Kerk-zijn na corona, hoe ziet dat eruit?

In elk gesprek dat ik met kerkleiders heb, komt het wel terug. De zoektocht naar ‘kerk-zijn na corona’. We hebben al hortend en stotend de zondagse mis of dienst gelivestreamd, kringen online gedaan (of geprobeerd), en zelfs Alpha online gegeven! Maar, wat moeten we wanneer ‘offline’ weer mag en kan? Hoe ziet onze kerk er dan uit? Wij geven je drie tips om je te helpen nadenken over jouw kerk na corona.

Wat is een aansprekende visie? De vraag ‘Hoe krijg ik m’n mensen weer in de kerkbanken?’ of de vraag ‘Hoe help ik mensen vooruit?’

Miles Toulmin, kerkleider in Kuala Lumpur

1. Kies vooruit

Je hebt de keuze om zoveel mogelijk terug te gaan naar ‘vroeger’, maar wil je dat wel echt? Ik hoorde Miles Toulmin (kerkleider in Kuala Lumpur) laatst zeggen:”Wat is een aansprekende visie? De vraag ‘Hoe krijg ik m’n mensen weer in de kerkbanken?’ of de vraag ‘Hoe help ik mensen vooruit?’ De wereld is voorgoed veranderd, de samenleving is hybride en ook jouw kerkleden zijn veranderd.

Je kunt teruggaan naar vroeger, maar laat je daarmee geen kans liggen om juist in te spelen op de mogelijkheden die deze tijd biedt? Stel jezelf de volgende vragen: 

  • Met welk doel zijn wij kerk?
  • Op welke kansen van deze tijd kunnen en willen wij inspelen?

2. Denk hybride

Een hybride kerk is zowel online als offline aanwezig. Het hoeft niet zo spannend en groots te zijn als je wellicht denkt. Misschien blijf je diensten livestreamen voor al die mensen wiens kerktelefoon nu opeens ook beeld kreeg. Maar je kunt ook wat kleine online content aanbieden voor doordeweeks. Misschien een korte overdenking, een klein interview met een kerklid, noem maar op. En natuurlijk kun je online meer (nieuwe) mensen bereiken dan met enkel offline bijeenkomsten. Denk na over:

  • Hoe kan jouw kerk haar impact vergroten door hybride te zijn?
  • Wat wil jij graag online (blijven) aanbieden?  

3. Stel prioriteiten

In het kerklandschap staat alles (opnieuw) ter discussie. Denk maar aan vragen als ‘Eh, nu het weer mag, zullen we dan [activiteit] weer oppakken?’ en ‘Ja, we hebben nu al zo’n tijd goede ervaring opgedaan met [activiteit], dat blijven we neem ik aan wel doen, toch?’.
Als je niet oppast, ben je als kerk actiever en uitgeputter dan ooit, omdat je nergens ‘nee’ tegen zegt. Deze stoplicht-oefening kan je helpen bij het bepalen van de prioriteiten voor jouw kerk:  

Rood: Wat zijn dingen die je als kerk nu niet oppakt? Dingen waar je ‘nee, niet nu’ tegen zegt? 
Oranje: Welke dingen hebben wijziging nodig? Welk activiteiten of ideeën zijn goed, maar moeten aangepast worden om in de nieuwe setting tot hun recht te komen? 
Groen: Welke zaken hebben grote prioriteit? Het is verleidelijk om heel veel activiteiten onder deze ‘groene categorie’ te scharen, maar probeer het beknopt te houden. Welke zaken hebben de hoofdprioriteit? En hoe laat je dat zien in wat je als kerk doet, organiseert en hoe je kerk bent?

We hebben een handig documentje gemaakt waar je de stoplicht voor jouw kerk kunt invullen.

Download stoplicht

Wil jij in gesprek over de kansen voor jouw kerk? Of wil je van gedachten wisselen over de prioriteiten voor jouw kerk? Plan een afspraak in de agenda van Joost Klok of Dorine Sommer. Zij denken graag met je mee! 

Maak een afspraak