‘Jongeren zijn de kerk van nu’ 

30 juni: inspiratie-event voor kerkleiders

De leiders van morgen

30 juni organiseren we opnieuw De Kansen voor de Kerk, een online inspiratie-evenement met Alpha-pionier Nicky Gumbel. Het thema is ‘De leiders van morgen’. In november vorig jaar organiseerden we een De Kansen voor de Kerk-evenement over twintigers en dertigers in de kerk. Arjan Zantingh, voorganger van de Stadskerk in Groningen, was een van de sprekers en deelde zijn visie op deze generatie.  

Arjan: “Mensen zeggen: ‘Jongeren zijn de kerk van de toekomst’. Dat vind ik grote onzin. Jongeren en tieners zijn de kerk van nu. Als je hen nu niet vasthoudt, zijn ze geen kerk van de toekomst meer, want dan zijn ze gevlogen. En ze komen niet terug.”

“Ik denk dat veel jongeren afhaken als ze geen ruimte ervaren. Ik kan wel denken dat ik weet hoe het werkt in deze generatie, maar dat is een illusie. Je moet deze generatie zelf aan tafel uitnodigen en hen vragen: ‘Vertel, hoe werkt dat tegenwoordig bij jullie? Wat hebben jullie nodig?’ Ik heb daar geen goede antwoorden op. Zij wel. En we kunnen wel zeggen dat we het belangrijk vinden dat ze er zijn in de kerk en dat ze mee mogen doen, maar waar blijkt dat uit? Hebben ze een permanente plek aan tafel in bijvoorbeeld het voorgangsteam of de kerkenraad?” 

“In de Stadskerk in Groningen geven we veel ruimte aan twintigers en dertigers. We geven hun graag verantwoordelijkheden. De drie twintigers die we in onze staf hebben, hadden geen bewezen leiderschapservaring. Wat we zien is potentie en geloof, daarmee durven we het aan. En we zien dat dit veel vrucht draagt.” 

“Ruimte geven is spannend, maar de boel de boel laten is net zo spannend. Want hoe gaat het anders met de toekomst van de kerk? Ruimte geven vraagt om moed, geloofsvertrouwen en gebed.” 

‘De leiders van morgen’ met Nicky Gumbel

Op donderdag 30 juni 2022 organiseren we een online inspiratie-event voor kerkleiders met als thema ‘De leiders van morgen’. De pionier achter Alpha, Nicky Gumbel, deelt tijdens dit evenement zijn visie voor leiderschap. Hoe kun je bijvoorbeeld als kerk investeren in (potentiële) leiders? Hoe ontwikkel je leiderschapskwaliteiten? En hoe kan Alpha hierbij gebruikt worden? Je bent welkom! 

Gratis aanmelden