Een Parenting Course geven
De Parenting Course is een reeks van vijf bijeenkomsten waarop ouders over belangrijke opvoedthema’s en vragen in gesprek gaan.
Video: Wat is de Parenting Course?In de afgelopen jaren hebben duizenden ouders een Parenting Course gevolgd in Nederland!
Wat is de Parenting Course?
De Parenting Course is een middel voor de lokale geloofsgemeenschap waarmee zij kan bouwen aan bloeiende gezinnen. Kerken over de hele wereld werken met het materiaal, in diverse culturen en denominaties. Er is een Parenting Children Course (voor ouders met kinderen in de leeftijd van 0-10 jaar) en een Parenting Teenagers Course (voor ouders met kinderen in de leeftijd van 11-18 jaar).
Training en materialen
Ga je een Parenting Course organiseren? Er zijn veel trainingen en materialen voor je ontwikkeld, zodat je alles hebt wat je nodig hebt om een goede Parenting Course te geven. Bereid je voor de start van je cursus goed voor door te trainen met je team en de benodigde materialen te bestellen en downloaden.
Impact
De Parenting Course heeft een enorme impact. Niet alleen op de levens van deelnemers en teamleden, maar ook op de missionaire mogelijkheden van een kerk. De meeste Parenting Courses in Nederland vinden plaats in een missionaire setting, gericht op ouders van school of uit de buurt.
Promotie
Een belangrijk onderdeel van de voorbereidingen van je Parenting Course is het uitnodigen van deelnemers. Hierbij kun je gebruikmaken van verschillende middelen die we hebben ontwikkeld.
“Bij onze Parenting Course deden twaalf ouders mee. Die kwamen binnen via Facebook, een kerkdienst en op persoonlijke uitnodiging. Een mooie mix mensen, heel verschillend. Er deden stellen mee, alleenstaande ouders en bijvoorbeeld een ouder waarvan de partner en kinderen niet geloven. De cursus sloeg geweldig aan.”
Saskia de Graaf, Protestantse gemeente De Brug, Amersfoort
Hoe ziet een Parenting Course-bijeenkomst eruit?
Elke bijeenkomst begint met een hapje en drankje
Dit is hét moment waarop ouders elkaar ontspannen kunnen ontmoeten en waarop je de toon van de bijeenkomst zet. Zorg ervoor dat deelnemers in de watten worden gelegd en worden verwend met lekkere hapjes, een brunch, of maaltijd (afhankelijk van het moment waarop je de bijeenkomsten organiseert).
Na het hapje en drankje, volgt een inleiding
Elke week komt er een ander thema voor in de inleiding. Een thema kan zijn: ‘Grenzen stellen’ of ‘Emotionele gezondheid ontwikkelen’. Je kunt ervoor kiezen om de Parenting Course video’s te gebruiken voor de inleidingen, zelf de inleidingen te houden of een combinatie van deze twee te maken.
Samen in gesprek over het thema
Tussendoor en na de inleiding praten ouders in kleine groepjes door over het thema aan de hand van een werkboekje. De oefeningen en vragen helpen om de diepte in te gaan en na te denken over het onderwerp van de bijeenkomst.
Veelgestelde vragen
Waar vind ik Parenting Course-materialen?
Je kunt alle fysieke cursus- en promotiematerialen bestellen via alphabookshop.nl. Handleidingen en andere digitale materialen kun je downloaden via registratie.alphanederland.org.
Voor welke doelgroep is de Parenting Course?
De Parenting Children Course is voor ouders van kinderen van 0 tot 10 jaar en de Parenting Teenagers Course is voor ouders van kinderen tussen de 11 en 18 jaar. Het is voor iedere ouder, ongeacht burgerlijke staat, culturele achtergrond of levensovertuiging. De cursus is gebaseerd op christelijke principes, maar is relevant voor zowel christelijke als niet-christelijke opvoeders.
Waar vind ik trainingen voor de Parenting Course?
Je vindt alle videotrainingen op registratie.alphanederland.org. Je vindt een overzicht van alle lokale en nationale trainingsevenementen op alphanederland.org/evenementen.
Moet ik geld vragen voor de Parenting Course?
Ouders die een Parenting Course volgen, betalen daar meestal voor. Er komen best wat kosten kijken bij de organisatie, en wanneer de deelnemers moeten betalen zullen ze eerder geneigd zijn bij alle bijeenkomsten aanwezig te zijn. Bedenk welk bedrag passend is voor jouw doelgroep en probeer de kosten voor deelname zo laag mogelijk te houden. Breng de cursus per persoon in rekening, eventueel kun je stellen een korting geven.
Voor mensen die de cursus niet kunnen betalen, kun je overwegen om geen kosten in rekening te brengen. Misschien wil je gemeente dit financieren om te voorkomen dat cursusgeld deelname aan de Parenting Course verhindert.
Hoe betrek ik mijn kerk bij de Parenting Course?
Het kan om verschillende redenen nuttig en fijn zijn om je lokale kerk bij de Parenting Course te betrekken: voor promotie, inhoudelijke aandacht, financiële steun, het samenstellen van een team of om andere ouders uit te nodigen. Probeer dus je kerkleiding te benaderen en te betrekken. Nodig hen bijvoorbeeld uit voor een cursusbijeenkomst of om mee te denken over de organisatie.