Het verhaal van Natascha

‘Alpha: het is een eer en telkens weer verrassend om Gods liefde door te mogen geven’

Natascha organiseert al jaren Alpha. “Als Alpha-team binnen de Kruiskerk in Arnhem, besloten voor we voor het eerst dit jaar te gaan samen werken met andere kerken om zo meer mensen te kunnen bereiken. Dat betekende wel dat we goed moesten nadenken over hoe wij binnen onze diversiteit van geloofsopvattingen toch een éénheid konden vormen. Want dat is essentieel voor het leiden van een Alpha; éénheid! Maar uiteindelijk waren we er snel over uit, want voor ons allen gold ‘We hebben één focus en dat is Jezus. Laten we ons dus op Hem richten.’”

‘De Heilige Geest kwam helemaal binnen’

De eerste Alpha-ervaring heeft Natascha als deelnemer. Ze wordt uitgenodigd door haar broertje op een moment dat het niet goed met haar gaat. Die uitnodiging wordt niet gelijk in dank afgenomen: “Ik zei: ‘Dat doe ik niet, ik ken de Bijbel en ik ken God, ik weet alles.’ Maar mijn broer legde zich daar niet bij neer.” Ondanks de nodige tegenstribbelingen belandt Natascha toch op Alpha. En waar ze in het begin de discussie opzoekt, slaat haar Alpha-ervaring om tijdens het Alpha-weekend. “De Heilige Geest kwam volledig binnen. Ik moest zo hard huilen. Dat heeft me heel veel gedaan. Het heeft echt een omslag gebracht.” Het blijft niet bij één Alpha; Natascha besluit om de volgende keer weer mee te doen als deelnemer.

“We trokken mensen die never nooit in een kerk komen”

Natascha

Na enkele jaren komt Natascha in de Kruiskerk in Arnhem. “Eén stap over de drempel en ik voelde me thuis.” Daar gaat ze Alpha geven en inmiddels is ze zes Alpha’s verder. Ze blikt terug op de laatste cursus: “We trokken mensen die never nooit in een kerk komen. Mensen met heftige geschiedenissen, enorm beschadigd door hun verleden.”

‘Hij heeft echt nu zeker vier of vijf keer gevraagd of hij gedoopt mag worden’

Er komt een enorme mix aan deelnemers op deze Alpha af. “Veel deelnemers kwamen zoekend, vol pijn en verbittering maar ook nieuwsgierig bij ons binnen. Kenmerkend voor de wijk waarin wij werken. Kat uit de boom kijken en bewijs maar dat je te vertrouwen bent. En het wonder gebeurde! Trouw kwamen de deelnemers wekelijks naar Alpha en we zagen gezichtsuitdrukkingen veranderen. Er kwam blijdschap, er kwam rust. Eén deelnemer besloot om de spirituele wereld waarin zij diep verankerd was, vaarwel te zeggen. Verschillende deelnemers lazen binnen no time, al dan niet uit de kinderbijbel, het volledige Nieuwe Testament door en kwamen vervolgens met hun vragen op Alpha. Het merendeel van de deelnemers werd diep geraakt door de liefde van Jezus die zij heel persoonlijk ervaarden.”

“Er kwam blijdschap, er kwam rust.”

Natascha

‘Natas, Ik wil dat je hen liefhebt’

“We hebben zoveel mogen zien als team. Persoonlijk heb ik door met deze groep mensen om te gaan ook enorm veel geleerd. Ik zit in een blanke wereld, blanke kerk, waar alles zo op het oog geslaagd lijkt. En nu kwam ik met mensen in aanraking die diep beschadigd zijn. Ik werd hard met mezelf geconfronteerd, want hoe moest ik met deze mensen omgaan? Ik mocht leren er gewoon te zijn. God was duidelijk en zei: ‘Natas, Ik wil dat je hen liefhebt.’ Dat hebben wij als team mogen doen. Als team leid je geen Alpha om je opgedane kennis te kunnen zenden. God leidt Alpha en het is een eer en telkens weer verrassend om zijn Liefde door te mogen geven.”