Alpha-bijeenkomsten

Elke Alpha bestaat uit circa tien bijeenkomsten en een Alpha-weekend. Maar welke thema’s bespreek je daar eigenlijk? En in welke volgorde?

Alle thema’s

  1. Is er meer?
  2. Wie is Jezus?
  3. Waarom stierf Jezus?
  4. Hoe kun je geloven?
  5. Bidden: waarom en hoe?
  6. De Bijbel lezen: waarom en hoe?
  7. Hoe leidt God ons?
  8. Introductie op het Alpha-weekend
  1. Wie is de Heilige Geest?
  2. Wat doet de Heilige Geest?
  3. Hoe kan ik vervuld worden met de Heilige Geest?
  4. Hoe nu verder?
  5. Hoe kan ik het kwade weerstaan?
  6. Waarom en hoe wij het anderen moeten vertellen
  7. Geneest God ook nu nog?
  8. Hoe zit het met de kerk?

Hoe zit dat? Zestien thema’s in tien bijeenkomsten?

Elke Alpha bestaat uit circa tien bijeenkomsten en een weekend. In dat weekend behandel je meerdere bijeenkomsten, van ‘Introductie op het Alpha-weekend’ tot en met ‘Hoe nu verder?’.

Zo kun je Alpha starten met een startavond: Is er meer, vervolgens zes bijeenkomsten hebben, daarna het Alpha-weekend en tot slot nog vier bijeenkomsten. En als je Alpha met een knaller af wil sluiten, eindig je natuurlijk met een feestelijke slotavond!

Je Alpha bestaat daardoor uit een:

  1. De startavond (‘Is er meer?’)
  2. Zes bijeenkomsten (‘Wie is Jezus?’ tot en met ‘Hoe leidt God ons?’)
  3. Het Alpha-weekend (‘Introductie op het Alpha-weekend’ tot en met ‘Hoe nu verder?’
  4. Vier bijeenkomsten (‘Hoe kan ik het kwade weerstaan?’ tot en met ‘Hoe zit het met de kerk?’
  5. De slotavond

De gedachten achter de opbouw van Alpha

Alpha is een wereldwijd beproefd concept en wordt gebruikt in bijna elke kerkelijke denominatie. Inmiddels hebben ruim 25 miljoen mensen een Alpha gedaan, in allerlei verschillende landen en talen. Op al die plekken zijn de thema’s en de opbouw van Alpha hetzelfde. Die opbouw is niet willekeurig.

  • Alpha begint met een introductie-bijeenkomst die deelnemers de kans geeft om te ontdekken of Alpha iets voor hen is. Het thema is ‘Is er meer?’ 
  • De twee bijeenkomsten die daarop volgen gaan over Jezus, de kern van het christelijk geloof: ‘Wie is Jezus?’ en ‘Waarom stierf Jezus?’ 
  • De vier bijeenkomsten erna gaan dieper in op hoe je een relatie met God kunt ontwikkelen en onderhouden. Van ‘Hoe kun je geloven?’ tot ‘Hoe leidt God ons?’
  • Het weekend gaat over de persoon en het werk van de Heilige Geest. Een belangrijk moment op Alpha. Het weekend is middenin de cursus zodat er voldoende relatie is opgebouwd met de deelnemers en de deelnemers klaar zijn voor een volgende stap. In het weekend worden deelnemers uitgenodigd om een stap richting God te zetten.  
  • De bijeenkomsten na het weekend gaan vervolgens over de praktijk van het christelijke leven. Hoe ga je om met het kwaad in de wereld, vertel je anderen ook wat je gelooft en welke plek heeft de kerk eigenlijk? Alpha eindigt met de plek van de kerk omdat Alpha vaak een beginstap is voor deelnemers. Daarna is het belangrijk om een duurzame geloofsgemeenschap te vinden om onderdeel van te worden. Soms is dat direct al in de kerk, vaker is er nog wat meer tijd nodig om met de Alpha-groep te blijven optrekken en ze te helpen landen in een kerk. 

Veelgestelde vragen

Maakt de volgorde uit?

Het korte antwoord is: ja! De onderwerpen bouwen voort op elkaar. Het is dus handig om deze volgorde aan te houden.

Hoe lang duurt een Alpha?

De Alpha-bijeenkomsten worden in een ritme van een keer per week gegeven. In totaal ben je zo een kleine drie maanden met een Alpha bezig. Vaak is dat van september-december, januari-maart en april-juni.

Hoe geef ik de inleidingen vorm?

Je kunt voor verschillende vormen kiezen. Onze tip is om de Alpha Film Series te gebruiken, een korte en afwisselende serie boordevol interviews, verhalen en perspectieven vanuit de hele wereld. Je kunt er ook voor kiezen of afleveringen of fragmenten van de Alpha Film Series te combineren met een eigen inleiding, of de volledige inleiding zelf te geven.