Bouwen aan een (kerk)cultuur van bloeiende relaties

We horen vaak van kerkleiders dat hun gemeenteleden pas over hun relatie praten als het eigenlijk al te laat is. Er moet makkelijker over relaties gepraat kunnen worden in de kerk. Maar: makkelijker gezegd dan gedaan. Hiervoor moet een cultuurverandering in de kerk plaatsvinden. We geven je graag wat laagdrempelige en praktische tips om er mee aan de slag te gaan.

“Ik ben ervan geschrokken dat het huwelijk meer onder druk staat dan dat ik dacht. En daar ligt een verantwoordelijkheid voor de kerk! […] Ik vind het heel droevig wanneer mensen er maar een soort van vrede mee hebben gesloten dat het eigenlijk niet zo lekker gaat.”

Gerard Grit, voorganger Lemmer

Domino-effect

Investeren in bloeiende relaties heeft een gigantisch domino-effect. Denk aan de voorbeeldfunctie die een stabiele relatie heeft voor de omgeving en de volgende generatie. Kinderen leren immers meer van wat ze zien en ervaren, dan van wat je ze vertelt. Wanneer kinderen in de gemeente bloeiende voorbeelden zien van het huwelijk, vergroot dat hun kansen om op den duur zelf goede relaties aan te gaan. Er is geen behoefte aan instandhouding van het “sprookjesbeeld” van het huwelijk, er is behoefte aan een kerk die op de bres staat voor de werkelijkheid en aanmoedigt om het huwelijk serieus te nemen en erin te investeren. Hier een aantal praktische tips:

1. Spreek over de realiteit van relaties

Het huwelijk is een prachtig geschenk van God. Tegelijkertijd vergt een huwelijk werk, tijd en aandacht. God heeft het huwelijk niet voor niets bedacht, en als christenen mogen we Zijn ontwerp vertegenwoordigen op aarde. Dat betekent op de bres staan voor het huwelijk en wat het betekent om een duurzame relatie met een ander aan te gaan.

2. Organiseer een Premarriage Course en een Marriage Course

Hiermee kun je stellen handvatten geven voor het vormgeven van hun relatie. Met deze cursussen worden stellen heel praktisch ondersteund en normaliseer je tegelijkertijd het idee dat een relatie onderhoud vraagt.

Wil je de Marriage Course eerst een keer zelf ervaren? Speciaal voor kerkleiders organiseren we op 2 en 16 maart de Marriage Course Experience: twee bijeenkomsten waarbij je samen met je partner in gesprek gaat over verschillende onderwerpen die bij de Marriage Course aan bod komen, zoals communicatie, vergeving of goede seks. Lees hier meer informatie over de Marriage Course Experience.

3. Begin het gesprek vanuit een positieve insteek

Gebruik bijvoorbeeld jubilea om een gesprek aan te gaan. ‘Gefeliciteerd met jullie vijfjarig jubileum! Hoe kijken jullie terug op de afgelopen jaren van het getrouwde leven?’ Zo ondersteun je het idee dat een gesprek over de staat van de relatie niet probleemgericht hoeft te zijn, of een probleem als aanleiding hoeft te hebben.

4. Bid voor huwelijken en relaties van gemeenteleden

Maak het heel de gemeente duidelijk dat het huwelijk iets kostbaars is en dat we biddend om de getrouwde stellen heen mogen staan.

Cultuurverandering

Hopelijk kun je met deze praktische tips wat eerste stappen zetten in de richting van cultuurverandering in je kerk. Nicky en Sila Lee (voormalig voorgangersechtpaar en auteurs van de Marriage Course) bemoedigden ons met een vergelijking met de autogordel. Toen deze voor het eerst werd geïntroduceerd, vond niemand het cool om een gordel te dragen. Na veel campagne en moeite van de overheid, is het nu compleet normaal om een gordel te dragen. Cultuurverandering vraagt geduld en een doelgerichte investering, maar het kan normaal worden. En wanneer dat gebeurt, zie je steeds meer sterke relaties met een voorbeeldfunctie in je kerk.

We hebben Nicky & Sila Lee geïnterviewd over de effecten van het voorgangerschap op hun huwelijk én over hoe je kunt bouwen aan bloeiende relaties in de kerk. Lees het hier!