Drie tips om huwelijken beter in de kerk-spotlight te zetten

We komen er vaak achter dat het niet goed gaat wanneer het eigenlijk al te laat is’, is een van de meest gehoorde reacties op de vraag: ‘Hoe staat het met huwelijken in jouw kerk?’.

Vaak is het de “probleemkant” van huwelijken die als eerste naar boven komt. En dat terwijl er zoveel positiefs over huwelijken te zeggen valt! Hoe kunnen huwelijken op een positieve wijze meer in de kerk-spotlight komen te staan? Hier drie leuke tips van kerkleiders uit het land.  

1. Grijp gelegenheden aan voor een praatje over relatie 

‘Hé, ik zag dat jullie vijf jaar getrouwd zijn. Gefeliciteerd! Ik ben eigenlijk wel benieuwd, hoe hebben jullie de afgelopen jaren huwelijk ervaren en hoe kijken jullie vooruit naar de komende vijf jaar?’ Het kan zomaar aanleiding zijn voor een uitgebreider gesprekje bij de koffie, of voor een pastoraal bezoek vanuit een positieve benadering.  

2. (s)Preek eens over het huwelijk/relaties met een praktische inslag 

Het kan veiliger voelen om een theoretische Bijbelstudie over het huwelijk te geven, of eens te preken over de metafoor van het huwelijk als de relatie tussen Christus en de kerk. Maar juist het open spreken over je eigen huwelijk, bouwt mee aan een sfeer waarin het voor anderen gemakkelijker wordt om het gesprek over hun relatie aan te gaan. Een kort voorbeeldje of grappige anekdote geeft al dat ‘Aha, we zijn dus niet de enigen die het af en toe best lastig vinden om getrouwd te zijn’-gevoel.

Een kort voorbeeldje of grappige anekdote geeft al dat ‘Aha, we zijn dus niet de enigen die het af en toe best lastig vinden om getrouwd te zijn’-gevoel.

3. Vermijd het incidentele en werk naar het structurele 

Wanneer er een cultuur ontstaat waarin het normaal is om met elkaar te spreken over je relatie, voedt dat de hele gemeenschap. Het werkt bemoedigend en biedt stellen waarbij het echt niet lekker loopt de ruimte om aan de bel te trekken. Daarom is het goed om structureel aandacht te geven aan huwelijken in de kerk. Een manier om dat te doen is door bijvoorbeeld de Marriage Course te organiseren.

Download hier een overzicht met 11 leuke tips en ideeën om relaties in de spotlight te zetten in jouw kerk.  

Dorine Sommer - Relatiemanager van de Marriage Course

Hoe kan ik je verder helpen?

Ik ben Dorine Sommer, (Relatie)Manager van de Marriage en Parenting Courses. Overweeg je een Marriage Course te geven in jouw kerk? Ik denk graag met je mee! Klik op de knop hieronder om contact met me op te nemen. 

Neem contact met mij op