‘We moeten ons voorbereiden op de aanbellers van de toekomst’ 

Brechje Loenen bouwt in de katholieke kerk

Ze is twintig jaar columnist geweest voor het Katholiek Nieuwsblad en heeft voor verschillende bisdommen gewerkt. Momenteel bouwt ze mee aan bisdom Breda, waar ze verantwoordelijk is voor het huwelijks-, gezins- en jongerenpastoraat. In haar lokale kerk, de Sint Nobertusparochie in Breda, geeft ze Alpha Youth. “Ik voel me net 24, vooral als ik met jongeren optrek,” vertelt de 54-jarige Brechje Loenen. Ze deelt over de prachtige ontwikkelingen die ze ziet onder jongeren. 

We horen regelmatig over leegloop binnen de katholieke kerk. Wat doet dat met jou? “We zien inderdaad duidelijk dat de curve omlaag gaat. Het aantal kerkbezoekers neemt af door ouderdom of overlijden. We hebben ouderen en jongeren in onze parochies, maar we missen de tussengeneratie; die is afgehaakt. Zij zijn lastiger te bereiken dan jongeren; ze zijn druk met andere dingen. Toch ben ik hoopvol, want we zien een langzaam opgaande curve van nieuwe jonge leden!”

Vertel, wat gebeurt er? “Mooie dingen! Er zijn jongeren die spontaan bij ons aanbellen met de vraag: ‘Ik zoek God. Bij mij thuis geloven ze niet. Kan er iemand met mij praten over het geloof ?’ Er zijn tientallen jongeren nieuw bij ons binnengekomen. Heel bijzonder! Van andere bisdommen horen we ook dat jongeren bij parochies op de stoep staan.” 

‘Jongeren rapen hun moed bij elkaar en zitten dan ineens achterin een kerk.’ 

Brechje

Waar komen die jongeren vandaan? “Het zijn jongeren zonder christelijke achtergrond die al een paar maanden online informatie over het geloof zoeken. Ze zien bijvoorbeeld op social media een filmpje van christelijke jongeren dat hen aanspreekt. Ze rapen hun moed bij elkaar en zitten dan ineens achterin een kerk. Of het zijn jongeren die ooit hun eerste communie hebben gedaan, maar het geloof hebben losgelaten en nu weer terugkeren.” 

Hoe verklaar je dit? “Gods Geest is aan het werk. Jongeren van nu hebben geen negatieve herinneringen aan een kerk. Ze staan er neutraal tegenover. Geloven wordt als iets interessants gezien. Ze zien bijvoorbeeld rond het EK voetbal in het nieuws dat veel voetballers christen zijn. 

Er zijn veel jongeren die met angst, depressie of onzekerheid leven. Zelfdoding staat momenteel bovenaan als doodsoorzaak onder jongeren. Hoe mooi is het als een jongere zich niet van het leven berooft, maar op zoek gaat naar Iemand die kan helpen?!” 

“We moeten ons voorbereiden op de aanbellers van de toekomst. Nu bereiden we in geloof Alpha’s voor waar nog niemand zich voor heeft aangemeld”

Brechje

Wat bieden jullie de jongeren aan? “Meerdere initiatieven, waarvan Alpha de belangrijkste is. In ons bisdom hebben parochies Alpha gegeven voor jongeren in Middelburg, Breda, Bergen op Zoom en in Roosendaal. Ook een paar ouders wilden meedoen. In Roosendaal is zelfs al een tweede Alpha gestart. Enkele jongeren die net Alpha hadden gevolgd, draaiden gelijk mee als helpers!” 

Wat hoop je te bereiken? “We hopen dat er zoveel jongeren willen aanhaken dat we het niet meer aankunnen. Vanochtend ontving ik een mailtje van een moeder: ‘Mijn dochter van 15 jaar wil graag meer weten over het geloof. Kunnen jullie met haar praten? Want ik ben zelf niet gelovig.’ We moeten ons voorbereiden op de aanbellers van de toekomst. Nu bereiden we in geloof Alpha’s voor waar nog niemand zich voor heeft aangemeld. Als er nieuwe jongeren spontaan binnenvallen tijdens een eucharistieviering, dan geef ik een van onze jonge leden een por: ‘Stap er eens op af ’. Door leeftijdsgenoten aangesproken worden is het beste.”
 

“We hopen dat er zoveel jongeren willen aanhaken dat we het niet meer aankunnen”

Brechje

Meer verhalen van impact?

Dit artikel is eerder verschenen in Alpha Life, editie januari 2025. Boordevol verhalen over de impact die Alpha en de Marriage Courses hebben in de levens van zoveel mensen in Nederland en daarbuiten.

Ben je nog geen abonnee en wil je ons jaarlijkse magazine graag ontvangen? Meld je dan gratis aan!