Een voorhof voor de kerk | Interview met millennialdominee David

Dominee David van der Meulen van Licht Oud Zuid werd vorig jaar door Het Parool tot millennialdominee benoemd en sindsdien draagt hij die titel met plezier. Wij gingen met hem in gesprek over zijn gemeenschap en waarom die zo geliefd is bij millennials.

Kun je vertellen hoe je millennialdominee bent geworden?

Ik was eerst nogal zoekende en wist niet of ik echt dominee wilde worden. Ik houd van vrijheid. Na mijn studie theologie ging ik bij Oase Nieuw West helpen en meer over gemeentestichting nadenken. Uiteindelijk heb ik toch de PKN-predikantsopleiding gedaan. Tot grote vreugde van mijn vader, die ook predikant is en zijn vader voor hem.

Toen we opeens een huis in Oud Zuid kregen, voelde dat wel als leiding van boven. Daar ervoer ik het gevoel van roeping, toen we erachter kwamen dat onze buren (veel 20’ers en 30’ers) eigenlijk helemaal geen besef van geloof hebben. Mijn vrouw was in gesprek met een buurman en die wist het verhaal en de betekenis van Kerst niet. Gewoon helemaal niet. Dat maakte het verlangen des te groter om buiten de kerkelijke setting over geloof te spreken. En dat uitte zich uiteindelijk in een pioniersplek, Licht Oud Zuid, en werd ik predikant met een bijzondere opdracht.

Waar houd je je met Licht Oud Zuid mee bezig en wat vind je er zo leuk aan?

We organiseren De Millennial Masterclass. Gesprekken met gezaghebbende figuren, zoals een psycholoog of filosoof, over een specifiek thema. Gewoon een thema dat het alledaagse leven van millennials raakt, zoals omgaan met conflict. En daarin vragen we de gastspreker natuurlijk om uit expertise te delen, maar ook iets te zeggen over de manier waarop ze hun geloof in hun werk integreren.

Verder organiseren we ook dingen in kleine groepen, zoals een Bibleclass met niet-gelovigen, en organiseren we kleinschalig vrijwilligerswerk. Dat kan direct als follow up van een masterclass zijn, maar soms ook nadat mensen vaker een masterclass hebben gevolgd en we ze eens een-op-een hebben gesproken.

Het leukste aan mijn werk vind ik het contact maken met de ander, het luisteren, goede vragen stellen en de ander helpen om inzicht te krijgen in zichzelf. Die gesprekken, waarin je iets van de drive van een persoon kunt proeven, die vind ik zo gaaf! Dat is ook het meest unieke wat we als christenen te bieden hebben, om te luisteren en onvoorwaardelijk lief te hebben. Om oprecht de ander te willen leren kennen.

“Ik zie Licht Oud Zuid als een voorhof waar de wereld van Amsterdam en de wereld van de kerk bij elkaar komen.”

Hoe zou je Licht Oud Zuid omschrijven?

Als een voorhof. In het Oude Testament kun je lezen over de voorhof voor de tempel, de plek waar zowel de heidenen als de gelovigen konden verzamelen. Het was een soort tussengebied tussen de wereld van het alledaagse Jeruzalem en de wereld van God en Zijn heiligheid. Zo willen we met Licht Oud Zuid ook zijn, dat tussengebied waar de wereld van Amsterdam en de wereld van de kerk bij elkaar komen, zodat mensen kunnen proeven van Gods wereld. Ga maar na, voor iedere christen is er wel een kerk. Maar er is geen voorhof voor iedere niet-christen.

Ik ben dan ook geen reguliere predikant, maar ik zie mezelf meer als een voorhof dominee. Ik serveer geen vast voedsel bij Licht Oud Zuid, maar vloeibaar voedsel. Anders verstik ik mensen.

Veel christenen hebben er geen idee van hoe compleet niet-gelovig twintigers en dertigers in ons land zijn. Het is bij jongeren niet zo dat ze, zoals de generatie van hun ouders, zijn opgegroeid met een bewuste afkeer of nonchalance richting het geloof. Ze zijn opgegroeid zonder enig raakvlak met geloof. Als je bedenkt dat heel veel millennials geen praktische voorbeelden kunnen geven van mensen in hun dagelijks leven die geloven, geen God/kerk/Bijbel in hun systeem hebben. Dan ben je niet post-christelijk. Dan ben je post-atheïstisch. Hoe kan je voor díe groep een activiteit bedenken? Hoe kun je voor díe groep een tussengewereld creëren?

“Luister naar millennials. Je moet van ze leren houden, ze leren begrijpen en je in ze willen verplaatsen.”

Wat zou je adviseren aan een dorpsdominee die in een vergrijsde kerk voorgaat? Hoe kan die predikant twintigers en dertigers meer bereiken en betrekken?

Ik heb een aantal tips:

  • Luister naar millennials. Je moet van ze leren houden, ze leren begrijpen, je in ze willen verplaatsen.
  • Millennials komen graag naar dingen die door millennials worden georganiseerd. Betrek ze dus!
  • Bid: verruim mijn hart voor deze mensen.
  • Bouw intentioneel relaties met (minimaal) een of twee millennials in jouw gemeente of buurt en trek met ze op. Nodig ze uit voor het eten, drink eens een kop koffie met ze. Bouw relatie.
  • En dus, last but not least, creëer een voorhof. Als je nieuwe twintigers en dertigers wilt bereiken en betrekken, moet je ze een tussenwereld geven waar ze zich thuis voelen. Een tussengebied waar ze kunnen proeven van Gods wereld. Denk bijvoorbeeld aan een Marriage Course, dat is zo’n goed voorbeeld van een voorhof. Zonder dat je preekt, communiceer je door het organiseren van zo’n cursus een voorhof waarin mensen kunnen proeven van Gods bedoeling en waarden.

Je bent een boek aan het afronden om jouw ervaringen en tips te delen met predikanten elders in het land. Kun je daar wat over vertellen?

Het wordt geen theologisch werk of supertheoretisch boek, maar een praktische handreiking voor ambtgenoten, ouderlingen en missionaire taakgroepen die millennials beter willen begrijpen, bereiken en betrekken.

Wil je naar aanleiding van dit interview het boekje van millennialdominee David lezen, bestel zijn boekje ‘Welkom in de Voorhof’ dan nu hier online.

Tip: praat door over millennials in jouw kerk

Wil jij in gesprek over millennials in jouw kerk? Of wil je van gedachten wisselen? Plan een afspraak in de agenda van Dorine Sommer. Zij denkt graag met je mee! 

Maak een afspraak