in Nederland. Met jullie persoonlijke uitnodigingen én de Alpha Campagne wordt heel Nederland uitgenodigd voor Alpha!

Het thema: Schuif aan

‘Schuif aan’ is het thema van de meest recente Alpha Campagne! De campagne is voor het eerst gelanceerd in het voorjaar van 2022. Met ‘Schuif aa’n hopen we heel Nederland uit te nodigen om aan te schuiven bij een lokale Alpha. Hier begint het namelijk allemaal: de eerste keer dat een deelnemer aan tafel gaat zitten bij Alpha. Dit is de plek waar de eerste gesprekken ontstaan, vriendschappen worden gebouwd en levens worden gedeeld. Dit is het eerste waar we onze vrienden, families en collega’s voor mogen uitnodigen: een heerlijke maaltijd en een eerlijk gesprek.

‘Schuif aan’ is voortgekomen uit de recente cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek, 2021): meer dan 40% van de mensen voelt zich eenzaam. Een percentage wat sterk is toegenomen sinds de coronaperiode. Er is een enorm verlangen naar verbinding, een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en het eerlijke gesprek mogen aangaan.

Hoe ziet de Alpha Campagne er dit jaar uit?

We zitten zeker niet stil! In januari waren we met een grote online campagne zichtbaar, waar we miljoenen mensen mee hebben bereikt. Ook waren we langs de snelwegen zichtbaar met 11 grote billboards. En ruim 100 kerken ontvingen weer het nieuwe Alpha-spandoek en de gebedskaartjes om biddend mensen uit te nodigen voor Alpha.

En in de rest van het jaar?
In maart zijn we weer met de Alpha Campagne gestart in aanloop naar Pasen. Een periode waarin veel mensen benieuwd zijn en op zoek gaan naar de betekenis achter deze feestdagen. ‘Witte Donderdag… Stille Zaterdag, waar staan deze dagen eigenlijk voor?’ Ook dit seizoen zijn er weer Alpha’s van start gegaan en was Alpha extra zichtbaar rondom het tv-evenement The Passion.

Het is bijna september!
Ook in september is de Alpha Campagne volop zichtbaar met een online campagne, billboards en spandoeken door het hele land! We raden je aan om in de derde week van september (18 tot en met 24 september) een Alpha te starten om optimaal gebruik te maken van de landelijke Alpha Campagne.

Registreer voor 12 augustus een Alpha op registratie.alphanederland.org om het nieuwe spandoek en de gratis gebedskaartjes te ontvangen.

Het begint allemaal in je kerk!

Met heel je kerk bidden en uitnodigen voor Alpha: dat is echt teamwerk! Zo wordt je volledige gemeente of parochie betrokken bij Alpha. Hoe ga je daarmee aan de slag? Daarom is Eerste Hulp Bij Uitnodigen gelanceerd!

Internationaal onderzoek wijst uit dat christenen het best wel spannend vinden om iemand uit te nodigen voor een kerkdienst of Alpha. Zo’n 52% ervaart een diepe weerstand bij de gedachte om iemand uit te nodigen. Dit betekent niet dat ze niemand kennen: zo’n twee op drie mensen krijgt een naam in gedachten die ze zouden kunnen uitnodigen voor Alpha. Er is dus een interessante tegenstelling: mensen vinden het heel spannend om uit te nodigen, maar weten tegelijkertijd wel wie ze kúnnen uitnodigen. En dat die persoonlijke uitnodiging voor Alpha zo belangrijk is, dat kunnen we niet vaak genoeg benadrukken: negen van de tien deelnemers komt op Alpha door een persoonlijke uitnodiging.

Ontdek de campagnematerialen

Om jou te ontzorgen in de promotie van Alpha, hebben we allerlei materialen ontwikkeld. Zo maak je er gebruik van:

Bekijk de Schuif aan-video

Dit is dé video die heel Nederland te zien krijgt in de campagneperiodes. Je kunt hem ook laten zien als inspiratievideo in je kerk, of direct inzetten als uitnodiging voor jouw Alpha!

Je kunt de video’s als download en in andere lengtes (15 en 30 seconden) vinden op registratie.alphanederland.org

Ontdek de materialen
Posters A0 Schuif Aan

Er zijn allerlei materialen ontwikkeld die helpen met bidden en uitnodigen (gebedskaartjes, vlaggetjes, een digitaal platform en uitnodigingen) en promotie maken voor jouw Alpha (posters, spandoek, roll-up banner en meer). Je vindt ze hier allemaal op een rij!

Ontdek Eerste Hulp Bij Uitnodigen

Hoe krijg je je gemeente of parochie enthousiast om uit te nodigen voor Alpha? Eerste Hulp Bij Uitnodigen bestaat uit allerlei materialen om jouw geloofsgemeenschap te helpen met hun persoonlijke uitnodiging voor Alpha!

Podcast: De Uitnodiging

In deze bonusaflevering gaat Arnoud Drop in gesprek met Joost Klok. Als Relatiemanager is hij nauw betrokken bij de nieuwe campagne van Alpha: Eerste Hulp Bij Uitnodigen. Negen van de tien deelnemers komt op Alpha door een persoonlijke uitnodiging. Een geweldige kans! Toch is uitnodigen niet de eerste focus van de meeste kerken. Hoe komt dat? Waarom vinden we het zo lastig om iemand uit te nodigen voor een kerkdienst of Alpha? Hoe kan er een gezonde uitnodigingscultuur ontstaan? En welke rol speelt gebed hierin? Joost deelt ook praktische lessen van kerken die goede ervaringen hebben opgedaan met uitnodigen.

Beluister de podcast: