Het verhaal van Miranda en Matthijs

‘Voetbal was mijn hobby, het geloof haar hobby’

Ze zijn nog maar kort getrouwd. Hij hield van sporten, zij ging graag naar Alpha. Inmiddels hebben ze beide het verlangen dat meer familieleden, vrienden en collega’s Jezus leren kennen. Een gesprek met Matthijs en Miranda over de impact van uitnodigen.

Allebei groeien ze op in Alblasserdam. Miranda (25) in een gelovig gezin, Matthijs (24) bezoekt de kerk alleen als hij bij zijn opa en oma logeert. Miranda: “Ook al vond ik het mooi om in een christelijk gezin op te groeien, als puber was ik niet meer bezig met bidden of Bijbellezen. Ik had weinig vrienden die geloofden. Toch bleef mijn geloof een klein waakvlammetje.”

“Toen ik 21 was, vroegen mijn ouders of ik langskwam op Opwekking. Ik had geen zin, maar ging toch mee naar de Sing-in. Daar heb ik de hele tijd gehuild, zo bijzonder. Diep vanbinnen wist ik dat dit het belangrijkste was in mijn leven en dat ik hier wat mee moest doen. Maar ik wist niet hoe ik het geloof een plek moest geven. Mijn leven was er niet op ingericht.”

Daarna vraagt een buurjongen of ze meegaat naar Alpha Youth. “Ik had er nog nooit van gehoord. ‘Ik kijk wel’, reageerde ik vaag. ‘Dat is goed’, zei hij. ‘Ik haal je om 19 uur op.’” Het geloof van Miranda bloeit op tijdens Alpha Youth. “Vooral het weekend was echt een hoogtepunt.”

“Een paar maanden later kregen wij een relatie”, vertelt Matthijs. “Ik heb nooit tegen het geloof aangeschopt, ik had er gewoon niets mee. Ik zag haar geloof als een hobby, net als ik mijn voetbal had.” “Ik zag het wel als een obstakel”, vult Miranda aan. “Ik was aan het ontdekken hoe mijn leven als christen eruit zou gaan zien. Matthijs wist niets over geloven. Ik vond het lastig om over mijn geloof te vertellen. ‘Geef me een kans om het uit te leggen, ik wil het graag delen’, bad ik vaak.”

“Alpha is het middel, God is het die het doet”

Ondertussen traint Matthijs met een vriend voor de marathon in Rotterdam. “Daniël was tot geloof gekomen. Hij had dezelfde levensstijl gehad als ik, maar ik merkte dat hij veranderd was. Hij nodigde mij uit voor een Thuis Alpha. Ik wilde wel gaan, zodat ik kon ontdekken wat Miranda’s hobby inhield. Zij ging toch ook bij mijn voetbalwedstrijden kijken? Ik ging alleen om informatie te vergaren, niet om me te bekeren.”

De groep bestaat uit allerlei oude vrienden van Matthijs en Miranda, de helft christen, de andere helft niet. Matthijs: “Vanaf de eerste avond was het zó bijzonder. Iedereen reageerde respectvol naar elkaar. Het maakte me nieuwsgierig. De Bijbel sprak me steeds meer aan. In die maanden ontdekte ik hoe mooi het geloof is. Niet de regels, maar de relatie.”

“‘Ik wil wel naar de kerk’, zei ik tegen Miranda. In de vierde dienst kreeg ik een heel warm, rustgevend gevoel, dat ik erbij hoorde. Dit wil ik, besefte ik, er is geen weg meer terug. Ik geloof, dit moet ik uitspreken. Op de eerstvolgende Alpha-avond vroeg Daniël: ‘Maak je de keuze voor God?’ ‘Jazeker’, antwoordde ik. Dat was zo’n mooi en emotioneel moment, ik denk er nog vaak aan terug.”

Eind 2020 laten Matthijs en Miranda zich dopen. Ze nodigen ook mensen uit die geen christen zijn. “Spannend vonden we dat”, vertelt Matthijs. “Ze kwamen allemaal en vonden het bijzonder.” Bij de doopdienst is ook een vrouw aanwezig die door haar leidinggevende was uitgenodigd om eens te kijken hoe het er bij een doopdienst aan toegaat. Ze herkent Matthijs van vroeger en weet niet dat hij christen is geworden en zich laat dopen. Als ze zijn getuigenis hoort is ze zó verrast dat ze besluit om ook een Alpha te volgen. Ze nodigt daarbij ook haar moeder en nicht uit.

“Heel bijzonder dat het vuurtje doorgaat”

“Heel bijzonder dat het vuurtje is doorgegaan”, glimlacht Miranda. “Het is ons verlangen dat nog meer mensen in onze familie en vriendenkring die God nog niet kennen Hem ontmoeten. Prachtig dat we onderdeel zijn van Gods plan. En geruststellend. Je hoeft niet alles zelf te organiseren, je doet het samen met Hem. We weten niet eens waar het vuurtje inmiddels is gebleven!”, lacht Miranda.

Cover Alpha Life

Meer verhalen met impact?

Dit artikel is eerder verschenen in Alpha Life, editie december 2021. Omdat we 25 jaar bestaan hebben we uitgepakt met een extra dik jubileumnummer. Boordevol verhalen over de impact die Alpha al 25 jaar mag hebben in de levens van zoveel mensen in Nederland en daarbuiten. Geniet mee en lees het magazine online:

Alpha Life online lezen

Wil je het magazine graag per post ontvangen en woon je in Nederland? Meld je dan gratis aan en ontvang voortaan eenmaal per jaar Alpha Life.

Aanmelden voor Alpha Life