(Pre)Marriage Course Online

Hoe geef ik een (Pre)Marriage Course Online?

Door de grote veranderingen van de laatste tijd, overweeg je wellicht om een (Pre)Marriage Course Online te geven. Veel stellen kunnen of willen nu niet naar een offline cursus komen, maar hebben wel behoefte aan goede gesprekken met elkaar. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten voor het organiseren van een online cursus.

Hoe werkt de (Pre)Marriage Course Online?

De Marriage Courses Online werken iets anders dan in het echt. Je kunt geen maaltijd koken voor de stellen en geen fysieke inleiding geven. Hoe geef je de Marriage Courses op een goede manier online?  Download de handleiding en bekijk de videoboodschap van Nicky & Sila!

“Wat ons heeft verbaasd is dat de cursus binnen een week was volgeboekt en dat het zo goed werkt om de Marriage Course online te geven. Een bijkomend voordeel is dat niemand oppas hoeft te regelen, maar toch het idee heeft dat ze er op zaterdagavond even helemaal uit zijn.”

Ervaring van een Marriage Course-leider

Vijf stappen om een (Pre)Marriage Course Online te geven

Je kunt de (Pre)Marriage Course Online op verschillende manieren geven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om (twee)wekelijks een e-mail naar de deelnemers te sturen met de link naar de video en wat context. De deelnemers kunnen er dan op hun eigen tijd mee aan de slag. Maar je kunt ook bijeenkomsten organiseren door middel van videobellen. Dit raden wij het meest aan, omdat je op die manier wat meer contact hebt met de stellen en beter zicht hebt op hoe het gaat. Om het organiseren van een (Pre)Marriage Course Online door middel van videobellen zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we een handig stappenplan voor je uitgewerkt.

1. Registreer je (Pre)Marriage Course Online

Ga je online een (Pre)Marriage Course geven? Registreer je ‘(Pre)Marriage Course Online’ dan op registratie.alphanederland.org. Hier krijg je toegang tot alle video’s, trainingen en andere materialen (uitnodigingen, handleidingen etc.) die je nodig hebt om je (Pre)Marriage Course te geven!

2. Kies een online platform om elkaar te ontmoeten 

Er zijn veel programma’s die je kunt gebruiken om samen een video te kijken en het gesprek aan te gaan in de kleine groep. Een paar opties die er bestaan zijn bijvoorbeeld Zoom, Google Hangouts en Skype.

Voor de beste gebruikerservaring raden we Zoom aan. Met een betaald account van € 16,- per maand kun je onbeperkt met elkaar videobellen. Hiervoor heb je het programma Zoom nodig. Dit kun je downloaden op zoom.us. In onze handleiding vind je een uitleg over hoe je Zoom precies kunt gebruiken voor jouw cursus.

Download de handleiding

Heb je niet zoveel technische kennis? Dan kun je ook voor Skype kiezen. Hiervoor hoef je geen betaald account te hebben en kun je zonder tijdslimiet met elkaar videobellen. Je kunt hiervoor het programma Skype downloaden of Skype openen via web.skype.com

3. Start ontspannen en informeel 

Waar een reguliere (Pre)Marriage Course start met een romantisch diner voor twee, zal dat er online waarschijnlijk wat anders aan toegaan. Investeer wel in een romantische en ontspannen setting door bijvoorbeeld:

  • stellen een ‘date-night-pakketje’ op te sturen met een fles wijn, kaars en borrelhapje
  • stellen van tevoren aan te moedigen om de ruimte waarin ze zitten sfeervol te maken
  • via Thuisbezorgd of een andere maaltijdservice maaltijden thuis laten afleveren bij de stellen

Open de online bijeenkomst met een ontspannen introductie, of wellicht een laagdrempelig interactief moment (geen heftige vragen in de groep stellen).

4. Deel de video  

De video’s van de Marriage Course en de Premarriage Course zijn begin 2020 helemaal vernieuwd, dus die raden we van harte aan voor jullie online cursus. In de supermoderne video’s wordt het verhaal van Nicky & Sila Lee (de ‘bedenkers’ van de relatiecursussen) afgewisseld met inzichten van relatie-experts en persoonlijke verhalen van stellen. Je kunt natuurlijk wel eerst een korte eigen introductie geven op het onderwerp van die avond, bijvoorbeeld door een grappige anekdote of jullie eigen ervaring met het thema te vertellen.

Hieronder vind je de links naar de eerste twee afleveringen. De overige afleveringen vind je achter ‘Mijn downloads’ op registratie.alphanederland.org. Registreer hier jouw (Pre)Marriage Course Online om alle video’s te bekijken. Gebruik je de ‘oude’ (Pre)Marriage Course-video’s? Deze kun je bekijken na het registeren van je cursus.

Registreer je online cursus

We raden je aan om de link naar de video met de stellen te delen, zodat ze deze zelf kunnen bekijken. Start tegelijk en instrueer de deelnemers om zelf te pauzeren op de aangegeven momenten om met elkaar in gesprek te gaan.

LET OP: Gebruik de video’s die aansluiten bij de werkboekjes van jullie deelnemers! Gebruik de Marriage Course Series bij de nieuwste werkboekjes, en de ‘oude’ Marriage Course-video’s bij de ‘oude’ werkboekjes met de fietsen op de cover. Hetzelfde geldt voor de Premarriage Course. Bij de nieuwe Series gebruik je de nieuwste werkboekjes en bij de ‘oude’ Premarriage Course-video’s gebruik je de ‘oude’ werkboekjes.

Van het Marriage Course-werkboek en het Premarriage Course-werk hebben we het eerste hoofdstuk online gezet, voor het geval je deelnemers nog geen werkboek hebben kunnen kopen of als ze de eerste avond alleen willen ‘proberen’. Stuur ze vrijblijvend het eerste hoofdstuk door en vraag hen het werkboek aan te schaffen via de Alpha Bookshop.

Spreek duidelijk met de deelnemers af wanneer jullie weer verder gaan en vraag stellen om hun camera aan te laten terwijl ze de video bekijken en samen in gesprek zijn. Zo blijf je verbonden en kun je iedereen ook weer makkelijk ‘bij de les’ roepen.

Download hoofstuk 1 van het Marriage Course-werkboek Download hoofdstuk 1 van het Premarriage Course-werkboek

5. Beëindig de bijeenkomst centraal

Sluit de bijeenkomst passend af en stuur naderhand een follow-up mail met o.a. de link naar de volgende online bijeenkomst.
Blijf als cursusleiders ‘aan de lijn’ zodat stellen die dat willen, nog in gesprek kunnen met jullie. Bied ook de mogelijkheid voor een aparte belafspraak aan, wanneer stellen daar behoefte aan hebben.


Handleiding

Wil je meer weten over hoe je de (Pre)Marriage Course Online goed kunt geven? We hebben een overzicht gemaakt met belangrijke tips, bijvoorbeeld over hoe je online gastvrij kunt zijn en hoe het technische aspect van een online cursus precies werkt. Download hier de handleiding.

Hoe ga je van start met de (Pre)Marriage Course Online?

Om je op weg te helpen met het organiseren van een online cursus, hebben we een handig stappenplan gemaakt. Vul je e-mailadres hieronder in en je ontvangt vrijblijvend het stappenplan voor de (Pre)Marriage Course Online.

Hoe kan ik je verder helpen?

Ik ben Joyce van de Kamp, Relatiemanager van de Marriage en Premarriage Course. Heb je vragen over de (Pre)Marriage Course of denk je erover na om met het materiaal aan de slag te gaan? Ik help je graag verder! Klik op de knop hieronder om contact met me op te nemen.  

Ja, ik heb een vraag!