‘We geven de Marriage Course om stellen te helpen hun verbinding een boost te geven.’

Wat betekent het om een Marriage Course te geven? En hoe kun je zoiets aanpakken? We vroegen het aan een stel uit Assen dat nu voor de tweede keer een Marriage Course geeft. Na een fysieke Marriage Course, nu online.

Kunnen jullie je eerst even voorstellen?

Wij zijn Gerrit Jan en Annewieke. We hebben elkaar ontmoet in 2001, toen we allebei meegingen met een Athletes in Action project. We hebben een roerige verkeringstijd gehad: Gerrit Jan werd 6 maanden als militair uitgezonden naar Bosnië. We leerden door die afstand wel heel bewust te communiceren. Ondertussen zijn we 18 jaar getrouwd en hebben we twee pleegkinderen (11 en 9) en een biologische dochter (2).

Hoe kwamen jullie erbij om de Marriage Course te organiseren?

Gerrit Jan: We vonden het altijd al belangrijk om bewust tijd voor elkaar te maken. We hebben daar steeds in geïnvesteerd en het prioriteit gegeven. En we zijn ook veel naar huwelijksweekenden of -avonden geweest. Het is goed om samen te werken aan je relatie.
Annewieke: En dat gunnen we andere stellen ook. We willen graag meegeven hoe waardevol het is om samen tijd door te brengen en gericht tijd voor je relatie te maken. 
Gerrit Jan: Je kunt zo makkelijk samen leven in een huis zonder echt die verbinding te maken of te ervaren. Daarom geven we de Marriage Course, om stellen te helpen die verbinding een boost te geven.  

“We geven de Marriage Course om stellen te helpen hun verbinding een boost te geven.”

Wat vinden jullie het leukste aan het organiseren van de Marriage Course?

Annewieke: Al die gezichten zien van de stellen en dan weten dat ze op zo’n avond echt quality time hebben, dat vind ik zo mooi om te zien! Ook vind ik het leuk om te merken dat er meer openheid is bij stellen wanneer ze een Marriage Course-avond hebben bijgewoond, dat ze ook naar ons toe komen om ergens even over te praten. 
Gerrit Jan: Ja, het is zo mooi dat je ze helpt om over de echte dingen van het leven te praten. En daar helpen die opdrachtjes en oefeningen gewoon heel erg bij. Mooi om dat te faciliteren, dat vind ik heel leuk om te doen.  
Annewieke: Toen we de Marriage Course fysiek organiseerden, hadden we ook gevraagd naar favoriete drankjes, hapjes en muziek. En daar helemaal op afgestemd wat we aanboden. Dat kost tijd, maar is ook echt leuk om te doen.

Wat vinden jullie de grootste uitdaging in het organiseren van de Marriage Course? 

Gerrit Jan: Bij de fysieke bijeenkomsten was dat het team vormen en de ruimte elke keer aankleden en weer opruimen. Het is niet erg om te doen, maar vraagt wel veel meer werk dan de avonden online organiseren, wat we nu doen.
Annewieke: Ja, online is het een stuk makkelijker. Al hebben we nu wel 32 stellen, in plaats van de 6 die we hadden tijdens de fysieke Marriage Course, en straks hebben we een fysieke slotavond. Dan is een ruimte klaarzetten met 32 tafeltjes en maaltijden regelen voor 64 mensen toch ook wel een organisatie. Maar ook superleuk! 

“Om stellen uit te nodigen voor de Marriage Course hebben we date night pakketjes uitgedeeld in de kerk.”

Wat is jullie favoriete thema van de Marriage Course?

Annewieke: Ik vind de eerste bijeenkomst over ‘De verbinding versterken’ echt heel leuk en goed. Om samen herinneringen op te halen.  
Gerrit Jan: Ja, dat is zo’n leuke oefening! Om na te denken over: waarom zijn we ook alweer verliefd geworden op elkaar? Maar ik vind de avond over liefdestalen ook heel goed. Het laat maar weer zien hoe erg je soms op jezelf gericht bent, in plaats van op het liefde tonen aan de ander.

Jullie hebben de MC op een originele manier gepromoot, kunnen jullie daarover vertellen?

Gerrit Jan: Ons voorgangersechtpaar heeft twee keer over relatiethema’s gesproken. Een keer over seks en een andere keer over conflicten. Dat waren hele goede en eerlijke preken en daarmee hebben ze een mooi voorbeeld gesteld. Aan het einde hebben ze een heel concrete oproep gedaan voor de Marriage Course.  
Annewieke: En we hebben een week voordat we begonnen alle date night pakketjes voor de deelnemers klaargezet in de kerk. Die konden ze ophalen in de hal. Maar er waren natuurlijk ook extra pakketjes voor stellen die ter plekke besloten om mee te doen. Dat werkte heel goed! Uiteindelijk hebben we nog heel wat extra pakketjes moeten samenstellen. Stellen reageerden zo enthousiast. 

 Welke impact hoop je te zien door het organiseren van de Marriage Course?  

Gerrit Jan: Ik hoop dat het normaler wordt om over je relatie te praten, dat het als iets normaals wordt gezien om eraan te werken. Een relatie is niet altijd een roze wolk en daar mogen we best eerlijk over zijn. We merken nu al wat verschil, ook omdat we ‘m dus al eerder hebben georganiseerd. Alle deelnemers van de vorige keer spreken er makkelijker over en dat moedigt ook vrienden en familie weer aan om de Marriage Course eens te volgen. 

“We bidden voor de stellen die meedoen. Iedere ochtend bidden we voor twee andere stellen.”

Wat betekent het voor jullie samen om de Marriage Course te organiseren?

Annewieke: Als je de cursus geeft, ben je samen ook weer met al die thema’s bezig en erover in gesprek.  
Gerrit Jan: Ja, het levert weer verbinding op door ‘m te organiseren. Je huwelijk hoeft niet perfect te zijn om een Marriage Course te organiseren, maar het is wel goed dat je er zelf ook aan wilt werken.  
Annewieke: En we bidden voor de stellen die meedoen. Elke ochtend bidden we voor twee stellen, en dat wisselt dan per dag natuurlijk.

Welk moment is er in al die Marriage Course bijeenkomsten het meeste bijgebleven?

Gerrit Jan (lachend): Ja, dat weet ik wel! We organiseerden de laatste drie thema’s van de fysieke Marriage Course tijdens een weekendje weg (vrijdag op zaterdag).  
Annewieke: We hadden daarvoor een heel leuke B&B geregeld en die mevrouw wist dat we voor de Marriage Course kwamen met een paar stellen. 
Gerrit Jan: Maar toen we er waren bleek een van de stellen een kamer te hebben met twee losse bedden die je onmogelijk naast elkaar kon zetten. Toen hebben we natuurlijk snel geruild met hen.

Ook een Marriage Course organiseren?

Lijkt het je ook leuk om een Marriage Course te geven? We organiseren regelmatig trainingen waarin we je alles vertellen over de Marriage Course. We duiken de materialen in en nemen alle tijd voor vragen, zodat je helemaal voorbereid bent om een Marriage Course te geven.

Training Marriage Course