“Wij geloven in vermenigvuldiging”

Een gesprek met kerkleiders Joa en Thirza Ephraim

Joa en Thirza Ephraim, kerkleiders en -planters in Zeeland, zetten graag dingen in gang. Toen ze een Marriage Course organiseerden, waren ze gelijk bezig met het bouwen van een sterk team. Nu ze niet meer op de avonden zelf betrokken zijn, begeleiden ze een team bestaande uit twee andere stellen. Een mooi voorbeeld van vermenigvuldiging en leiderschapsontwikkeling. We spraken Joa over hun visie en ervaringen.

Jullie zijn betrokken in het leiderschap van drie verschillende gemeenten. Hoe houd je alle ballen in de lucht?
Joa: “Het is belangrijk om te weten waar je kracht ligt. Wij zijn starters, we zetten graag dingen in beweging. Maar we hebben absoluut mensen nodig die onderhouders zijn. Juist de diversiteit in de kerk is zo’n grote kracht! Iedereen kan meewerken aan wat er gebeurt.”

Hoe heb je dat aangepakt in het opzetten van de Marriage Course?
“Vanuit het verlangen om te investeren in huwelijken in onze gemeenten, maar ook breder in de samenleving, kwamen we de Marriage Course tegen. We hebben een videootje gedeeld waarin we vertelden dat we een team zochten. Daar reageerden twee leuke stellen op. We waren alleen nog niet heel divers: alle stellen waren gelukkig getrouwd met hun eerste partner en al lang gelovig. Ik wil dat alle deelnemers op onze Marriage Course zich kunnen herkennen in een teamlid. Dus zijn we gerichter gaan zoeken naar versterking. We zijn verrijkt met een stel dat nog niet zolang gelooft en met een stel waarvan het voor beide partners niet hun eerste huwelijk is.”

Hoe vonden jullie, met een divers team, overeenstemming over de aanpak en inhoud?
“Het zit ‘m vooral in goede communicatie, zaken bespreken en uitleggen wat we belangrijk vinden. Zo willen wij bijvoorbeeld altijd gastvrij zijn. Als de waarden voor alle teamleden duidelijk zijn, kan de praktijk wat verschillen, maar straal je uit waar je voor wilt staan. Vanuit praktische overwegingen kun je bijvoorbeeld denken: ‘We proberen het eens zonder een maaltijd.’ Maar vanuit de waarde dat we stellen een date night willen bezorgen met een fijne sfeer die allesbehalve cursusachtig aanvoelt, is de maaltijd een onmisbaar onderdeel.”

“Je ziet hoe de verbinding tussen partners wordt versterkt.”

Joa

Nu wordt de ‘tweede ronde’ Marriage Courses gegeven, door andere stellen. Wat is jullie rol daarin?
“Het is belangrijk dat mensen de cursus op hun eigen manier kunnen geven. Wij zijn er vooral om de randvoorwaarden in het oog te houden: de gastvrije, romantische sfeer en ruimte voor God om aan het werk te gaan. Als dat in het geding komt, gaan we in gesprek. We proberen ons zo min mogelijk met praktische zaken te bemoeien, dat is minder belangrijk.”

Zie je dat de aandacht voor huwelijken een effect heeft op de rest van de gemeente?
“Het is mooi om te zien dat er een sfeer ontstaat waarin het normaal is om over je relatie te praten. Dat kan nog beter, maar we zien al wel verschil. En we positioneren de Marriage Course ook goed, we maken duidelijk dat het leuke avondjes uit zijn. We vinden kwaliteit erg belangrijk. Op onze Marriage Courses zien we veel jonge stellen, onder de veertig jaar. Die snappen dat een relatie investering vraagt. Maar deze millennials willen ook gewoon een setting die kwaliteit ademt.”

Thirza, wat heeft die eerste keer organiseren van de Marriage Course jullie zelf gebracht?
“We hebben er veel aan gehad. We zijn dit gestart vanuit onze eigen behoefte om een Marriage Course te volgen.
Aangezien er geen was in de buurt, zijn we er zelf mee gestart. Je eigen huwelijk hoeft niet perfect te zijn om
te kunnen starten. Zo sneed het mes aan twee kanten: we investeerden in ons eigen huwelijk én in dat van de
andere stellen. Mooi toch?!”

Kun je toelichten hoe die kwaliteit eruitziet op jullie Marriage Courses?
“We investeren in een goede sfeer en zorgen ervoor dat alles goed verzorgd is. Zo hebben we bijvoorbeeld elke avond een ander land als thema. Op de Spaanse avond is er Spaanse achtergrondmuziek en zijn de maaltijd, hapjes en drankjes in Spaans thema. De cateraar, die overigens op dat moment niet gelovig was, vond het concept zo leuk dat ze na de eerste keer haar man meenam en ervoor zorgde dat zij samen ook mee konden doen.”

“Elk stel zou dit eens in de vijf jaar moeten doen.” 

Joa

Hoe heb je God zien werken door de Marriage Courses heen?
“Van tevoren weet je niet zo goed wat je kunt verwachten. Maar we zijn blij verrast door de blijvende effecten die we zien en horen. We hebben zoveel mooie en leuke verhalen gehoord van mensen die vertelden dat het veel met ze heeft gedaan! Je ziet hoe de verbinding tussen partners wordt versterkt. Elk stel zou dit eens in de vijf jaar moeten doen.”

Wat is je advies aan kerkleiders die overwegen om een Marriage Course op te zetten?
“Start gewoon! Soms kun je zo zoeken tot alles ‘op de rit’ is voordat je ergens mee begint. Uiteindelijk heb je het toch niet allemaal in de hand en moet je op God vertrouwen. Als je start vanuit die houding en in afhankelijkheid dingen oppakt, is het zo bemoedigend en bijzonder om te zien hoe God voorziet. Laat de praktische overwegingen de geestelijke kansen niet ontnemen.”

Thirza:
“Juist als je laat zien dat je anderen nodig hebt omdat je zelf niet alle wijsheid in pacht hebt, nodigt dat mensen met
andere kwaliteiten uit om zich aan te sluiten bij je team, of mee te doen aan de cursus. Wij hebben een
uitnodigingsfilmpje gemaakt in ons huis wat op dat moment verbouwd werd, met een hoop speelgoed en een
zeurende peuter om ons heen. Gewoon zoals het op dat moment was. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Wees
vooral echt en liefdevol.”

Aan de slag voor je buurt

Heb je ook het verlangen om als christen relevant te zijn voor je stad of dorp? Geef dan een Marriage Course! Wij helpen je graag op weg.

Wil je graag geïnspireerd en toegerust worden? Kom dan naar een van onze trainingen