Wat is Alpha Prisons?

Alpha Prisons is Alpha, maar dan speciaal voor in de gevangenis. De cursus ontstond in 1994 in Engeland toen twee gedetineerden vroegen om een Alpha. Vanaf dat moment nam het een ongekende vlucht, ook in Nederland. Een huis van bewaring of gevangenis stelt unieke uitdagingen aan de organisatie en uitvoering van een Alpha. Zo ga je niet samen genieten van een uitgebreid diner, of een weekendje weg op een externe locatie. Daarom begint Alpha Prisons altijd met een kopje koffie of thee en iets lekkers. Het weekend vindt plaats op een dag, binnen de penitentiaire instelling (PI).  

“Ik vind Alpha zo fijn omdat ik dan even het
gevoel heb dat ik niet in de gevangenis zit.”

Hoe ziet Alpha Prisons eruit?

Elke bijeenkomst bestaat uit drie onderdelen: een gezellige ontmoeting, een inleiding en een kleine groep.  

 1. Eten: Deelnemers hebben ruim de tijd om met elkaar en de teamleden te ontspannen en elkaar te leren kennen. Elke bijeenkomst start met een kopje koffie of thee en iets lekkers. Denk aan zelfgemaakte taart, of een goede koek! 
 2. Inleiding: Bij Alpha Prisons worden de inleidingen meestal verzorgd door verschillende teamleden. Elke teamlid neemt een paar onderwerpen op zich. Het is belangrijk dat de inleidingen niet te lang duren en wees creatief. Maak bijvoorbeeld gebruik van korte video’s, liedjes en verhalen tussendoor.
 3. Kleine groep: Tijdens de kleine groep is er voor deelnemers alle ruimte om vragen te stellen en meningen te delen. Let erop dat er tijdens Alpha Prisons niet van kleine groepen gewisseld wordt, maar dat er heel de cursus een vaste samenstelling is.

De opbouw en structuur van Alpha Prisons

Een Alpha duurt circa tien weken en een hele dag. Elke bijeenkomst ga je aan de slag met een ander onderwerp, van ‘Wie is Jezus?’ tot ‘Hoe zit het met de kerk?’. 

 1. Is er meer?
 2. Wie is Jezus?
 3. Waarom stierf Jezus?
 4. Hoe kun je geloven?
 5. Bidden: waarom en hoe?
 6. De Bijbel lezen: waarom en hoe?
 7. Hoe leidt God ons?
 8. Introductie op het Alpha-weekend
 1. Wie is de Heilige Geest?
 2. Wat doet de Heilige Geest?
 3. Hoe kan ik vervuld worden met de Heilige Geest?
 4. Hoe nu verder?
 5. Hoe kan ik het kwade weerstaan?
 6. Waarom en hoe wij het anderen moeten vertellen
 7. Geneest God ook nu nog?
 8. Hoe zit het met de kerk?

De onderwerpen bouwen voort op elkaar. Het is dus handig om deze volgorde aan te houden.

Hoe kunnen we je verder helpen?

Heb je vragen over Alpha of denk je erover na om een Alpha Prisons te geven? We helpen je graag verder! Klik op de knop hieronder om contact met ons op te nemen.

Ja, ik heb een vraag!