Verder na Alpha: middelen

Een vervolg op Alpha kun je op verschillende manieren vormgeven. Er zijn verschillende cursussen en andere hulpmiddelen die je kunnen helpen om hier praktisch invulling aan te geven. Wanneer je hier gebruik van maakt, is het aan te raden dit te doen in een setting zoals beschreven op de pagina Verder na Alpha. Op deze manier bied je deelnemers namelijk niet alleen een praktische tool, maar ook een goede manier om door te praten over de inhoud.

Prayer Course

De Prayer Course is een reis door het Onze Vader in acht video’s, met bijbehorende gespreksvragen voor elke bijeenkomst. De cursus is ontstaan uit een samenwerking tussen Alpha en 24-Prayer NL. Het is ontworpen om in gesprek te gaan over gebed en om je gebedsleven te verdiepen. Dit jaar is de Prayer Course geheel vernieuwd: nieuwe video’s, nieuwe handleidingen, twee extra bijeenkomsten … en gebedsgereedschappen! Ontdek de nieuwe Prayer Course op prayercourse.nl.

Bible in One Year

Ga met je Alpha of je hele kerk de uitdaging aan om in één jaar de Bijbel in zijn geheel te lezen. Lees iedere dag drie Bijbelteksten: een tekst uit het Oude Testament, een tekst uit de Bijbelboeken Psalmen of Spreuken en een tekst uit het Nieuwe Testament. Nicky Gumbel verbindt deze drie teksten met elkaar in aansprekende en praktische overdenkingen. Op 1 januari 2016 introduceerden we deze gratis online Bijbelstudie in Nederland. Om mee te doen schrijf je je in op bijbeljaar.nl en ontvang je dagelijks een e-mail met daarin de Bijbelgedeelten en de bijgaande praktische uitleg.

30 dagen

Deelnemers aan Alpha kunnen gratis het boekje 30 dagen, geschreven door Nicky Gumbel, bestellen. Heb je vragen over hoe relevant de Bijbel is voor je dagelijks leven? In dertig dagen kom je meer te weten over het christelijk geloof en leer je hoe je zelf in de Bijbel kunt lezen. Het boekje geeft voor iedere dag een te lezen Bijbelgedeelte, korte uitleg en een praktische uitwerking voor je eigen leven. Vertel je deelnemers dat ze dit boekje gratis kunnen aanvragen op alphacursus.nl/30dagen.

#durfteleiden

Als de deelnemers van je Alpha Youth enthousiast geworden zijn en meer willen, dan kun je ze het programma #durfteleiden aanbieden. In tien bijeenkomsten groeien jonge leiders in leiderschap en worden ze uitgedaagd om zelf de volgende Alpha – Youth te geven. Jonge leiders zijn de sleutel tot het bereiken van een nieuwe generatie jongeren. Kijk op durfteleiden.nl.

Leestip: De uitdaging van een christelijke levensstijl

Het boek De uitdaging van een christelijke levensstijl, eveneens van Nicky Gumbel, kan ook als een vervolg op Alpha gebruikt worden. In dit boek staat de Bergrede centraal, het onderwijs van Jezus. Is het leven van een christen niet braaf en saai? Integendeel, legt dit boek uit. Het is een stijl van leven die lijnrecht tegen de heersende moraal ingaat. Een stijl die om moed en volharding vraagt. Lees meer op alphabookshop.nl.

Leestip: Een leven dat zin heeft

Het boek Een leven dat zin heeft, met bijbehorend werkboek, is geschreven door Nicky Gumbel en leent zich uitstekend als een vervolg op Alpha. Aan de hand van de Filippenzenbrief uit de Bijbel denk je met je deelnemers na over de vraag hoe je als christen positief en praktisch in het leven kunt staan. De Filippenzenbrief tintelt van blijdschap, levenslust en hoop, maar is geschreven in omstandigheden die wij uitzichtloos zouden noemen. Paulus zat in de gevangenis en was van alles beroofd, behalve van dat ene wat je leven zin geeft en je intens gelukkig maakt. Kijk voor meer informatie op alphabookshop.nl.

3D traject: geloven dichtbij huis

Wat zou er gebeuren als overal in dorpen, wijken, steden en buurten in Nederland communities ontstaan van goed nieuws? Communities van mensen die hun geloof dichtbij huis vormgeven, vanuit liefde met elkaar optrekken en een verschil maken in hun omgeving. Het 3D traject geeft je handvatten om zelf (persoonlijk en als groep) Jezus te volgen en anderen uit te nodigen om mee op weg te gaan. Hiermee kun je een mooi vervolg bieden op Alpha waar mensen zich thuis voelen en verder kunnen groeien in geloof. Kijk hier wat het 3D traject inhoudt.

Pionieren

Loop je ertegenaan dat er deelnemers tot geloof zijn gekomen, maar geen aansluiting vinden bij de gemeente? En verlang je ernaar om met hen een nieuwe geloofsgemeenschap te vormen met vormen die bij hen passen? Dan zou je een pioniersplek kunnen starten: een gemeenschap waar deelnemers het geloof verder kunnen verkennen en verdiepen. Als pioniersplek ontvang je vanuit de Protestantse Kerk (financiële) steun en begeleiding bij het vormen van die gemeenschap. Kijk hier voor meer informatie. 

CaFE: Catholic Faith Exploration

In veel katholieke parochies wordt Alpha gegeven. Ook daar willen deelnemers verder om nog meer over het geloof en Jezus te horen. ‘God beter leren’ kennen is een dvd-serie die speciaal als vervolg op Alpha gemaakt is. De spreker David Payne heeft jaren met Alpha gewerkt en spreekt in zeven inleidingen over het beter leren kennen van God, Gods liefde, hoop, hulp, de Bijbel, de Heilige Geest en vergeving. De opzet van de bijeenkomsten is eenvoudig: ontvangst – dvd bekijken – samen praten. Dit materiaal is verkrijgbaar bij het Katholiek Alpha Centrum, klik hier of mail naar: info@rk-alphacentrum.nl.