“’Als je dood bent, is het afgelopen,” zeiden mensen tegen me’| Het verhaal van Vincent

“Ik heb altijd het idee gehad dat er meer is dan er om ons heen gebeurt,” vertelt Vincent (49). “Ik was met alternatieve theorieën bezig, zoals buitenaardse wezens die ons gemaakt hadden. Het leek me onwaarschijnlijk dat we hier toevallig zijn. ‘Waarom geloven anderen dat wel?’ vroeg ik me af. 

Mijn moeder is christelijk opgevoed, mijn vader niet. Thuis deden we er niets mee. Bij mijn opa en oma lazen we wel uit een kinderbijbel. Ik vond de verhalen mooi, maar begreep er niets van. Diep in mijn achterhoofd wist ik dat er meer moest zijn in het leven. Onbewust was ik er altijd mee bezig. Toen ik ouder was, kocht ik boeken over buitenaardse wezens en las ik toekomstvoorspellingen van de Maya’s.

Het moment dat ik me meer in het christendom ging verdiepen, was toen mijn vriendin en ik na acht jaar samenwonen met ups en downs uit elkaar gingen. 33 jaar oud was ik toen. Het schoot me te binnen dat ik een Bijbel had gekregen toen ik van de basisschool afging. Al die jaren lag hij ongeopend in de kast. Ik begon te lezen, vanaf het begin. Ik vroeg me af: ‘Is dit echt gebeurd, of is het symbolisch?’

Af en toe ging ik met Kerst met mijn moeder mee naar de kerk. Mijn tante zei tegen me: ‘In Nijkerk is een nieuwe kerk begonnen, Mozaïek, misschien is dat wat voor je?’ Ik voelde dat ik moest gaan, ook al kende ik er niemand. ‘Je bent welkom,’ zeiden ze gelijk bij de deur. Dat vond ik heel fijn. Bij Mozaïek hoorde ik over Alpha. Toen wist ik nog niet of het wel wat voor mij was.

“Jezus heeft zo’n groot verschil gemaakt in mijn leven!”

Vincent

Ik was een half jaar zoekende. Constant kreeg ik gedachten om te stoppen met mijn zoektocht. Maar de preken sloegen in, alsof ze over mij gingen. Tijdens de diensten voelde ik telkens een motivatie om voor me te laten bidden. Toen ik het aandurfde, werd ik aangeraakt door de Heilige Geest, al wist ik nog niet wie Hij was. Er werd opnieuw een oproep gedaan voor Alpha en ik meldde me aan.

Eerlijk gezegd had ik niet zo’n zin in de eerste Alpha-avond. Ik was nerveus. Naast me zat Ingrid, met eenzelfde verhaal. Dat deed me goed. Er woedde een gevecht binnenin mij. Ik voelde een kracht die me probeerde tegen te houden. Wat mij dreef om vol te houden, was de ontmoeting met de Heilige Geest die ik eerder had gehad.

“Door Alpha ben ik het lege gevoel vanbinnen kwijtgeraakt. Nu heb ik een doel in mijn leven.”  

Vincent

Ik voelde me leeg vanbinnen en had veel vragen. Wat is mijn leven eigenlijk waard? Waarom leef ik überhaupt? En waarom denken andere mensen hier niet over na? Dat begreep ik niet. Dan zeiden ze: ‘Als je dood bent, is het afgelopen,’ maar daar was ik niet tevreden mee. Dit gevecht heb ik lang gehad. Pas aan het einde van het Alpha-seizoen ebde het weg en wist ik zeker dat God bestond.

 Ik vond het fijn om in een groepje te praten. Iedereen was heel open. Je kon elke vraag stellen die je wilde, er werd niets opgedrongen. Dat Jezus was opgestaan uit de dood en ik een relatie met Hem kon hebben, was een wereldschokkend idee. Hier had ik nog nooit van gehoord! Het maakte me achterdochtig. Is dit een sekte of zo? Nadat de uitleg geland was, fascineerde het me juist.

Na het eerste seizoen werd ik Alpha-helper. Spannend vond ik dat. Het was een gemêleerde groep mensen, zij gaven me veel inzicht. Door Alpha te geven, merkte ik hoe belangrijk het ook voor anderen was. Heel mooi om te zien hoe God via Alpha levens verandert. Uiteindelijk heb ik er zelfs mijn werk van gemaakt! Arnoud (directeur van Alpha Nederland) stuurde mij begin dit jaar een appje dat ze een digital architect zochten. Toen ik erover nadacht, voelde ik een passie voor Alpha opborrelen.

Alpha heeft mijn leven veranderd. Ik heb veel antwoorden gekregen. Toch komen er altijd weer nieuwe vragen bij, zodra er vragen beantwoord zijn. Soms voel ik nog dat er twijfel gezaaid wordt in mijn gedachten. Ik begin nu elke dag met gebed en focus me erop dat Jezus in mijn leven is gekomen.

 

Mijn levensdoel is om nog dichter bij Hem te komen. Voordat ik Jezus kende, twijfelde ik of mijn leven zin had. Ik ben blij en dankbaar dat ik dat lege gevoel vanbinnen kwijt ben. Jezus heeft mij een intens gevoel gegeven dat ik ertoe doe. Hij heeft me bevrijd van mijn schuldgevoelens en van mijn angst om dood te gaan. Jezus heeft zo’n groot verschil gemaakt in mijn leven!”

Hoe ervaart een zoeker een kerkdienst?

Vincent heeft enkele tips voor kerken hoe zij het beste om kunnen gaan met zoekers. Doe er je voordeel mee!

Lees de tips van Vincent

Geef een cursus

Ben je enthousiast over Alpha? Geef een cursus in je eigen geloofsgemeenschap! Als cursusleider ben je een onmisbaar deel van de reis die deelnemers maken. Het wordt gegarandeerd een onvergetelijke ervaring!