Podcast

‘De Kansen voor de Kerk’

Alpha Nederland bestaat 25 jaar! En om dat te vieren zijn we 4 oktober gestart met een eigen podcast ‘De Kansen voor De Kerk’. Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland, gaat in deze podcast-serie van vijf afleveringen op zoek naar antwoorden bij verschillende kerkleiders en experts op het vlak van kerk en missie. De tijd is niet stil blijven staan, net als de ontwikkelingen in en rondom de kerk. Hoe staat de kerk er nu voor? Hoe kan de kerk op een relevante manier haar missie vorm geven? We spreken onder andere over de jonge generatie, gastvrijheid, grijze haren en de Heilige Geest. Ga je mee op zoek naar de kansen voor de kerk?

Aflevering 5: De Bisschop

In deze aflevering heeft Arnoud Drop een openhartig gesprek met de Rooms Katholieke Bisschop Jan Liesen. In de katholieke kerk loopt hij voorop in het stimuleren van parochievernieuwing. Arnoud raakt onder de indruk van zijn inzet en passie voor de missionaire parochie. Hoe staat de katholieke kerk er nu voor? Hoe zou een missionaire kerk er uit kunnen zien? En wat is er nodig om hier verandering in te brengen? Bisschop Liesen deelt zijn visie op hoe de katholieke kerk kan groeien in omvang en diepgang. Beluister deze podcast en laat je inspireren!

Aflevering 4: De Heilige Geest

Arjen ten Brinke is degene met wie Arnoud Drop in deze aflevering in gesprek gaat. Arjen is voorganger van Mozaiek033, een kerk die via haar livestreams en diensten wekelijks duizenden mensen bereikt. Waarom heeft Mozaiek zo’n radicale keuze gemaakt voor ‘gastvrijheid’ en ‘mensen zich welkom laten voelen’? En welke heeft rol de Heilige Geest? Wat voor impact zou het hebben als we het gebed ‘Kom Heilige Geest’ ons meer eigen zouden maken? Leer en ervaar meer van de Heilige Geest in deze podcast.

Aflevering 3: De gastvrije kerk

In aflevering 3 spreekt Arnoud Drop met pionier Niels de Jong. Niels is voorganger van Noorderlicht, een eigentijdse, levendige kerk die zich vermenigvuldigt door nieuwe kerken te planten in en rondom Rotterdam. Arnoud is benieuwd naar het geheim van de PKN gemeenschap. Waardoor heeft zijn kerk zo’n aantrekkingskracht op jonge mensen en groeit het maar door? Wat heeft gastvrijheid hiermee te maken? En het planten van nieuwe gemeentes; hoe pakt Niels dat aan? Ontdek welke rol gastvrijheid speelt in de kansen voor de kerk en beluister deze podcast!

Aflevering 2: Het Begin

In deze aflevering gaat Arnoud Drop in gesprek met de oud-directeuren van Alpha Nederland: Jan Maarten Goedhart en Jan Bakker. Wat zijn hun mooiste herinneringen? Waarom was Alpha rond de eeuwwisseling zo relevant en welke impact heeft Alpha op de kerk in Nederland gehad? Hoe stond de kerk er destijds voor en wat kunnen we daar nu van leren? In deze aflevering onthullen Jan Maarten en Jan hoe zij de toekomst van de kerk zien. Welke kansen uit het verleden kunnen we benutten in de toekomst? Een gesprek over verlangen en verwachten.

Aflevering 1: De Lunch

In de eerste aflevering gaat Arnoud Drop aan de lunchtafel in gesprek met collega’s Joost, Frank en Hendrina, alle drie bevlogen relatiemanagers bij Alpha Nederland. Waar liggen volgens hen de kansen voor de kerk? Welke inspirerende voorbeelden zien zij en wat kunnen we daarvan leren? Wat zijn de gedachten en verlangens die twintigers en dertigers hebben rondom hun lokale kerk of parochie? Een boeiend gesprek over ‘de volgende generatie’, gastvrijheid in de gemeente en het werk van de Heilige Geest.

Beluister de trailer

Ben je benieuwd naar de podcast? Beluister de trailer:

Blijf op de hoogte!

Vanaf 4 oktober is de podcast wekelijks te beluisteren via deze pagina of zoek ‘m op je favoriete podcast platform. De podcasts duren 30 tot 45 minuten, ideaal voor bijvoorbeeld je rit naar je werk of tijdens je wandeling. Oortjes in en genieten maar! Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je via deze link:

“Elke aflevering spreek ik met een deskundige over dat ene, dat bijzondere…. waar ik gepassioneerd en hoopvol over ben maar waar ik door diezelfde passie soms ook zo mee worstel: de kerk.”

Arnoud Drop, directeur Alpha Nederland
Durf jij in de spiegel te kijken?

In de podcast gaat Arnoud Drop op zoek naar de kansen voor de kerk in deze tijd. Arnoud: “Elke aflevering spreek ik een of meerdere deskundigen over dat ene, dat bijzondere…. waar ik gepassioneerd en hoopvol over ben maar waar ik door diezelfde passie soms ook zo mee worstel: de kerk. Wat gaaf dat je deze zoektocht wilt volgen! Dit kun je alleen doen door ook zelf in de spiegel te kijken en te denken aan je eigen kerk.”