Wat is Alpha?

Samen nodigen we Nederland uit om Jezus te ontmoeten!

We dienen jouw kerk!

Alpha is dé kans om samen met anderen in gesprek te gaan over het leven en het christelijk geloof. Het is de plek waar iedereen welkom is en waar alle verhalen samenkomen. Elk jaar komen er wereldwijd duizenden mensen op Alpha in aanraking met het evangelie van Jezus Christus. 

Inmiddels hebben 375.000 mensen in Nederland een Alpha gevolgd. Wereldwijd zijn dat er miljoenen! Elk jaar volgen zo’n 15.000 mensen in Nederland een Alpha. De cursus bestaat uit een serie van elf bijeenkomsten en een Alpha-weekend. Alpha heeft niet alleen impact op deelnemers maar ook op kerken, zo blijkt uit een internationaal onderzoek. Alpha wordt door 95% van de kerkleiders als een effectief evangelisatiemiddel gezien.

Lees meer over de impact van Alpha


Een Alpha-bijeenkomst volgt dit recept:

 • Elke bijeenkomst begint met een lekkere maaltijd. Hét moment om vriendschappen op te bouwen en elkaar te leren kennen.
 • Tijdens de inleiding ontdekken deelnemers op een laagdrempelige manier de basis van het christelijk geloof – van ‘Wie is Jezus?’ tot ‘Bidden: waarom en hoe?’
 • In de kleine groep wordt er doorgepraat over het onderwerp. Geen vraag of mening is te gek!

Contexten
Alpha wordt op allerlei plekken gegeven: in kerken, in het café om de hoek, in de gevangenis, in bejaardentehuizen en op het werk. 

“Als ik nu naar een bodybuilding-wedstrijd ga, vind ik dat treurig en pijnlijk om te zien. Mensen zijn op zoek naar de zin van het leven. Veel mensen krijgen dat niet meer mee in hun omgeving. Dat herken ik bij mezelf. Als je die leegte ervaart, probeer je dat op te vullen met andere dingen zoals geld of spullen.” Dit is een grote drive voor Jannes om mensen uit te nodigen om aan te schuiven bij Alpha

Jannes Manderfeld

Best practices

Een van de belangrijkste waarden van Alpha is eenheid. Daarom zijn we blij dat Alpha in bijna elke kerkelijke denominatie gegeven wordt, van katholiek tot protestant. 

In de bijna 25 jaar dat Alpha bestaat hebben we gemerkt dat er zeven best practices zijn. Organiseer je Alpha met deze best practices en je zult gegarandeerd een fantastische Alpha-tijd beleven! 

1. Bid voor je Alpha 

2. Positioneer je Alpha in je kerk als missionair middel 

3. Verzamel en train je team 

4. Wees zo gastvrij mogelijk (met een heerlijke maaltijd!)

5. Gebruik de Alpha Film Series als Alpha-inleidingen

6. Zorg voor open gesprekken in de kleine groep 

7. Ga een Alpha-weekend weg 

Hoe organiseer je een Alpha?

Ben je enthousiast geworden over Alpha? We helpen je graag om van start te gaan. Vraag het gratis stappenplan aan met daarin de beste tips en tricks voor de start van jouw cursus.

Vraag het gratis stappenplan aan

De opbouw en structuur van Alpha

Elke Alpha bestaat uit een serie van serie van elf bijeenkomsten en een weekend en behandelt de volgende thema’s: 

 1. Is er meer?
 2. Wie is Jezus?
 3. Waarom stierf Jezus?
 4. Hoe kun je geloven?
 5. Bidden: waarom en hoe?
 6. De Bijbel lezen: waarom en hoe?
 7. Hoe leidt God ons?
 8. Introductie op het Alpha-weekend
 1. Wie is de Heilige Geest?
 2. Wat doet de Heilige Geest?
 3. Hoe kan ik vervuld worden met de Heilige Geest?
 4. Hoe nu verder?
 5. Hoe kan ik het kwade weerstaan?
 6. Waarom en hoe wij het anderen moeten vertellen
 7. Geneest God ook nu nog?
 8. Hoe zit het met de kerk?

Ga je Alpha geven? Houd je dan, waar mogelijk, aan de volgorde van deze thema’s. Er zit namelijk een bewuste volgorde in. Wereldwijd blijkt dat deze opbouw Alpha-deelnemers elke bijeenkomst een stapje verder helpt.

Hoe kan ik je verder helpen?

Ik ben Saskia de Boer, Relatiemanager van Alpha. Heb je vragen over Alpha of denk je erover na om een cursus te geven? Ik help je graag verder! Klik op de knop hieronder om contact met me op te nemen.

Stel je vraag, ik help je graag!

Gebruik dit formulier of e-mail naar: saskia@alphanederland.org

 • Hidden
Ja, ik heb een vraag!

Alpha op social media: