Podcast

De Kansen voor de Kerk

In de podcast ‘De Kansen voor De Kerk’ gaat Arnoud, directeur van Alpha Nederland, in gesprek met inspirerende kerkleiders en deskundigen over de kansen voor de kerk in deze tijd. De afleveringen zijn te beluisteren via deze website of via je favoriete podcast-app. De podcasts duren 30 tot 45 minuten, ideaal voor bijvoorbeeld je rit naar je werk of tijdens je wandeling. Oortjes in en genieten maar!

Durf jij in de spiegel te kijken?

Dit is niet zomaar een podcast. Arnoud: “Elke aflevering spreek ik een of meerdere deskundigen over dat ene, dat bijzondere… waar ik gepassioneerd en hoopvol over ben, maar waar ik door diezelfde passie soms ook zo mee worstel: de kerk. Wat gaaf dat je deze zoektocht wilt volgen! Dit kun je alleen doen door ook zelf in de spiegel te kijken en te denken aan je eigen kerk.”

Podcast De Kansen voor de Kerk – Seizoen drie

We zijn druk bezig met de opnames voor seizoen drie van onze podcast De Kansen voor de Kerk. Om jullie niet te lang te laten wachten, geven we jullie alvast een voorproefje, namelijk aflevering één!

Aflevering 1
De open generatie

In deze eerste aflevering zit Arnoud aan tafel met Hendrina van Dijk, relatiemanager Alpha Youth en Students bij Alpha Nederland, en jongerenwerker Joshua van der Vegt. Naar aanleiding van het wereldwijde onderzoek ‘The Open Generation’ praten ze over de kansen voor de kerk als het gaat om Generatie Z. Hoe verbinden we generaties in de kerk met elkaar? Hoe zijn we als kerk relevant voor jongeren in deze tijd?

Nieuw!

De nieuwe podcastaflevering is op 13 november te beluisteren via je favoriete podcast-app of onze website. Daarnaast is de aflevering ook te bekijken via het gloednieuwe YouTube-kanaal van De Kansen voor de Kerk.

Abonneer je nu!

Seizoen twee

Aflevering 1
De Cultuur


In deze eerste aflevering gaat Arnoud in gesprek met Richard Santinge, voorganger van Evangeliegemeente Ermelo. Richard heeft tweemaal een groot veranderingsproces begeleid in zijn kerk. Hoe pakte hij dat proces aan? Wat kunnen we leren van de moeiten en successen die Richard heeft ervaren? Welke cultuurverandering is nodig in veel kerken? En hoe neem je als visiedrager anderen mee in die verandering? Ontdek het in deze eerste podcast van het nieuwe seizoen.

Aflevering 2
De Community


“Gemeente zijn is in de eerste plaats ontmoeting met elkaar en met God,” vertelt voorganger Arjan Zantingh. In coronatijd heeft de Stadskerk in Groningen hun grote gemeente in allerlei communities verdeeld. In deze aflevering gaat Arnoud met Arjan in gesprek over de kansen die communities de kerk kunnen bieden. Hoe kunnen communities bijdragen aan echte ontmoeting? En wat hebben communities nodig om te kunnen bloeien? Beluister de podcast.

Aflevering 3
Het Gebed

In deze aflevering gaat Arnoud in gesprek met… zijn vrouw, Tanya Drop! Tanya is betrokken bij de gebedsbeweging 24-7 Prayer in Nederland en helpt kerken te groeien in een cultuur van gebed. Wat is een cultuur van gebed? En hoe kun je daarin groeien? Via een eeuwenoude gebedsmethode – lectio divina – leer je hoe God door de Bijbel tot ons kan spreken.

Tips bij aflevering 3
Beluister deze aflevering in een stille omgeving en leg je Bijbel alvast klaar. Deze aflevering is mooi om alleen te luisteren, maar ook heel geschikt om samen met je kring of studiegroep te luisteren om met elkaar te groeien in gebed.

Kijk na afloop op prayercourse.nl voor meer creatieve gebedsvormen.

Aflevering 4
Het Internet


Jan-Willem Bosman is directeur van de wereldwijde beweging Jesus.net en parttime voorganger van Mozaiek010. Arnoud spreekt met deze internetexpert over de kansen die de kerk online heeft. Veel mensen hebben levensvragen en zoeken op internet naar een antwoord. Hoe kan de kerk daarop inspelen en online missionair aanwezig zijn? Is dit alleen voor de hippe kerken weggelegd? Ontdek in deze podcast hoe je via het internet de missionaire kansen voor de kerk kunt benutten.

Aflevering 5
De Discipel


Theo Visser is degene met wie Arnoud in deze laatste aflevering in gesprek gaat. Deze ‘mensenvisser’ heeft jarenlange ervaring in het planten van interculturele kerken. Theo vertelt over zijn reis en ervaringen in het maken van discipelen die uiteindelijk zelf weer discipelen maken. Discipelschap is een kunst die wij als kerk in Nederland verleerd lijken te zijn. Hoe komt dat? En hoe kunnen we onszelf en anderen bekwamen in het maken van discipelen? Laat je inspireren door deze podcast.

Bonusaflevering
Het Leiderschap


Nicky Gumbel, de pionier achter Alpha, deelt in deze Engelstalige bonusaflevering zijn visie over leiderschap. Het merendeel van de kerkleiders is hoog opgeleid, wit, 50-plus en behoort tot de middenklasse. De mensen die Jezus uitkoos om zijn kerk te bouwen, hadden – uitgezonderd Paulus die goed was opgeleid – geen opleiding en weken af van de norm. Jezus trainde hen en zond hen uit. Hoe kunnen wij potentiële leiders trainen? En hoe zorgen we ervoor dat onze geestelijke leiders een afspiegeling zijn van kerk en maatschappij? Ontdek in deze podcast hoe je een cultuur van leiderschap kunt creëren in jouw kerk.

Bonusaflevering
De Groei


In deze tweede bonusaflevering spreekt Arnoud met Tim Hughes, kerkleider van Gas Street Church in Birmingham. In de zes jaar dat ze bestaan, hebben ze al vier andere gemeenten gestart. Op alle fronten kijken ze buiten hun kerkmuren en zoeken ze naar ‘het ene verloren schaap’. Tim: “De kerk is de enige organisatie die activiteiten hoort te organiseren voor niet-leden.” Op welke manier kan jouw kerk zich uitstrekken naar de mensen in je stad of dorp?
Laat je in deze podcast door Tim inspireren over hoe je kunt groeien in discipelschap en mensen bereiken.

Blijf op de hoogte

Wil je een mailtje ontvangen bij nieuwe podcast-afleveringen? Abonneer je, dan mis je niets:

Abonneer

Seizoen één gemist?

Arnoud voerde boeiende gesprekken over missie, de jonge generatie, gastvrijheid, grijze haren en de Heilige Geest.

Seizoen één terugluisteren

Over ‘De Kansen voor de Kerk’

Onder de naam ‘De Kansen voor De Kerk’ verzorgen we inspirerende podcasts en (online) evenementen. We denken graag samen met kerkleiders na over thema’s als: ‘het betrekken van de hele geloofsgemeenschap bij missie’, ‘leiderschap ontwikkelen in de kerk’ en ‘visie voor de buurt’. Ga je mee op zoek naar de kansen voor jouw kerk? 

Lees meer