Een Alpha Senioren geven

Alpha Senioren bestaat uit ongeveer tien interactieve bijeenkomsten waarin deelnemers het gesprek aangaan over het leven, geloof en God.

Lees verder: Wat is Alpha Senioren?

“Ik ben blij met een Alpha speciaal voor senioren. Je zit toch in dezelfde levensfase. Je denkt inmiddels op een andere manier na over het leven, zo in de avond van je leven.”

Wat is Alpha Senioren?

Alpha Senioren is een missionair hulpmiddel voor de lokale kerk, speciaal bedoeld om met andere senioren na te denken over het christelijk geloof. In tien bijeenkomsten (en een dagje weg) gaan senioren op een laagdrempelige manier in gesprek over thema’s zoals ‘Wie is Jezus?’ en ‘Bidden: waarom en hoe?’.

Lees meer

Training en materialen

Ga je van start met Alpha Senioren? Er zijn meerdere trainingen en materialen ontwikkeld, zodat je goed van start kunt gaan met jouw cursus. Bereid je voor de start van Alpha Senioren goed voor door te trainen met je team en de benodigde materialen te bestellen en downloaden.

Lees meer

Promotie

Naast trainen en materialen bestellen, ga je natuurlijk ook senioren uitnodigen voor je Alpha. Hiervoor kun je gebruik maken van de promotiematerialen die speciaal zijn ontwikkeld voor deze doelgroep.

Lees meer

Impact

In 2040 zijn er naar verwachting bijna vijf miljoen (!) Nederlands ouder dan 65. Een enorm deel van onze samenleving! Het is een groep die in een speciale levensfase zit met betrekking tot levensvragen. Maar het is ook een leeftijdsgroep waar regelmatig sprake is van eenzaamheid. Ontdek hier wat Alpha Senioren kan betekenen voor deze doelgroep in jouw kerk.

Lees meer

“Het heeft me verdieping van mijn geloof gegeven. Het vraagteken is voor mij een uitroepteken geworden.” 

Hoe ziet een Alpha-bijeenkomst eruit?

Maaltijd

Elke Alpha begint met een sociaal moment

Ook bij Alpha Senioren begin je met eten. Dit keer geen avondmaaltijd, omdat Alpha Senioren overdag plaatsvindt. Serveer in plaats van een maaltijd een lekker stukje taart bij de koffie of thee. Je kunt er ook voor kiezen om een high tea te organiseren. Dit is het moment waarop vriendschappen opgebouwd worden. Zorg ervoor dat je altijd iets lekkers klaar hebt staan en vraag, als dat kan, geen vergoeding. Dit moment is cruciaal om elkaar eerst beter te leren kennen, voordat er iets wordt gedeeld over het christelijk geloof.

Inleiding

Na het eten volgt een inleiding

Elke week wordt er tijdens de inleiding een thema van het christelijk geloof behandeld. Een thema kan zijn: ‘Wie is Jezus?’ of ‘Bidden: waarom en hoe?’. Bij Alpha Senioren kun je het best de inleidingen zelf organiseren. Je kunt ervoor kiezen om zelf de inleiding te geven, of om iemand te vragen die affiniteit heeft met de doelgroep.

Kleine groep

De kleine groep op Alpha Senioren

Na de inleiding gaan deelnemers uit elkaar in kleine groepen om door te praten over het onderwerp. Hier kunnen de senioren al hun vragen stellen en hun mening delen. In elke kleine groep is er een gespreksleider en helper aanwezig om het gesprek te faciliteren.

Hoe kan ik je verder helpen?

Ik ben Saskia de Boer, (Relatie)Manager van Alpha. Heb je vragen over Alpha Senioren of denk je erover na om een Alpha Senioren te geven? Ik help je graag verder! Klik op de knop hieronder om contact met me op te nemen.

Stel je vraag, ik help je graag!

Gebruik dit formulier of e-mail naar: Saskia@alphanederland.org

  • Hidden
Ja, ik heb een vraag!

Veelgestelde vragen

Waar vind ik materialen voor Alpha Senioren?

Je vindt alle cursus- en promotiematerialen op alphabookshop.nl. Andere downloads, zoals PowerPoints, vind je op registratie.alphanederland.org.

Voor welke doelgroep is Alpha Senioren?

Alpha Senioren is specifiek bedoeld voor mensen ouder dan 65 jaar. Of ze nu christen zijn, niks met het geloof hebben of twijfelen; iedere senior is welkom op Alpha Senioren.

Kan ik een training volgen voor het geven van Alpha?

Je vindt alle videotrainingen op registratie.alphanederland.org. Je vindt een overzicht van alle lokale en nationale trainingen op alphanederland.org/evenementen.

Waar vind ik de inleidingen?

Alle inleidingen zijn uitgeschreven in het boek Een kwestie van leven. De PowerPoints zijn gratis beschikbaar op registratie.alphanederland.org.

Hoe vorm ik een Alpha-team?

Volg de videotraining ‘Team samenstellen’ op registratie.alphanederland.org.

Waar kan ik het best Alpha Senioren organiseren?

Probeer Alpha Senioren op een plek te organiseren die makkelijk bereikbaar is voor je deelnemers. Denk aan een verzorgingstehuis of een buurthuis.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Alpha op social media: