Wat zijn de basics van Alpha?

Waarom eten we samen voorafgaand aan Alpha? Waarom is de inleiding belangrijk? En waarom bespreken we de thema’s in kleine groepen? In deze blog vind je de antwoorden op deze vragen. Dit zijn de basics van Alpha.   

Waarom eten?

Waarom is eten bij Alpha zo belangrijk? Dat is heel simpel: eten zorgt voor verbinding. Samen eten bouwt relaties. Voor een Alpha-bijeenkomst heb je de mogelijkheid om anderen op een laagdrempelige manier te leren kennen, te kletsen over je dagelijks leven en je hobby’s. Zo heb je samen kunnen verbinden, waardoor je op een later moment goed de diepte in kunt. Nicky Gumbel vertelt in het boek ‘Vertel het anderen’: ‘De maaltijd tijdens Alpha heeft een diepe betekenis, omdat er tijdens het eten vriendschappen ontstaan.’  

‘De maaltijd tijdens Alpha heeft een diepe betekenis, omdat er tijdens het eten vriendschappen ontstaan.’

Nicky Gumbel

Waarom een inleiding? 

Op elke Alpha-bijeenkomst wordt er een inleiding gegeven. Dit kan aan de hand van de Alpha Film series of je kunt zelf een verhaal vertellen. De afleveringen van de Film Series duren ongeveer dertig minuten en elke inleiding behandelt weer een ander onderwerp van het christelijk geloof. Een van de onderwerpen is het thema bidden. Met dit thema behandelen we waarom we bidden en hoe je dat kunt doen. De inleiding is ook een goed moment om een verhaal te delen van een teamlid. Zo kan je een mooie gebeurtenis vertellen die bijvoorbeeld past bij het thema gebed.  

Waarom een kleine groep? 

Een kleine groep geeft veiligheid en ruimte om in een bekende setting vragen en meningen te delen. Het is de bedoeling dat de kleine groep een plek is van vertrouwen. Een plek waar deelnemers eerlijk kunnen zijn over hun mening, zonder dat zij hierin gecorrigeerd worden. We horen vaak van deelnemers dat ze niet hadden verwacht hun mening te kunnen geven. Dat is voor veel mensen vernieuwend aan Alpha, het is echt een plek waar ze zichzelf mogen zijn.  

Waarom via de lokale kerk? 

De lokale kerk is een essentieel onderdeel in het geven van Alpha. Waarom dan? Daar zijn vier redenen voor: 

  • Wanneer je Alpha geeft in de lokale kerk, heb je meer kans om relaties te onderhouden, omdat de deelnemers terug kunnen komen bij jouw gemeente. Zo blijf je verbonden en betrokken met je deelnemers. Relaties bouwen en relaties onderhouden.  
  • Daarnaast geeft Alpha de mogelijkheid ieder talent binnen de gemeente te gebruiken. Zo kan de stille groep hun talent inzetten om te koken en de charismatische jonge gasten verwelkomen.  
  • Alpha is gebaseerd op vriendschap. Petrus nam zijn broer Andreas mee, Filippus bracht Natanaël mee en de vrouw bij de bron ging terug naar haar dorp om iedereen ervan te vertellen. Net als in de Bijbel, zien we bij veel deelnemers dat zij zo zijn geraakt door de Heilige Geest dat ze iedereen om hen heen willen vertellen wat God voor hen heeft gedaan. Een betere reclame vind je niet! 
  • Evangelisatie via de plaatselijke kerk, heeft merkbaar invloed op de omgeving. Als de kerk een vitale en bloeiende plek is, komt uiteindelijk ook een stad tot bloei. Zoals Arnoud ook vertelt in de blog over de missie en visie van Alpha Nederland. Lees hem hier!

De schrijver van deze blog

Deze blog is geschreven door Anoes Melse, tijdens haar stage bij Alpha Nederland. Heb je vragen over deze blog? We helpen je graag verder!

Neem contact met ons op