‘Kom binnen! Ga zitten, wat drinkt ge?’

Een gesprek met Ilse Spiloes van Alpha Vlaanderen over Vlaamse gastvrijheid

‘Je Vlaamse zusje’, zo omschrijft ze zichzelf. En inderdaad: we zijn niet alleen elkaars buren, maar vooral een internationale Alpha-familie. Een hartverwarmend en plezant gesprek met Ilse Spiloes van Alpha Vlaanderen.

“In september 2022 is Alpha Vlaanderen opgericht”, vertelt Ilse met een prachtig Vlaams accent. “Alpha België bestond al sinds 1995. Het ontstaan van Alpha Vlaanderen is het gevolg van de nauwe banden tussen Vlaanderen en Nederland. Wallonië voelt zich vanwege de taal meer verbonden met Frankrijk.”

Klein team
Ilse is Alpha-coördinator en aanspreekpunt voor de rooms-katholieken in Vlaanderen. Dit doet zij naast haar werk als operationeel directeur van Clemenspoort (een evangelisatiecentrum in Gent). Samen met vier enorm gemotiveerde vrijwilligers vormt ze het kleine team van Alpha Vlaanderen.

“Iedere maand komen we bij elkaar voor overleg”, vertelt Ilse. “We denken na over onze visie voor Vlaanderen, verdelen taken en ondersteunen elkaar. Allee, we willen Alpha in Vlaanderen echt meer op de kaart zetten. Graag zouden we hier meer tijd in steken, maar we doen ons werk voor Alpha naast andere taken en verantwoordelijkheden.”

“Kerkleiders ontdekten dat Alpha kerkmuren overstijgt en binnen veel denominaties past”

Ilse Spiloes

Stoverij met frietjes
Zien Alpha’s er anders uit in Vlaanderen dan in Nederland? Ilse kan slechts één verschil bedenken: “Wij gebruiken altijd de Alpha Film Series omdat iedere inleider zijn eigen insteek heeft. Net als in Nederland wordt pasta en pizza veel geserveerd bij Alpha. Als het publiek wat ouder is, dan kiezen we vaak voor soep vooraf en aardappelkroketjes met groente. Of stoverij (stoofvlees) met frietjes! Heerlijk, dat is zeker en vast ook mijn lievelingsgerecht.”

Gastvrij verwelkomen
“Er wordt hier gezegd dat een Vlaming gastvrijer is, maar ik denk dat het gelijk loopt”, antwoordt Ilse op de vraag of gastvrijheid in Vlaanderen anders is dan in Nederland. “Wij zijn vooral heel gastvrij als mensen bekend zijn. ‘Kom binnen! Ga zitten, wat drinkt ge?’ Wij proberen ook altijd iemands taal te spreken. Spreek je Nederlands, Frans, Duits of Engels? Allee, wij passen ons daar gemakkelijk op aan. Mensen gastvrij verwelkomen die we nog niet kennen, daarin kunnen we van Nederlandse kerken nog wel leren. Bijvoorbeeld hoe je duidelijk maakt ‘Wie je ook bent, iedereen is welkom hier’.

Kerkmuren overstijgen
De eerste keer hadden we acht deelnemers. Door hun “Alpha kreeg in het verleden weinig voet aan de grond in Vlaanderen”, vervolgt Ilse. “Veel katholieken vonden dat Alpha te protestants was. Het boek ‘Als God renoveert’ van de Canadese priester James Mallon heeft hier verandering in gebracht. Sindsdien zijn meer kerkleiders zich gaan verdiepen in Alpha als evangelisatiemiddel. Ze ontdekten dat Alpha kerkmuren overstijgt en binnen veel denominaties past.”

Focus
De religieuze samenstelling van de bevolking lijkt op die van Noord-Brabant: slechts 1% is protestants, 62% noemt zichzelf katholiek. Ilse ziet kansen: “Veel Vlaamse parochies zitten in een dieptepunt. Na de coronapandemie zijn weinig mensen teruggekeerd naar de kerk. Ook hebben parochies te maken met vergrijzing. Dit is daarom hét moment om de focus op evangelisatie te leggen.”

Broers en zussen
Hoe is de band tussen Alpha Vlaanderen en Alpha Nederland? “Amai, jullie zijn mijn broers en zussen”, roept Ilse uit. “We staan nog veel minder ver qua organisatie. Alpha Nederland is daarom ons voorbeeld. Omdat we dezelfde taal spreken, komen we voor vragen en advies als eerste bij Alpha Nederland.”

Groeien
Dromen voor Vlaanderen heeft Ilse genoeg. “In 2022 waren er ongeveer vijftig kerkelijke gemeenschappen in Vlaanderen betrokken bij Alpha. Komende jaren hopen we jaarlijks te groeien met vijftig nieuwe kerken.”

Sommige dromen ziet Ilse al een beetje uitkomen. “We hopen dat Alpha nog veel meer bekend wordt in België en dat het warm onthaald wordt als evangelisatietool. In mei waren we als partner betrokken op het christelijke familiefestival Art of Faith. We waren enorm zichtbaar met onze grote tent waar we koffie schonken en workshops gaven aan zowel nonnen, evangelischen als parochianen.”

“Amai, jullie zijn mijn broers en zussen”

Ilse Spiloes

Bruggen bouwen
Een andere droom van Ilse is dat er nog meer toenadering komt tussen protestanten en katholieken. “Onlangs organiseerden we een interkerkelijke bijeenkomst in Gent. Ik vind het zo mooi als we van onze eilandjes afkomen, met elkaar kennis maken, connectie ervaren, bruggen bouwen en ontdekken dat we voor hetzelfde willen gaan.”

Wereldwijde impact

Van de giften van particulieren en ondernemers zet Alpha Nederland tien procent apart in een donatiefonds, onder andere voor Alpha-organisaties in specifieke landen die onze steun goed kunnen gebruiken. Zo hebben we Alpha Vlaanderen naast onze expertise ook financieel kunnen helpen met een gift voor het Art of Faith-festival en de reiskostenvergoeding van vrijwilligers.

We delen graag van wat we zelf hebben ontvangen. Wil jij dit met jouw investering mede mogelijk blijven maken?