Wat is Alpha Senioren?

Een bijzondere doelgroep

Alpha Senioren richt zich specifiek op 65-plussers: een prachtige groep in onze samenleving. Het zijn mensen met veel levenservaring en wijsheid. Vaak beginnen mensen rond deze leeftijd terug te kijken op hun leven en na te denken over de grote levensvragen. Alpha Senioren wil hen een plek bieden om dit te doen en met hen het gesprek te voeren over levensvragen. Juist door senioren bij elkaar te zetten is er meer herkenning voor elkaars verhalen en levensvragen, wat zorgt voor mooie gesprekken. 

“Ik zat nog maar net in mijn nieuwe flat en Alpha leek me een mooie manier om mensen te leren kennen. Wat me opviel, was dat iedereen vrijuit z’n mening mocht geven. Het was ongedwongen en gezellig. Ik heb er een goede tijd gehad.” 

Mevrouw Lappain

Hoe ziet Alpha Senioren eruit?

Elke bijeenkomst bestaat uit drie onderdelen: een gezellige ontmoeting, een inleiding en een kleine groep.  

 1. Eten: Deelnemers hebben ruim de tijd om met elkaar en de teamleden te ontspannen en elkaar te leren kennen. Elke bijeenkomst start met een kopje koffie of thee en iets lekkers. Denk aan zelfgemaakte taart, een goede koek of een uitgebreide high tea!  
 2. Inleiding: Bij Alpha Senioren worden de inleidingen meestal verzorgd door teamleden en gastsprekers die affiniteit hebben met senioren. Het is belangrijk dat sprekers rustig en duidelijk spreken.  
 3. Kleine groep: Tijdens de kleine groep is er voor deelnemers alle ruimte om vragen te stellen en meningen te delen. Let op dat er tijdens Alpha niet van kleine groepen wordt gewisseld, maar dat er heel de cursus een vaste samenstelling is. 

De opbouw en structuur van Alpha Senioren

Een Alpha duurt circa tien weken en een dagje weg. Elke bijeenkomst ga je aan de slag met een ander onderwerp, van ‘Wie is Jezus?’ tot ‘Hoe zit het met de kerk?’. 

 1. Is er meer?
 2. Wie is Jezus?
 3. Waarom stierf Jezus?
 4. Hoe kun je geloven?
 5. Bidden: waarom en hoe?
 6. De Bijbel lezen: waarom en hoe?
 7. Hoe leidt God ons?
 8. Introductie op het Alpha-weekend
 1. Wie is de Heilige Geest?
 2. Wat doet de Heilige Geest?
 3. Hoe kan ik vervuld worden met de Heilige Geest?
 4. Hoe nu verder?
 5. Hoe kan ik het kwade weerstaan?
 6. Waarom en hoe wij het anderen moeten vertellen
 7. Geneest God ook nu nog?
 8. Hoe zit het met de kerk?

De onderwerpen bouwen voort op elkaar. Het is dus handig om deze volgorde aan te houden. Elke bijeenkomst volgt een standaard recept van samen eten, een inleiding en een gesprek.

Hoe ga je met Alpha Senioren van start?

Ben je enthousiast geworden over Alpha Senioren? We willen je graag helpen om van start te gaan. Daarom sturen we je graag een stappenplan toe met de beste tips en tricks voor jouw cursus. Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang vrijblijvend het stappenplan voor Alpha Senioren. 

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe kan ik je verder helpen?

Ik ben Joost Klok, (Relatie)Manager van Alpha. Heb je vragen over Alpha of denk je erover na om een Alpha te geven? Ik help je graag verder! Klik op de knop hieronder om contact met me op te nemen.

Ja, ik heb een vraag!