Alpha Youth Online

Hoe geef ik Alpha Youth Online?

De laatste tijd heeft Alpha Nederland veel vragen gekregen over Alpha Youth geven in de tijd van het coronavirus. Via deze pagina willen we graag met jou en je kerk meedenken over wat het coronavirus betekent voor jouw Alpha Youth. 

Advies overheid

We sluiten ons graag aan bij het advies van de overheid. Dat betekent dat alle fysieke ontmoetingen op anderhalve meter plaatsvinden. We raden je daarom aan om je Alpha Youth niet door te laten gaan zoals normaal. Wat kun je dan wel doen? Ga vooral de uitdaging aan om online te starten! Zo maak je het verschil voor jongeren die juist in deze tijd zoeken naar betekenisvolle gesprekken.  

Hoe werkt Alpha Youth Online?

Alpha Youth werkt online iets anders dan in het echt. Je ziet elkaar natuurlijk niet face-to-face, kunt elkaar geen hand geven en het gesprek in de kleine groep loopt nét iets anders. Hoe geef je Alpha Youth op een goede manier online?  Download de handleiding en bekijk de videoboodschap van Jason & Ben!

Download de handleiding

Ervaring van een Alpha Youth-leider

“Onze eerste Alpha Youth Online ging over bidden. Dat was natuurlijk toepasselijk bij de situatie. Eerst voelde het nog wel wat ‘awkward’ om te bellen via ZOOM, maar er kwamen zoveel gebedspunten! En jongeren gingen daar zelf voor bidden. Ze waren zoveel proactiever dan normaal gesproken en baden heel concreet, waar ze dat anders waarschijnlijk niet hadden gedaan. Als we geloven dat God degene is die mensen bekeert, dan mogen we daar nu ook op vertrouwen. Probeer het gewoon!”  
– Alpha Youth-leider Rotterdam 

Andere Alpha-teams, over de hele wereld, gingen je voor in het geven van Alpha  (Youth) Online. Benieuwd hoe zij dat hebben ervaren? Lees hun verhalen hier.  

Zeven stappen om een Alpha Youth Online te geven

Hieronder vind je een paar tips over hoe je Alpha Youth online kunt geven. We raden je aan om niet met je hele Alpha Youth te (video)bellen, maar per kleine groep. Zo houd je goed het overzicht en is het gesprek makkelijker te voeren. Daarnaast raden we je aan om met video aan te bellen, als je die mogelijkheid hebt. Een gesprek is leuker en gezelliger als je elkaar ziet! 

1. Registreer je Alpha Youth Online

Ga je online een Alpha Youth geven? Registreer je ‘Alpha Youth Online’ dan op registratie.alphanederland.org. Hier krijg je toegang tot alle video’s, trainingen en andere materialen (uitnodigingen, handleidingen etc.) die je nodig hebt om je Alpha Youth te geven! 

2. Kies een online platform om elkaar te ontmoeten 

Er zijn veel programma’s die je kunt gebruiken om samen een video te kijken en het gesprek aan te gaan in de kleine groep. Een paar opties die er bestaan zijn bijvoorbeeld Zoom, Google Hangouts en Skype.

Voor de beste gebruikerservaring raden we Zoom aan. Met een betaald account van € 16,- per maand kun je onbeperkt met elkaar videobellen. Hiervoor heb je het programma Zoom nodig. Dit kun je downloaden op zoom.us.  

Heb je niet zoveel technische kennis? Dan kun je ook voor Skype kiezen. Hiervoor hoef je geen betaald account te hebben en kun je zonder tijdslimiet met elkaar videobellen. Je kunt hiervoor het programma Skype downloaden of Skype openen via web.skype.com. Download de Alpha Online-handleiding.

3. Start met een sociaal moment 

Elkaar aankijken terwijl je aan het eten bent, is waarschijnlijk niet de meest smakelijke optie ;). Het is online ontzettend belangrijk om te beginnen vanuit relatie. Raad dus iedereen aan om een wat drinken te pakken en praat elkaar even bij. 

Tip: gebruik een van de Alpha Youth Zoom Games om het ijs te breken! 

4. Bekijk de Alpha Youth Series-aflevering samen  

Open de Alpha Youth Series-aflevering die je samen gaat bekijken. Hieronder vind je de links naar de eerste twee afleveringen. De overige afleveringen vind je achter ‘Mijn downloads’ op registratie.alphanederland.org. Registreer hier jouw Alpha Youth Online om alle video’s te bekijken.  

Aflevering 1: Leven: Is er meer? 
Aflevering 2: Jezus: Wie is Jezus? 

Stuur de aflevering die je deze week gaat kijken door naar je deelnemers, zodat zij tijdens het gesprek de video kunnen kijken. Afhankelijk van hoe lang de video duurt, blijft het gesprek nu even stil. Vraag je deelnemers om de video op pauze te zetten als ze bij een vraag zijn. Laat ze bijvoorbeeld een duimpje in de chat zetten, zodat je weet wanneer iedereen klaar is om de vraag te bespreken. Je kunt ook je scherm delen en samen de video kijken. Bekijk in de handleiding voor Alpha Youth online via Skype hoe je dat doet.   

5. Praat dan online door zoals je dat normaal gesproken doet in de kleine groep 

Misschien heb je wel vaker met een groep online gebeld. Dan heb je vast gemerkt dat wat structuur in een online kleine groep nog belangrijker is dan in het echt. Let erop dat er niet meerdere mensen door elkaar heen praten en vraag de deelnemers om elkaar niet te onderbreken.   

Ben je al zover in je Alpha Youth dat je aan het eind van de kleine groep met elkaar bidt? Je kunt dan twee dingen doen: 

  1. Vraag om gebedspunten en bid voor elkaar. Vraag wie er wil bidden en spreek duidelijk af wie bidt en wie het gebed afsluit.
  2. Nodig deelnemers uit om hun gebedspunten te sturen naar de gespreksleider. De gespreksleider kan dan individueel contact opnemen met de deelnemers om met ze te bidden.

6. Het Alpha Youth-weekend

Als het weer mogelijk is om af te spreken in kleine groepen, of met de grote groep, denk er dan over na om het weekend weg offline te organiseren. Grote kans dat de deelnemers elkaar inmiddels willen ontmoeten op een niet-digitale manier.

Organiseer je het Alpha Youth-weekend online? Dan raden we je het volgende aan:

  1. Bekijk alle video’s over de Heilige Geest verspreid over twee of drie momenten. Denk bijvoorbeeld aan een vrijdagavond en een zaterdag.
  2. Zorg ervoor dat je een persoonlijke en authentieke sfeer creëert. Dit kun je doen door Alpha Youth-deelnemers hun verhalen te laten delen over hoe ze Alpha Youth tot nu toe hebben beleefd.
  3. Zorg voor plezier! Maak tijd voor bijvoorbeeld spelletjes en grappige video’s. De dag moet leuk en gevarieerd zijn, anders wordt het snel sloom.

7. Online training

Bereid jezelf en je team goed voor op het geven van een online Alpha Youth. Je helpt je deelnemers enorm als jullie goed weten hoe Alpha Youth Online werkt. Op onze evenementenpagina staan de eerstvolgende trainingen waarvoor je je kunt aanmelden.  


Handleiding

Wil je meer weten over hoe je Alpha Youth Online goed kunt geven? We hebben een overzicht gemaakt met belangrijke tips, bijvoorbeeld over hoe je online gastvrij kunt zijn, je deelnemers goed op de hoogte houdt en hoe je een kleine groep online leidt. Download hier de handleiding.

Kan ik je ergens bij helpen?

Ik ben Hendrina Harmannij, (Relatie)Manager van Alpha Youth. Heb je vragen over Alpha Youth? Ik help je graag verder!

Stel je vraag, ik help je graag!

Gebruik dit formulier of e-mail naar: hendrina@alphanederland.org

  • Hidden
Ja, ik heb een vraag!

Alpha Youth op social media: