De missie en visie
van Alpha Nederland

“Ik wil heel graag dat kerken relevante, bloeiende plekken zijn. Plekken waar mensen groeien en gewezen worden op Jezus en het leven met Hem.” Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland, vertelt over de missie en visie van Alpha Nederland. Wat is het idee achter Alpha? Waarvoor is Alpha bedoeld?  

Even voorstellen…

Misschien ken je Alpha wel van de campagnes, of werd het ooit eens in je kerk gegeven, misschien ken je het wel helemaal niet. Alpha is oorspronkelijk ontstaan in Holy Trinity Brompton Church. Deze kerk is de kerk van Nicky Gumbel, de oprichter van Alpha. Daar heeft Arnoud toen hij jonger was een tijdje wat vrijwilligerswerk gedaan. Hij gaf workshops op trainingsdagen in Nederland en daarbuiten. Dit heeft hij tot 1 juni 2014 gedaan, toen solliciteerde hij voor de functie directeur van Alpha Nederland. 

‘Ik wil heel graag dat kerken relevante, bloeiende plekken zijn.’

Arnoud Drop

Waarom Alpha?

Alpha is er om kerken te helpen in evangelisatie en dit doorlopend te blijven doen. Het helpt kerken om structuur te brengen, doordat Alpha bijvoorbeeld elk jaar in september kan beginnen en je zo een terugkerende activiteit hebt in de planning. Daarnaast is het een makkelijk en laagdrempelig middel om mensen over Jezus te vertellen.   

Wat is de missie en visie van Alpha Nederland?

De visie van Alpha Nederland is de evangelisatie van Nederland, de vitalisering van de kerk en de transformatie van de samenleving. Arnoud Drop vertelt: “Ik wil heel graag dat kerken relevante, bloeiende plekken zijn. Plekken waar mensen groeien en gewezen worden op Jezus en het leven met Hem.” De vitalisering, oftewel het aanvuren van kerken, gebeurt door het geven van Alpha. Waar mensen leren wie Jezus is en hoe zij kunnen leven met Hem. 

Hoe komt er dan een transformatie van de samenleving?

Wanneer kerken bezig zijn met evangelisatie en naar buiten gericht zijn, merkt de omgeving dit ook. Door als kerk een Alpha te organiseren waar je mensen uit de buurt voor uitnodigt bijvoorbeeld. Arnoud Drop: “Als de kerk een vitale en bloeiende plek is, komt uiteindelijk ook een stad tot bloei. Zoals Spreuken 11:11 zegt: ‘Door de zegen van oprechte mensen komt een stad tot bloei…’ Dat zie ik als een aanmoediging voor de kerk om een zegen te zijn voor haar omgeving. Hierdoor komt er ook een transformatie van de samenleving op gang.”  

De schrijver van deze blog

Deze blog is geschreven door Anoes Melse, tijdens haar stage bij Alpha Nederland. Heb je vragen over deze blog? We helpen je graag verder!

Neem contact met ons op