“Missionair zijn blijft een continu leerproces”

Een gesprek met voorganger Pieter-Jan van der Wolf

Wat is er nodig om als kerk te groeien op missionair gebied? En hoe vertaal je die visie naar de praktijk? We vroegen het aan voorganger* Pieter-Jan van der Wolf (41) van de Levend Evangelie Gemeente Aalsmeer.

Welke persoonlijke groei is voor jou cruciaal geweest?
“Ik ben opgegroeid in een traditioneel christelijk gezin. Mijn geloof bestond vooral uit kennis. In mijn pubertijd had ik een rebelse fase. Hier kwam abrupt een einde aan toen ik in mijn studententijd tot levend geloof kwam. Dit was levensveranderend. Ik werd bevrijd van demonische machten, waar ik door mijn xtc-gebruik last van had. Ik besloot om mijn studie bedrijfskunde nog wel af te maken en dan de Bijbelschool te volgen. Sindsdien is mijn leven toegewijd aan Jezus.”

Welke visie heb jij voor de Levend Evangelie Gemeente Aalsmeer?
“Als gemeente zijn we door een veranderingsproces gegaan, waarin we al biddend en vastend gingen ontdekken: ‘Wie zijn wij eigenlijk?’ We verlangen naar een generatie voor wie Jezus alles is, het absolute middelpunt. Maar wat betekent dat dan? En waarom zijn we dan zo druk met rand- en bijzaken? In diezelfde periode was ik een keer aan het hardlopen. Ik voelde dat God tegen mij zei: ‘Bouw plekken waar mensen Jezus kunnen ontmoeten. Creëer plekken waar ze veilig zijn, zoals de ark van Noach.’ Ik dacht gelijk: ‘Die plekken, dat moeten Alpha’s zijn.’ Ik bad: ‘Heer, begrijp ik dat goed?’ Vervolgens kwam een vrouw mij tegemoet die ooit bij ons thuis een Alpha had gevolgd. Haar leven was dankzij Alpha enorm veranderd. Dit was voor mij zo’n bevestiging! Ik heb daar God echt in horen spreken. Dit is mijn drijfkracht waarom we vol voor Alpha willen gaan. We willen Jezus centraal zetten en Alpha hiervoor heel bewust als middel inzetten, zodat meer mensen Jezus kunnen leren kennen.”

Wat hebben jullie als gemeente geleerd in het veranderingsproces?
“Vanuit onze gemeente werden er veel zendelingen in het buitenland ondersteund. Maar we wilden ook dicht bij huis missionair zijn. Er wordt vaak onterecht onderscheid gemaakt tussen heilig en onheilig, tussen zondag en maandag. Mensen krijgen dan een sluimerend schuldgevoel: ‘Moet ik niet ook de zending in?’ Je hoeft je baan niet op te geven. Het begint bij een andere manier van denken: ‘Hoe kan God mij op mijn plek gebruiken?’ Mensen vinden het een verademing als ze ontdekken dat ze ook op maandag missionair kunnen zijn. Iedere christen is een zendeling. Het is de kunst om in twee werelden tegelijk te leven. Met beide benen op aarde en tegelijk samenwerken met God.”

“Iedere gelovige is een zendeling.” 

PIETER-JAN

Hoe neem je anderen daarin mee?
“Als eerste door het onderwerp als kerkleiding telkens bewust te agenderen. Wat geef je aandacht? Zegen je alleen zendelingen of ook andere beroepen? We moeten het één niet heiliger maken dan het ander. Zorg dat het missionair denken een vast onderdeel van de prediking is. En betrek jongeren erbij. Gooi niet alleen prediking over hen uit, maar geef hun ook taken. Missionair denken raakt iedereen.”

Hoe vertaal je jullie visie ‘vol voor Alpha willen gaan’ naar de praktijk?
“We zijn van twee keer Alpha geven per jaar gegroeid naar tien Alpha’s per jaar. Naast frequentie zijn we gegroeid in variëteit. We geven nu ook Alpha in de gevangenis, aan jongeren en in andere talen. We hebben er bewust voor gekozen om Alpha ook thuis te geven, dat is wat kwetsbaarder. Dan ga je meer een geloofsavontuur met elkaar aan.”

Wat is cruciaal om op die manier te kunnen groeien?
“Als eerste moet het leiderschapsteam achter de visie staan en het voorleven. Nodig mensen gericht uit om mee te helpen. Wie zijn leiders, wie zijn bidders? Geef Alpha voldoende aandacht in de samenkomsten. Laat mensen proeven hoe boeiend het is om een Alpha te geven, omdat je telkens weer verrast wordt door de mensen die God je pad laat kruisen. Dan kan het enthousiasme van onderaf ontstaan en hoef je niet te leuren. Laat het niet van jezelf afhangen. Faciliteer anderen; mensen willen gezien en ondersteund worden.”

“Waarom zijn we zo druk met rand- en bijzaken?”

PIETER-JAN

Wat is jouw advies aan kerken die zoekend zijn in hoe zij kunnen groeien in missionair kerk-zijn?
“Ga gewoon starten. En gun het jezelf om te falen. Het schip moet de haven uit. Je hoeft niet een andere kerk te kopiëren. Ontdek wat bij jouw gemeente past. Het is een ontdekkingstocht om de kracht van je gemeente vrij te zetten.”

Naar welke groei verlang je nog voor jullie gemeente?
“We zouden graag zien dat meer Alpha-deelnemers helper worden en vervolgens doorgroeien naar Alpha-leider. Daarnaast willen we nog meer bouwen aan een gastvrije Alpha-cultuur. We zijn een charismatische gemeente. Leggen we aan buitenstaanders voldoende uit wat we doen? Na elke samenkomst evalueren we dit. Ik zie ons niet als een paradepaardje, missionair zijn blijft een continu leerproces.”

*Toen het interview plaatsvond was Pieter-Jan nog voorganger van de Levend Evangelie Gemeente in Aalsmeer. Inmiddels heeft hij een andere baan.

Meer verhalen met impact?

Dit artikel is eerder verschenen in Alpha Life, editie januari 2023. Boordevol verhalen over de impact die Alpha mag hebben in de levens van zoveel mensen in Nederland en daarbuiten. Geniet mee en lees het magazine online:

Meld je aan

Ben je nog geen abonnee en wil je ons jaarlijkse magazine graag ontvangen? Meld je dan gratis aan!
De volgende editie verschijnt eind oktober.