Radicale gastvrijheid

Door Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland

De meest gastvrije ervaring die ik ooit in een kerk heb gehad, was toen we na onze verhuizing een voor ons nieuwe kerk binnenstapten. Nadat ik mijn kinderen naar de oppas had gebracht, liep ik toen de dienst al begonnen was de kerkzaal binnen. Meteen kwam er iemand naar me toe die zei: “Loopt u maar mee, dan breng ik u even bij uw vrouw”. Na de dienst stond er een tafel klaar met heerlijke koeken. De voorganger kwam naar ons toe: “Wat leuk, jullie zijn hier vandaag voor het eerst. Welkom!”. Niemand wist dat we kwamen, maar er was op ons gerekend. Wij voelden ons gezien.

Alpha is ook zo’n gastvrije plek. Iedereen mag binnenlopen en wordt welkom geheten. Je mag er zijn wie je bent en zeggen wat je denkt. De niet-veroordelende sfeer waar Alpha-deelnemers vaak door verrast worden, mag in heel de kerk terug te zien zijn.

In de Bijbel staan meerdere verhalen waarin gastvrijheid een cruciale rol speelt. Zoals Abraham die onverwacht drie mannen op bezoek krijgt. (Dit kun je lezen in Genesis 18:1-8). Abraham en Sara hebben op dat moment veel moeilijke issues in hun leven. Toch richten ze hun blik naar boven en naar buiten. Het gerecht wat Abraham en Sara haastig voor hun gasten klaarmaken, is een overvloedige maaltijd. Geschiedkundigen denken dat ze hiervoor minimaal twee uur in de keuken hebben gestaan.

“Hoe gastvrij je een kerk ook maakt, het risico ligt altijd bij de gast die over een onbekende drempel moet stappen.”

Arnoud Drop

Op een doordeweekse dag bij Alpha lukt het kerken heel goed om gastvrijheid te tonen. Maar hoe zit het met de dienst op zondag? Heeft een gast, misschien wel je eigen buurman, vriend of sportmaatje, die op zondag een kerk binnenloopt, dezelfde ervaring als de drie mannen die op bezoek kwamen bij Abraham?

Hoe wordt gastvrijheid in jouw kerk ervaren? Gastvrijheid zit hem niet alleen in het welkomstteam, al is dat wel een goede basis. Als een gast tijdens en na de dienst wordt opgemerkt en aangesproken, maakt dat het grootste verschil. Elkaar zien en gezien worden in een kerk is cruciaal. Laten we niet in onszelf gekeerd naar beneden staren, maar ons hoofd opheffen en uit onze eigen bubbel om ons heen kijken. Wie heeft gastvrijheid nodig? De warme ervaring van een ontmoeting met God en zijn Kerk, is wat ik iedere gast die een kerk binnenstapt gun.

“Een kerk is zo gastvrij als de mensen waar ze uit bestaat.”

Arnoud Drop

Hoe gastvrij je een kerk ook maakt, het risico ligt altijd bij de gast die over een onbekende drempel moet stappen. Jezus gaat een stap verder. In Mattheüs 9:9-13 kun je lezen dat Jezus Mattheüs, die niet geliefd was en bekend stond als zondaar, opzoekt en aanschuift bij hem aan tafel. Dat is radicale gastvrijheid.

Een gastvrijheidscommissie die na lang vergaderen met aanbevelingen komt, maakt een kerk nog niet gastvrij. Een kerk is zo gastvrij als de mensen waar ze uit bestaat. Het begint bij het persoonlijke gebed: “Heer, waar kan ik gastvrijheid laten zien? Welke mensen in mijn omgeving kunnen het gebruiken dat ik hen opzoek?”.

Op welke plekken kan jij mensen opzoeken? Waar hebben mensen het nodig om via gastvrijheid Jezus te ontmoeten? Gastvrijheid begint vandaag, in ons eigen huis, op ons werk, op het schoolplein en in onze straat.

Mystery guests onderzoeken de gastvrijheid van de kerk in Nederland

De afgelopen maanden zijn 75 kerken bezocht door mystery guests die de gastvrijheid van de kerk testten. Met dit project willen we als Alpha Nederland de kerk helpen om te groeien in gastvrijheid. Wanneer je mensen buiten de kerkmuren wilt bereiken, helpt het om te weten hoe je kerk en viering overkomen. Ontdek nu het trendrapport van Project Mystery Guest:

Lees het trendrapport