Een Alpha Vluchtelingen geven

Alpha Vluchtelingen bestaat uit ongeveer tien interactieve bijeenkomsten waarin deelnemers het gesprek aangaan over het leven, geloof en God.

Lees verder: Wat is Alpha Vluchtelingen?

“Jarenlang voelde ik me wees, maar nu heb ik mijn echte Vader gevonden.”

Wat is Alpha Vluchtelingen?

Alpha Vluchtelingen is anders dan een normale Alpha. Alpha Vluchtelingen richt zich voornamelijk op de volgende twee groepen: asielzoekers en statushouders. Alpha biedt hun de mogelijkheid om kennis te maken met het christelijk geloof.

Lees meer

Training en materialen

Ga je van start met Alpha Vluchtelingen? Er zijn meerdere trainingen en materialen ontwikkeld, zodat je goed van start kunt gaan met jouw cursus. Zo zijn de Alpha Film Series en de werkboekjes beschikbaar in veel verschillende talen. Bereid de start van Alpha Vluchtelingen goed voor door te trainen met je team en de benodigde materialen te bestellen en downloaden.  

Lees meer

Promotie

Naast trainen en materialen bestellen, ga je natuurlijk ook deelnemers uitnodigen voor je Alpha. Zeker met Alpha Vluchtelingen kan dat een uitdaging zijn. Wij vertellen je meer over de promotie van jouw cursus en hoe je iemand persoonlijk kunt uitnodigen voor Alpha.  

Lees meer

Impact

We horen al jaren van moslims dat Jezus zichzelf bekendmaakt via dromen. Dat is voor velen van hen het begin van een zoektocht naar de persoon in hun droom. De ene keer komen ze christenen in hun eigen land tegen, een andere keer gaan ze op zoek naar christenen in het land waar ze naartoe zijn gevlucht. Alpha Vluchtelingen biedt hun de mogelijkheid om in gesprek te gaan met anderen over het christelijk geloof.  

“Mijn vader was een Talibanstrijder en deed vreselijke dingen, ook in ons gezin. Tijdens de bijeenkomsten over de Heilige Geest heb ik mijn vader kunnen vergeven. Ik wilde niks met het christendom te maken hebben, nu wil ik anderen vertellen over Jezus. Jarenlang voelde ik me wees, maar nu heb ik mijn echte Vader gevonden.”

Hoe ziet een Alpha-bijeenkomst eruit?

Maaltijd

Elke Alpha begint met een gezamenlijke maaltijd

Ook bij Alpha Vluchtelingen begin je met eten. Dit is een belangrijk moment. Deelnemers van Alpha Vluchtelingen komen vaak uit landen waar de maaltijd een belangrijk onderdeel is van hun cultuur. Daarom kan een maaltijd bij Alpha Vluchtelingen ook langer duren dan bij een gewone Alpha. Het eten en de ontmoeting met mensen uit hun eigen cultuur zijn vaak redenen waarom deelnemers naar Alpha Vluchtelingen komen.

Inleiding

Na het eten volgt een inleiding

Elke week wordt er tijdens de inleiding een thema van het christelijk geloof behandeld. Een thema kan zijn: ‘Wie is Jezus?’ of ‘Bidden: waarom en hoe?’. Bij de inleidingen is het van belang om rekening te houden met de verschillende talen in de groep. Gelukkig zijn de inleidingen verfilmd: de Alpha Film Series. Deze zijn in veel verschillende talen beschikbaar. Bekijk hier het overzicht van de beschikbare talen.

Kleine groep

De kleine groep op Alpha Vluchtelingen

Na de inleiding gaan deelnemers uit elkaar in kleine groepen om door te praten over het onderwerp. Hier kunnen de deelnemers al hun vragen stellen en hun mening delen. In elke kleine groep is er een gespreksleider en helper aanwezig om het gesprek te faciliteren. Bij Alpha Vluchtelingen kun je het best een indeling maken op taal. Eventueel kan een tolk hierin ondersteunen.

Hoe kan ik je verder helpen?

Ik ben Saskia de Boer, (Relatie)Manager van Alpha. Heb je vragen over Alpha Vluchtelingen of denk je erover na om een Alpha Vluchtelingen te geven? Ik help je graag verder! Klik op de knop hieronder om contact met me op te nemen.

Stel je vraag, ik help je graag!

Gebruik dit formulier of e-mail naar: saskia@alphanederland.org

  • Hidden
Ja, ik heb een vraag!

Veelgestelde vragen

Waar vind ik materialen voor Alpha Vluchtelingen?

Je vindt alle cursus- en promotiematerialen op alphabookshop.nl. Andere materialen, zoals de Alpha Film Series, vind je gratis op registratie.alphanederland.org.

Voor welke doelgroep is Alpha Vluchtelingen?

Alpha Vluchtelingen is specifiek bedoeld voor asielzoekers en statushouders.

Kan ik een training volgen voor het geven van Alpha?

Je vindt alle videotrainingen op registratie.alphanederland.org. Je vindt een overzicht van alle lokale en nationale trainingen op alphanederland.org/evenementen. Voor specifieke trainingen over het werk onder vluchtelingen kun je terecht bij Stichting Gave: gave.nl.

Hoe nodig ik vluchtelingen uit voor Alpha?

De beste uitnodiging is een persoonlijke uitnodiging. 90% van alle deelnemers op Alpha komt via een persoonlijke uitnodiging. Weet je niet waar je moet beginnen? Denk dan aan gelegenheden zoals bibliotheken, maatjesprojecten, taallessen of bij de AZC’s zelf.

Hoe vorm ik een Alpha-team?

Volg de videotraining ‘Team samenstellen’ op registratie.alphanederland.org.

Waar kan ik het best Alpha Vluchtelingen organiseren?

Probeer Alpha Vluchtelingen zo dichtbij mogelijk een asielzoekerscentrum te organiseren, bijvoorbeeld in een café, buurthuis of school.

Zijn er specifiek trainingen over werken met vluchtelingen?

Ja! Stichting Gave heeft meerdere trainingen ontwikkelend over het werk onder vluchtelingen. Je vindt ze op gave.nl.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Alpha op social media: