Samen eten tijdens Alpha Online? Gewoon doen!

Rein is 21 jaar oud als ze een kleine groep bij Alpha Online leidt in Zwolle. Ze blikt met ons terug op het weekend over de Heilige Geest. Speciaal voor de gelegenheid bezorgde deze Alpha een pakketje met Syrisch eten bij de deelnemers aan de deur. 

Rein: “We wilden voor het team en de deelnemers graag iets speciaals doen tijdens het weekend. Een van de teamleden wist dat mijn moeder wel vaker kookte voor grotere groepen. Toen we met de voorbereiding bezig waren, werd mij gevraagd: ‘Rein, kan jouw moeder voor ons koken?’ Dat heb ik voorgesteld aan mijn moeder en ze vond het meteen een leuk idee.”  

Samen eten online, hoe gaat dat in zijn werk?

“Mijn moeder heeft typisch Syrisch eten gekookt, want wij komen uit Syrië. Van tevoren konden we allemaal kiezen tussen twee pakketten. Pakket één bestond uit een gerecht met kip en pakket twee was een vegetarische keuze en er zat ook nog een toetje bij. Mijn moeder heeft ‘s ochtends ochtend gekookt en de pakketten hebben we dezelfde dag nog als leiders rondgebracht. Alleen een stel dat meedoet woont iets verder weg. Die heeft een teamlid de dag van tevoren langsgebracht. Hij heeft de reis gecombineerd met een familiebezoek, dus dat ging prima.”

De deelnemers en teamleden konden kiezen uit gerechten!

“Toen iedereen met zijn warme pakketje voor de computer zat, kwam mijn moeder in beeld om uit te leggen wat ze voor ons gekookt had.”

Zondagochtend was deel twee van het Heilige Geest weekend. “We begonnen met een getuigenis. Daarna was het 12.30 uur: etenstijd. Iedereen werd gevraagd om het pakketje uit te pakken en die even in de magnetron te zetten. Toen iedereen met zijn warme pakketje voor de computer zat, kwam mijn moeder in beeld om uit te leggen wat ze voor ons gekookt had. Dat was een leuk en ontspannen moment. Daarna gingen we weer verder met het programma en hebben we de video over de Heilige Geest bekeken en besproken. ”

Waarom ben je Alpha Online gaan geven?

“Ik had liever Alpha offline gegeven maar ik vind het erg fijn dat het op deze manier allemaal kan doorgaan. Natuurlijk zou het leuk zijn als we de deelnemers straks in het echt kunnen ontmoeten, dat zou heel fijn zijn. Maar tot die tijd gaan we online verder! Ik vind het erg belangrijk dat je over het geloof kan praten met elkaar, dat kan ook online. Het is iets heel persoonlijks en dat kun je voor jezelf houden, maar het is juist heel erg fijn als je er met elkaar over kan praten. Daar leer je van, je ziet andere perspectieven en je gaat nadenken: hoe gaat dat eigenlijk bij mij? Ik ben christelijk opgevoed in een orthodoxe kerk. Nu ik in Nederland woon, ga ik naar een protestantse kerk. De kern is hetzelfde: als het maar over God en Jezus gaat. De thema’s van Alpha spreken me erg aan. “

Hoe ging jullie voorbereiding?

“Onze voorbereiding begon dit voorjaar. Toen ik gevraagd werd als Alpha-leider was dat in eerste instantie met de gedachte dat we Alpha offline gingen geven. Dat was wel even schakelen toen al snel duidelijk werd dat het allemaal online moest. Vanaf september zijn we met onze Alpha Online begonnen. Fysiek was het nog mooier geweest om Alpha te geven, want dan zie je elkaar ook in het echt. Maar online is het ook heel leuk en het is fijn dat het zo alsnog mogelijk is. In het begin was het even moeilijk, maar ik houd wel van een uitdaging. Ik merk dat Alpha impact heeft op iedereen. We leren allemaal van elkaar en we kunnen ook online bidden voor elkaar.”

Heb je nog tips voor startende teams?

“Zorg dat de taakverdeling helder is: dat iedereen weet wat hij/zij online moet doen. En ik zou zeker aanraden om een gezamenlijk eetmoment te creëren als het kan. Je voelt je meer verbonden met elkaar. Iedereen vond het leuk moment tijdens de Zoom-meeting, en ze vonden het allemaal lekker. Mijn moeder vond het ook leuk om te doen en ze was superblij om te horen dat iedereen het eten lekker vond!”