Verder na Alpha

Een Alpha duurt ongeveer acht tot tien weken en dan is de cursus afgelopen. Ongeveer 70% van de deelnemers geeft aan na Alpha graag door te willen met hun zoektocht. Dat is prachtig natuurlijk, maar hoe kan je zoiets het beste aanpakken? We helpen je graag denken over een geschikt vervolg voor jouw deelnemers.

Het beste vervolg op Alpha is… een Alpha!

Misschien klinkt dat gek, maar het is vaak wel zo. Tijdens het geven van een Alpha leer je om te luisteren, goede vragen te stellen, je eigen te verhaal delen, te verwoorden wat je zelf gelooft, te bidden voor een ander, en nog veel meer.

Door deelnemers persoonlijk te vragen om bij een volgende Alpha mee te helpen, geef je hen een unieke kans om te groeien als volgeling van Jezus. Leren in de praktijk, net zoals Jezus met zijn leerlingen deed. Bovendien zien we vaak dat deze deelnemers bij een volgende Alpha hun eigen netwerk makkelijker uitnodigen om ook eens Alpha te doen. Ze willen hun eigen enthousiasme delen en mensen in hun omgeving vertellen over de positieve verandering die Alpha in hun eigen leven teweeg gebracht heeft.

Een alternatief vervolg vormgeven

Sommige deelnemers willen meehelpen met een volgende Alpha, bij anderen past dat misschien (nog) niet. Als ze wel graag verder willen groeien in hun (nieuwe) geloof, dan kun je ook samen met hen een vervolg op Alpha vormgeven. Houd daarbij vast aan de principes die bij Alpha zo goed werken.

Vijf tips

1. Tijdens Alpha zijn er verhalen gedeeld en relaties opgebouwd. Verdeel de deelnemers die een vervolg willen dus niet over bestaande kerkelijke kringen/groepen, maar houd ze bij elkaar. Dat geeft de veiligheid die nodig is om verder te groeien in vriendschap en richting God.

2. Alpha begint met eten. Dat zorgt voor een ontspannen sfeer, waar vriendschap vooropstaat. Het is aan te raden om dit ook bij het vervolg op Alpha te blijven doen. Je kunt de deelnemers hier nu ook bij laten helpen.

3. Zorg voor inspirerende inhoud waarin het perspectief van het christelijk geloof klinkt over de zaken waar de deelnemers mee bezig zijn. Zorg dat het relevant blijft en goed verbonden is met het dagelijks leven.

.

4. De kleine groep bij Alpha is de plek waar openheid en eerlijkheid gewaardeerd wordt. Verlies dat vooral niet bij een vervolg. Blijf in het gesprek zoeken naar de eerlijke gedachten en meningen van deelnemers.

5. Tijdens Alpha zijn er verschillende momenten waarop deelnemers de kans krijgen om een stap richting Jezus te zetten. Bijvoorbeeld op het weekend en het gebed om Gods Geest. Ook bij een vervolg is het prachtig om voor elkaar te bidden om vervulling met Gods Geest.

Verder na Alpha: middelen

Zoek je materialen voor het vervolg? Hier vind je een paar aanbevelingen, zoals de Prayer Course of Bible In One Year. Bekijk hier