Interview met voorgangersechtpaar Nicky & Sila Lee

Nicky & Sila Lee zijn niet alleen de bedenkers van de Marriage Course, maar ze zijn ook jaren werkzaam geweest als voorgangersechtpaar bij de HTB-kerk in Londen. Ze weten dus als geen ander welke uitdagingen er komen kijken bij een voorgangershuwelijk en het ondersteunen van bloeiende huwelijken in de gemeente.

Welk advies hebben jullie voor voorgangers die willen investeren in relaties in hun kerk?

“Allereerst: voorkomen is beter dan genezen. Daarom moet er over twee dingen gepraat worden in de kerk: de realiteit van het huwelijk én de hoop van het huwelijk. Vaak zien we twee kanten van een huwelijk. De Hollywood/sprookjeskant waarin alles mooi is en vanzelf lijkt te gaan, en aan de andere kant de realiteit dat mensen denken dat scheiden de oplossing is als het niet meer leuk is. Hierdoor kan omgaan met relaties soms voelen als brandjes blussen, als crisismanagement. Daarom is het belangrijk om te werken aan een cultuur waarin open over relaties gesproken kan worden. Dat het huwelijk door God gegeven is en heel mooi kan zijn, maar dat het niet vanzelf gaat. De Marriage Course kan hiervoor een heel mooi middel zijn.

Deel als voorganger over jouw ervaringen met de Marriage Course. Op die manier laat je zien dat jullie huwelijk ook niet perfect is, maar dat je er wel op een leuke manier aan kunt werken. Je hoeft natuurlijk geen details te delen. Of spreek van tevoren met je partner af welke dingen je wel en niet deelt. Kwetsbaarheid tonen is heel belangrijk.

Ook is het belangrijk om te beseffen dat verandering tijd nodig heeft. In onze kerk (HTB in Londen) heeft het maar liefst twaalf jaar geduurd voordat het normaal werd dat stellen een Premarriage Course of Marriage Course volgden. Het is dus belangrijk om vol te houden.
Maak ook gebruik van de talenten in je gemeente. Als voorganger heb je het vaak al druk genoeg, maar God geeft iedere gemeente de juiste mensen met een hart voor huwelijken. Zij kunnen de praktische zaken zoals het organiseren van de Marriage Course op zich nemen.

Als de cultuur van werken aan relaties er eenmaal is in de gemeente, zie je dat het zich snel vermenigvuldigt. Stellen volgen eerst een Premarriage Course als ze trouwplannen hebben. Vervolgens volgen ze een Marriage Course als ze een aantal jaar getrouwd zijn, en veel stellen zijn daarna enthousiast om zelf cursusleider bij de Premarriage Course te worden.”

Lees hier meer tips voor het bouwen aan een (kerk)cultuur van bloeiende relaties!

Wat is het effect van het voorgangerschap op het huwelijk?

“Een sterk besef van roeping kan gevaarlijk zijn, als je niet de juiste prioriteiten stelt. En prioriteiten stellen doe je niet alleen door te bedenken wat je belangrijk vindt, maar daar ook naar te handelen. In de kerk is er altijd wel iets urgent, en als je een sterk besef van roeping hebt, kan het lastig zijn om soms nee te zeggen. Daarom is het ook belangrijk dat je partner zich ook geroepen voelt, zodat je elkaar kunt steunen. God roept jullie samen als voorgangersechtpaar. Kijk maar eens naar Priscilla en Aquila in de Bijbel, zij deden hun werk voor Gods gemeente echt samen. Maar naast samen werken, is het ook goed om samen plezier te hebben. Je huwelijk en gezin zijn altijd belangrijker dan je roeping in de kerk.

Ook kan bij een voorgangersechtpaar het gevoel van een schaduwmissie ontstaan: het idee dat je zelf alles goed moet doen en dat alles (ook je huwelijk) goed moet zijn. Hierin speelt het zoeken naar goedkeuring van anderen een grote rol. Dit is erg gevaarlijk.”

Zien jullie ook positieve effecten van het voorgangerschap op jullie huwelijk?

“Als je altijd vanuit huis werkt (en nog meer als je in een pastorie woont), kan het lastig zijn om grenzen te stellen. Maar ons huis is altijd een plek geweest waar veel mensen kwamen en waar gastvrijheid centraal stond. Dat vinden we een hele mooie waarde om uit te leven en ook een mooi voorbeeld voor onze kinderen.

Daarnaast is het fijn om onze eigen tijd in te kunnen delen. Nicky werkte regelmatig in de avonduren, maar kon daardoor iedere dag tussen 16.00 en 18.00 vrij zijn om tijd door te brengen met de kinderen. Op die manier konden we aan onze kinderen ook laten zien dat zij belangrijker voor ons waren dan de kerk voor ons was. Dingen die spelen in de kerk zijn vaak urgenter, maar het is zo belangrijk om je kinderen te laten merken dat zij de belangrijkste zijn.”

Wat zijn jullie tips voor voorgangers die het lastig vinden om de juiste werk-privébalans te vinden?

“Ten eerste, bid samen. Dat is ontzettend belangrijk. Daarnaast is het heel goed om tijd apart te zetten voor je huwelijk en gezin in deze tijd goed te bewaken. Zorg ervoor dat je ten minste een dag per week vrij bent voor je gezin. Zorg er ook voor dat iedereen uit de kerk dit weet, zodat ze je niet zullen storen.
En als laatste is het belangrijk om gewoon plezier te hebben met elkaar, in plaats van alleen maar te praten. Alles is al zo serieus, je huwelijk mag een plek zijn waar je plezier kunt hebben.”

“Maak tijd om samen plezier te hebben. Alles is al zo serieus, maar je hebt ook plezier nodig!”

Gratis Marriage Course-experience

Ben je benieuwd hoe een avond van de Marriage Course eruit ziet? Volg dan een experience! Je maakt kennis met de video’s van de Marriage Course series en gaat samen met je partner in gesprek over verschillende onderwerpen. Op onze evenementen-pagina vind je een actueel overzicht van de experiences en trainingen die binnenkort gehouden worden.