Hoe ervaart een zoeker een kerkdienst?

Vincent is niet met het geloof opgegroeid en heeft ervaren hoe het is om als zoeker naar een kerkdienst te gaan. Op deze pagina kun je zijn persoonlijke verhaal lezen. Hieronder deelt Vincent enkele tips voor kerken hoe zij het beste om kunnen gaan met zoekers. Doe er je voordeel mee!

Vincent, welke tips heb je voor kerken?

“Mijn grootste tip is: let op je taalgebruik. Tachtig procent van wat er verteld en gezongen werd, snapte ik als buitenstaander helemaal niets van. Als kerk moet je daarvoor oppassen. Als je zoveel eigen taal gebruikt, kan dat enorm afstoten.

Het is belangrijk dat er preken zijn die aansluiten bij de belevingswereld van mensen die zoekend zijn of twijfelen. De dienst is er niet alleen voor mensen die al gedoopt zijn en al met Jezus leven. Toon begrip en vertel dat er een twijfelende fase mag zijn. Laat merken dat zoekers welkom zijn.

Wijs er ook regelmatig op dat je je in kunt schrijven voor een Alpha. Doe al ruim voordat je Alpha begint elke week een oproep. Sommige mensen hebben het nodig om het vaker te horen voordat ze over de streep getrokken worden. Elke keer dat je over Alpha hoort, word je toch getriggerd.”


“Ik heb altijd het idee gehad dat er meer is dan er om ons heen gebeurt.”

Vincent: “Ik was met alternatieve theorieën bezig, zoals buitenaardse wezens die ons gemaakt hadden. ’Als je dood bent, is het afgelopen,” zeiden mensen tegen me, maar daar was ik niet tevreden mee.’ Het leek me onwaarschijnlijk dat we hier toevallig zijn. ‘Waarom geloven anderen dat wel?’ vroeg ik me af.”

Lees het verhaal van Vincent