Een interview met Dick en Elfriede

‘Het leven voor de Heer mag ook leuk zijn!’

Tekst: Marijke Koers
Fotografie: Daisy Ranoe

Het 25-jarig bestaan van Alpha Nederland was alleen mogelijk dankzij de trouwe inzet van vele vrijwilligers. We stellen twee van deze gouden krachten aan je voor: Dick en Elfriede Lock.

Ook al werkt hij niet meer als vrijwilliger bij Alpha Nederland, de gastvrije cultuur is hij niet vergeten. Tijdens het interview smullen we van een door Dick gebakken overheerlijke appeltaart. Dick: “Het voelt als thuiskomen om weer hier op kantoor te zijn”.

Voor wie jullie niet kennen: wie zijn Dick en Elfriede Lock?
“We wonen in Maassluis en zijn lid van Evangelische Gemeente Maranatha”, steekt Dick (72) van wal. “Jarenlang heb ik gewerkt als leraar wiskunde en natuurkunde. Arnoud (Drop, directeur van Alpha Nederland – red.) heb ik nog lesgegeven! Vanuit de kerk hebben we vele Alpha’s gedraaid.” Elfriede (65) vult aan: “Dick was de praatjesmaker, ik runde de keuken.”

Dick, je hielp Alpha-teams in binnen- en buitenland. Wat was je drijfveer?
“Ik voel me thuis bij Alpha. De sfeer vind ik mooi, het is een warm bad. In 2006 vroeg Jan Bakker, die toen directeur was: ‘Ga je mee naar de conferentie in Moskou?’ Engels is een drama voor mij, maar hij haalde me over. Ik bereidde mijn praatjes en workshops goed voor. Het was bijzonder om de Russen onderwijs te geven. Ik ben daarna vaker naar Siberië geweest. Tijdens de reizen kreeg ik sterk het gevoel: dit is wat ik wil! Ik zal de leerlingen en het onderwijs missen, maar in plaats van natuurkundesommetjes uitleggen, ben ik liever bezig met dingen die eeuwigheidswaarde hebben. Met mijn zestigste ben ik vervroegd met pensioen gegaan. Ik ging fulltime aan de slag als vrijwilliger.”

“Dick was de praatjesmaker, ik runde de keuken”

Elfriede

Hoe heb jij het beleefd, Elfriede?
“Als Dick op reis was, bleef ik thuis bij de kinderen. Toch was Alpha voor mij ook heel belangrijk. Ik heb de cursus na een periode van geloofstwijfel gevolgd en ben opnieuw tot geloof gekomen. Dick wilde zich hiervoor geven en ik stond achter hem. We hebben alles goed overdacht. Vijf jaar lang hadden we alleen het inkomen van mijn parttime baan als juf. We hadden wel een spaarpot, maar er is in die jaren geen één euro uit ons spaarpotje gegaan. God voorzag via mensen die ons wat gaven.”

“We zijn dágen op reis geweest”

Dick

Dick, wat heb je als fulltime vrijwilliger kunnen betekenen?
“Ik deed wat ik leuk vond. Ik hielp bij de organisatie van trainingsdagen en regiobijeenkomsten. En ik gaf zelf trainingen. Met verschillende thema’s trokken we het land door.” “Ik ging mee als Dick trainingen gaf ”, vertelt Elfriede. “En later gaf ik zelf de training ‘Hoe leid ik een kleine groep?’. Mooi om te doen.”

Rusland, Mongolië en Kazachstan, maar ook Sudan, Budapest en Suriname: Dick, jij bent overal geweest. Hoe was dat?
“Van 2006 tot 2018 heb ik in totaal zestien reizen gemaakt. Vaak trainden we Alpha-teams op een meerdaagse conferentie in een grote stad zoals Irkoetsk, Chita of Moskou. Daarna gingen we door naar de volgende plaats. We zijn dágen op reis geweest en hebben veel teams geholpen. Het bemoedigde mensen dat we bereid waren om naar hen toe te vliegen. Sommige teams hadden nog nooit mensen buiten Rusland gesproken. We hebben ook ‘geleden’. Als een vliegtuig vertraging had, soms hadden we het koud of was er weinig eten. Of we lagen op bedden waarop je niet in slaap viel. Als we vervolgens weer een keer in een restaurantje zaten, zei Jan: ‘Het leven voor de Heer mag ook leuk zijn!’.”

“Het was mooi om elkaar te bemoedigen, samen te lachen en te huilen. Hier hebben we zoveel meegemaakt dat dieper gaat dan werk”

Dick

Kun je een voorbeeld geven van de impact die jij zelf hebt ervaren tijdens je Alpha-reizen?
“De reis naar Sudan is me het meest bijgebleven. Daar heb ik zoveel mensen ontmoet die heftige dingen hadden meegemaakt. Toen ik al die armoede zag, werd mij echt een spiegel voorgehouden. Vaders en ooms waren omgekomen door oorlog, meisjes hadden geen mogelijkheid tot werk of een opleiding. Kinderen konden niet naar school. Dit raakte mij als schoolmeester. Theologisch gezien verwarde me dat enorm. Dit klopte niet, dit was niet eerlijk. Het waren zulke aardige, toegewijde christenen. Hoe zat het dan met de woorden van Jezus: ‘Ik ben gekomen om leven in overvloed te geven’? Maar die mensen vertaalden deze tekst heel anders. ‘God is toch bij ons?’, zeiden ze. Daar hadden ze genoeg aan. Dat geloof van die mensen heeft me diep geraakt.”

En nu: tijd voor andere leuke dingen?
“Inderdaad. ‘Als ik 70 ben, stop ik’, zei ik altijd. We hebben het nog een jaartje uitgesteld, maar in juli 2020 hebben we afscheid genomen bij Alpha Nederland. We kijken met dankbaarheid terug. Het werk als vrijwilliger heeft ons veel gebracht. Het was mooi om elkaar te bemoedigen, samen te lachen en te huilen. Hier ligt zo’n deel van ons leven. Hier hebben we zoveel meegemaakt dat dieper gaat dan werk.”

Ben je benieuwd hoe God Dick aanraakte na zijn eerste Alpha-conferentie in Londen? Lees ook het persoonlijke getuigenis van Dick!

Cover Alpha Life

Meer verhalen met impact?

Dit artikel is eerder verschenen in Alpha Life, editie december 2021. Omdat we 25 jaar bestaan hebben we uitgepakt met een extra dik jubileumnummer. Boordevol verhalen over de impact die Alpha al 25 jaar mag hebben in de levens van zoveel mensen in Nederland en daarbuiten. Geniet mee en lees het magazine online:

Wil je het magazine graag per post ontvangen en woon je in Nederland? Meld je dan gratis aan en ontvang voortaan eenmaal per jaar Alpha Life.