‘Ik hoor mensen nu nog zeggen dat ik zo veranderd ben door Alpha’

Chris van Es (39 jaar) kwam drie jaar geleden tot geloof op Alpha, bij City Life Church den Helder. Sindsdien zet hij zich in voor Alpha en ziet hij Gods leiding in zijn leven. “Mijn leven ging van helemaal niets met geloof, naar steeds rustig de juiste mensen op mijn pad tegenkomen en nu zelf Alpha leiden en connect-leider zijn.”

Mensen zijn de oplossing

Chris groeide op in een gezin waar geloven niet echt aan bod kwam. Hij had niks met het christendom. Toen hij tot geloof kwam, veranderde hij als persoon en kreeg hij andere interesses. “Voordat ik in God geloofde, waren mijn hobby’s films kijken en gamen. Sinds ik in God geloof, begon ik te lezen. Wat gek was, want dat deed ik eerst nooit. Ik blijf natuurlijk wel af en toe een serie of film kijken, maar het is wel een mooie verandering.”

“Voordat ik gelovig was, dacht ik dat de oplossing voor de wereld was dat er geen mensen zouden zijn. Ik zag mensen echt als een probleem, maar nu zie ik mensen als een oplossing. Ik heb zoveel meer liefde voor mensen, omdat ik nu snap dat wij de kroon op Gods schepping zijn.”

Bijzondere verbouwing

Voor het verbouwen van de zolder huurden Chris en zijn vriendin een klusjongen in. Hij vertelde dat hij naar de kerk ging. Tot Chris zijn verbazing hield hij van een biertje en had hij tattoos. “Dat was ik van gelovige mensen echt niet gewend. Ik wist niet dat er ook leuke, slimme en normale mensen geloofden in God. Ik kreeg daardoor echt een ander beeld van het geloof. Hij nodigde mij uit om mee te gaan naar zijn kerk en ik ben daar sindsdien niet meer weggegaan.”

‘Je hebt een schat gevonden en je wilt dat iedereen daarvan hoort.’

Chris

Iets terug doen voor God

“Toen ik bij die gemeente binnenliep was ik teleurgesteld en terneergeslagen. Mijn relatie liep niet goed en we zijn uiteinderlijk uit elkaar gegaan. In die periode ben ik echt opgevangen in City Life Church. God heeft mij toen aangeraakt en gered. Als ik God niet had gehad, was ik er heel anders uitgekomen.”

“In die periode wilde ik zo graag helpen – ik pakte taken op in de kerk en zette me graag in voor van alles. Ik wilde iets terug doen voor God. Nu weet ik dat dat niet hoeft. Hij vindt het supertof, maar ik hoef me niet verplicht te voelen. Je mag juist echt ontvangen van zijn genade. Dan wil je je gewoon inzetten en mensen over Hem vertellen. Je hebt een schat gevonden en je wilt dat iedereen daarvan hoort.”

Antwoorden door Alpha

Chris stapte Alpha in zonder kennis van het geloof. “Mijn eerste gedachte was daarom dat Alpha alle antwoorden had op mijn vragen.” Hij kreeg op de eerste avond al veel antwoorden en dat sprak hem aan. “Ik had echt het gevoel dat ik het nodig had. De eerste avond was spannend, maar wel heel gaaf om zoveel verschillende mensen te ontmoeten die dezelfde vragen hadden als ik.”

Verandering door Alpha

“Ik hoor mensen nu nog zeggen dat ik zo veranderd ben door Alpha. Ik kwam binnen als een terneergeslagen hoopje ellende. Mijn leven ging van helemaal niets met geloof, naar steeds rustig de juiste mensen op mijn pad tegenkomen en nu zelf Alpha leiden en connect-leider zijn. Met God in je leven word je niet ineens de perfecte persoon, maar wel een veel beter persoon dan dat je daarvoor was.”