Groeien via de Alpha-cultuur

Door Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland

Dagelijks snijd ik een appel in stukjes voor mijn kinderen om mee te nemen naar school. De partjes gaan mee in de rugzak en het klokhuis gaat naar onze konijnen in de tuin. Ik zie dat we in de kerk vaak hetzelfde doen met Alpha. We genieten van de vrucht, maar het hart, de vermenigvuldigingskracht die ook in het zaad van een appel zit, schatten we niet altijd op waarde.

Elke appel heeft de potentie om een nieuwe boomgaard te worden, elke Alpha heeft de potentie om een kerk te laten groeien. Daarom zijn we als Alpha Nederland steeds vaker met kerken in gesprek over datgene wat in Alpha verborgen zit, maar niet altijd wordt geplant, verzorgd of tot bloei gebracht. De katholieke priester Fr. James Mallon verwoordde het zo: “Alpha als cursus is fantastisch, maar Alpha als cultuur is fenomenaal.”

“Elke Alpha heeft de potentie om een kerk te laten groeien.”

ARNOUD DROP

We spreken veel met kerkleiders en Alpha-teamleiders over prioriteit bij missie, de plaats van gebed en het ervaren van de Heilige Geest. En over hoe de kerk kan groeien in gastvrij zijn, uitnodigen en leerlingen maken. Ingrediënten die je hopelijk herkent als je kijkt naar Alpha, maar die we als kerk niet altijd breed omarmen, verzorgen en laten groeien. We zien dat kerken die hiermee aan de slag gaan, vaker Alpha aanbieden en meer mensen verwelkomen. En dat betekent meer mensen die het evangelie van Jezus Christus horen!

Aan de slag met onze ingrediënten

Ben je kerkleider en benieuwd hoe je in jouw kerk de ingrediënten van de Alpha-cultuur niet alleen bij Alpha kunt toepassen,
maar in alle facetten van het kerkzijn? Als sparringpartner bidden en denken we graag met je mee.