Ingrediënten van de cultuur van Alpha

We kunnen het niet beter verwoorden dan Fr. James Mallon: ‘Alpha als cursus is fantastisch, Alpha als cultuur is fenomenaal’.
Welke ingrediënten kenmerken de cultuur van Alpha? 

Prioriteit bij missie

De kerk is geroepen om gehoor te geven aan de opdracht van Jezus: ‘Maak alle volken tot mijn leerlingen’. Die roeping mag zichtbaar worden in elk aspect van het kerk-zijn. Dit vraagt lef en focus van de kerk. Door moedige keuzes te maken, voorkom je dat deze focus snel versplintert in het kerkelijk leven van alledag. Prioriteit bij missie brengt eenheid. Alles wat we in of vanuit de kerk doen, draagt bij aan dat ene doel: mensen helpen Jezus te ontmoeten en te volgen.

Gebed

Alpha heeft alles in zich om te falen, tenzij God komt opdagen. Gebed is de motor achter Alpha dat alles in beweging brengt. Dit mag in heel de kerk terug te zien zijn! Missie is krachteloos zonder gebed; eropuit gaan kunnen we niet in eigen kracht. We mogen concreet bidden met verwachting en oefenen in het verstaan van Gods stem. God zien werken door gebed is aanstekelijk en impactvol voor de hele geloofsgemeenschap.

Ervaren van de Heilige Geest

‘Kom, Heilige Geest’ is het oudste gebed van de kerk. Veel Alpha-deelnemers ervaren Gods liefde wanneer dit gebed wordt uitgesproken tijdens het Alpha-weekend. Het bidden om vervulling van de Heilige Geest is niet alleen bestemd voor het Alpha-weekend. Hoe zou het zijn als er in alle kerkelijke activiteiten verwachting is voor de Heilige Geest? Als we vaker stil zijn en ruimte geven aan Gods Geest, verandert dit ons leven. We gunnen het iedereen om altijd en overal de impact te zien die God maakt als mensen een ontmoeting hebben met de Heilige Geest.

Gastvrij zijn

Gastvrijheid is niet alleen een warm welkom bij de deur, het raakt alle aspecten van kerk-zijn. Op Alpha merken deelnemers dat er in alles op hen is gerekend, ze worden gezien. Dát is gastvrijheid. De niet-veroordelende sfeer die bij Alpha bestaat, mag in heel de kerk terug te zien zijn. Gastvrijheid is radicaal en overvloedig, het overtreft de verwachtingen van je bezoekers. Door gastvrij te zijn, wordt Gods hart gereflecteerd; Hij wil iedereen ontmoeten.

Uitnodigen

De meeste deelnemers komen op Alpha door een persoonlijke uitnodiging. Zo’n uitnodiging kan hét verschil maken in iemands leven. Uitnodigend zijn gaat verder dan iemand vragen om naar een dienst of viering op zondag te komen. Het is een levenshouding waarbij we anderen meenemen, hen verwelkomen en de kans geven om Jezus te ontmoeten. Als je hebt ontdekt welk verschil Jezus maakt in het leven van mensen, ben je er vol van en gun je dat iedereen. Hoe kan het in de kerk een gewoonte worden om vanuit liefde eropuit te gaan en door te geven wat we zelf ontvangen hebben?

Leerlingen maken

Alpha is de perfecte plek om talent en geloof te ontwikkelen en verantwoordelijkheden te delen. Het ideale vervolg op Alpha volgen is namelijk Alpha geven. De beste groepsleiders en -helpers zijn voormalige Alpha-deelnemers. Alpha geven is een geweldige manier om te groeien in discipelschap en te ontdekken hoe God door ons heen werkt. Zo zijn de Alpha-deelnemers van nu de kerkleiders van morgen. Dat zou niet de eerste keer zijn!

Bekijk hier hoe kerkleiders de ingrediënten toepassen

Alpha als cultuur inzetten

Met deze ingrediënten willen we de kerk helpen om te groeien en bloeien, zodat zij de samenleving tot bloei kan brengen. We inspireren kerken om de ingrediënten van de Alpha-cultuur niet alleen bij Alpha toe te passen, maar in alle facetten van het kerkzijn. Door Alpha in te zetten als cultuur kunnen er meer mensen bereikt worden met het goede nieuws over Gods liefde voor mensen.

Nieuwsgierig geworden?
We helpen je graag om een gastvrije, uitnodigende kerkcultuur te creëren. Als sparringpartner bidden en denken we graag met je mee.

Neem contact op met een van onze adviseurs