Wat is Alpha Vluchtelingen?

Een bijzondere doelgroep

Alpha Vluchtelingen richt zich op een bijzondere doelgroep: mensen die nieuw zijn in ons land, veelal omdat ze gevlucht zijn. Daarmee onderscheidt Alpha Vluchtelingen zich van andere Alpha’s. De groep wordt namelijk gevormd door mensen uit verschillende landen met verschillende talen en culturen. 

“Mijn vader was een Talibanstrijder en deed vreselijke dingen, ook in ons gezin. Tijdens de bijeenkomsten over de Heilige Geest heb ik mijn vader kunnen vergeven. Ik wilde niks met het christendom te maken hebben, nu wil ik anderen vertellen over Jezus. Jarenlang voelde ik me wees, maar nu heb ik mijn echte Vader gevonden.”  

Navid

Hoe ziet Alpha Vluchtelingen eruit?

Elke bijeenkomst bestaat uit drie onderdelen: een gezellige maaltijd, een inleiding en een kleine groep.  

 1. Eten: Deelnemers hebben ruim de tijd om met elkaar en de teamleden te ontspannen en elkaar te leren kennen. Elke bijeenkomst start met een heerlijke maaltijd. Zeker bij Alpha Vluchtelingen kan de maaltijd langer duren dan bij een normale Alpha; veel deelnemers zijn het gewend om uitgebreid van een maaltijd te genieten. 
 2. Inleiding: Bij Alpha Vluchtelingen kun je het best gebruik maken van de Alpha Film Series. Deze zijn in allerlei talen aanwezig. Denk aan Farsi, Arabisch, Mandarijn, Spaans en natuurlijk Engels en Nederlands.  
 3. Kleine groep: Tijdens de kleine groep is er voor deelnemers alle ruimte om vragen te stellen en meningen te delen. Let op dat er tijdens Alpha niet van kleine groepen gewisseld wordt, maar dat er heel de cursus een vaste samenstelling is.

De opbouw en structuur van Alpha Vluchtelingen

Een Alpha duurt circa tien weken en een dagje weg. Elke bijeenkomst ga je aan de slag met een ander onderwerp, van ‘Wie is Jezus?’ tot ‘Hoe zit het met de kerk?’. 

 1. Is er meer?
 2. Wie is Jezus?
 3. Waarom stierf Jezus?
 4. Hoe kun je geloven?
 5. Bidden: waarom en hoe?
 6. De Bijbel lezen: waarom en hoe?
 7. Hoe leidt God ons?
 8. Introductie op het Alpha-weekend
 1. Wie is de Heilige Geest?
 2. Wat doet de Heilige Geest?
 3. Hoe kan ik vervuld worden met de Heilige Geest?
 4. Hoe nu verder?
 5. Hoe kan ik het kwade weerstaan?
 6. Waarom en hoe wij het anderen moeten vertellen
 7. Geneest God ook nu nog?
 8. Hoe zit het met de kerk?

De onderwerpen bouwen voort op elkaar. Het is dus handig om deze volgorde aan te houden. Elke bijeenkomst volgt een standaard recept van samen eten, een inleiding en een gesprek.

Hoe kan ik je verder helpen?

Ik ben Joost Klok, (Relatie)Manager van Alpha. Heb je vragen over Alpha of denk je erover na om een Alpha te geven? Ik help je graag verder! Klik op de knop hieronder om contact met me op te nemen.

Ja, ik heb een vraag!