Mystery Guest

Hoe is het met de gastvrijheid in jouw kerk gesteld? Meld je aan voor een mystery guest-bezoek en ontdek hoe gastvrij jouw kerk is!

Gastvrijheid als missie

Een gastvrije en uitnodigende kerk. Dat klinkt logisch en simpel! Is dat ook zo? Gastvrijheid is ontzettend breed: van de uitstraling van het kerkgebouw tot de sfeer tijdens de dienst of viering. Van de tekst op de website tot het welkom bij de deur. Gastvrijheid speelt mee in alle delen van jouw kerk.

Hoe is het eigenlijk met de gastvrijheid in jouw kerk gesteld? Dat willen we samen met jou ontdekken.

Hoe gastvrij is jouw kerk?

Wil je ontdekken hoe gastvrij jouw kerk is? Met Project Mystery Guest komt er een (gescreende) onbekende langs in jouw kerk om een kerkdienst of -viering mee te maken. De mystery guest let tijdens de kerkdienst goed op hoe gastvrij hij of zij het ervaart. Al die observaties worden verwerkt in een document dat jouw kerk na het bezoek digitaal ontvangt. Een mooi handvat om mee te nemen in je gesprekken over de gastvrijheid van jouw kerk! De mystery guest maakt een momentopname van een zondagochtend in jouw kerk. Daarmee is het bezoek geen wetenschappelijk onderzoek, maar een tool om aan de slag te gaan met de cultuur van gastvrijheid in jouw kerk.

Meld je kerk aan voor een Mystery Guest

Hoe werkt het?

Wil je een mystery guest ontvangen in jouw kerk? Overleg dit dan eerst binnen je gemeente of parochie. Zodra jullie hier allemaal achterstaan, kun je je inschrijven via het formulier hierboven. Op dat moment kom je tijdelijk op de wachtlijst staan voor de tweede ronde van dit project. Zodra we meer informatie hebben over de tweede ronde, ontvang je een e-mail ter controle van je inschrijving. Heb je via deze e-mail je inschrijving bevestigd? Dan gaan we aan de slag! Je staat vanaf nu op de lijst om mee te doen met Project Mystery Guest. Wanneer er meer aanmeldingen binnenkomen dan verwacht, kom je misschien op de wachtlijst. Zodra er een selectie is gemaakt, krijg je een bericht van ons. Project Mystery Guest biedt ruimte voor een beperkt aantal kerken. De bezoeken zijn gratis – je hoeft als kerk dus niets te betalen voor het bezoek of de resultaten.

Benieuwd naar een voorbeeld-rapportage? Bekijk hier de rapportage van een al bezochte kerk!

Project Mystery Guest is een laagdrempelige manier voor kerken om aan de slag te gaan met het thema gastvrijheid en het zijn van een uitnodigende kerk. 

De Kansen voor de Kerk | Gastvrijheid

Ben je benieuwd naar de resultaten van de bezoeken? Op 14 november bespreken we tijdens ‘De Kansen voor de Kerk | De gastvrije kerk’ de opvallendste inzichten van de bezoeken. Daarnaast rijken we de prijs uit aan de meest gastvrije kerk van Nederland. Je bent van harte welkom!

Meld je aan

Voor de kerk, met de kerk en door de kerk 

Alles wat wij als Alpha Nederland doen, is voor de kerk, met de kerk en door de kerk. Samen met kerkleiders denken we na over essentiële vragen, zoals ‘Kerk-zijn na corona, hoe ziet dat eruit?’, ‘Hoe doe je dat missionair gemeente-zijn voor zoekende mensen?’ en ‘Hoe kan mijn lokale kerk de samenleving tot bloei brengen?’. Hierin zien we altijd kansen! We inspireren kerkleiders graag om deze kansen te benutten. Ruim 700 kerken in Nederland draaien een Alpha, een van onze andere cursussen of volgen bij ons een coachtraject.