‘Ik kan ook Alpha voor mijn familie geven!’
Judith Pen heeft een goede band met haar familie, ze kunnen samen lachen en samen huilen. Maar hoe denkt haar familie over het geloof? “Ik wist wel ongeveer hoe iedereen erin staat, maar precies wist ik niet. Het is ook niet een onderwerp dat je gezellig op een verjaardag gaat bespreken. Maar eigenlijk is het jammer dat je juist over die dingen nooit praat.” Daarom besluit Judith voor haar familie een Alpha te organiseren.
“Eerlijk gezegd kende ik Alpha niet. Ik had het verlangen om anderen mensen over het geloof te vertellen en had het hierover met een dominee. Hij zei: ‘Jij lijkt me geschikt om een Alpha binnen onze kerk op te zetten: wil jij meehelpen in het organiseren?’ Toen hij uitlegde wat het was leek het me fantastisch. Alpha geeft de mogelijkheid tot gesprek over het geloof maar niet op een opdringerige manier.”
Toen kwam corona en de kerk waar Judith Alpha mocht organiseren, besluit dat ze geen Alpha Online gaan geven. “Ik ben wel naar de Alpha-training gegaan en werd hier positief verrast. Er is heel veel mooi materiaal beschikbaar en ik zag de voordelen van het online Alpha geven. Ik werd zo enthousiast dat ik niet wilde wachten op het moment dat we weer Alpha offline konden gaan geven. Ik werd ‘s nachts wakker met het idee: ik kan ook Alpha voor mijn familie geven!”
“Vervolgens heb ik het met mijn man overlegd: want ja, hoe zal zo iets vallen binnen de familie? Na er even over nagedacht te hebben, en ook even met mijn ouders overlegd te hebben, nam ik het besluit: ik ga het gewoon proberen! Als geen animo voor is, dan is dat toch niet erg? Dan hebben we het in ieder geval geprobeerd. Ik kom uit een groot gezin met zeven kinderen en inmiddels hebben we heel wat neven en nichten. Ik heb een mail geschreven en die naar iedereen gestuurd. Toen was het even afwachten of iemand mee wilde doen.”
Inmiddels is de familie-Alpha van Judith een tijdje onderweg: “We zijn in totaal met zijn zeven; een heel fijn aantal. We komen bij elkaar in Zoom en gaan dan uiteen in twee groepjes. Het is eigenlijk nooit ongemakkelijk geweest: want je hoeft elkaar niet te leren kennen. Dat online ontmoeten was eerst even wennen, maar door de fijne gesprekken zie je snel de voordelen. Iedereen die nu meedoet is enthousiast over het soort gesprekken dat je met elkaar hebt. Het gaat dieper dan de gesprekken over koetjes en kalfjes die je op een verjaardag hebt.”
“We kunnen als familie samen lachen, gieren, brullen maar we kunnen ook met elkaar meeleven en huilen als er iets erg gebeurt. Maar het is eigenlijk jammer dat je daarnaast nooit over de diepere dingen in het leven praat. Dat gebeurt niet zo snel en dat terwijl je familie bent. Ik wil juist van hen weten hoe ze over deze dingen nadenken.”
“Alpha geeft de mogelijkheid om wat dieper over het geloof te praten. Zo vertelde mijn oudste broer een aantal dingen die ik niet van hem wist, wat ik geweldig vond om te horen. Ik wist wel ongeveer hoe mijn familieleden erin stonden maar op Alpha kan je doorvragen: hoe denk jij hierover? Wat vind je moeilijk? Wat vind je vanzelfsprekend? Ik vind het ook prachtig om te zien hoe open mijn ouders bijvoorbeeld over de mooie kanten en de moeilijke kanten praten. Als je zulke dingen met elkaar deelt als familie, voel je jezelf minder alleen in dingen staan.”
“Omdat het online is en het samen eten daardoor wegvalt, probeer ik de familieleden regelmatig iets toe te sturen. Een leuk kaartje met wat paaseitjes bijvoorbeeld. Straks hebben we het Alpha-weekend en dat vind ik nog wel lastig. Ik denk er nu aan om het zo te doen: thuis kijken we de video en dan komen we samen naar een mooie plek in het bos. Daar gaan we in tweetallen met elkaar wandelen, praten en hopelijk ook bidden voor elkaar.”
“Of ik het aanraad aan andere families? Tuurlijk! Ik vind het juist heel leuk om voor de mensen die het dichts bij mij staan zoiets te organiseren. Ik faciliteer alleen, God laat het groeien. In mijn leven zijn ook vele mensen belangrijke schakeltjes geweest voor mijn geloof. Ik hoop dat ik een schakeltje mag zijn voor anderen!”