‘Mensen zijn verbaasd over de gemiddelde leeftijd van de kerkgangers’

Een gesprek met pionier en voorganger Niels de Jong

“Mensen die onze kerk binnenkomen zijn vaak verbaasd over de gemiddelde leeftijd van de kerkgangers. Het is een oud kerkgebouw, maar daarbinnen zetten we iets eigentijds neer.” Niels de Jong is pionier en voorganger van Noorderlicht, een eigentijdse, levendige kerk in Rotterdam, die zich vermenigvuldigt door nieuwe kerken te planten in en om Rotterdam. Deze kerk, die valt onder de PKN, trekt veel twintigers en dertigers aan. Wat is hun geheim?

Niels geeft een aantal tips:

  • Geef de twintigers en dertigers in je gemeente verantwoordelijkheid en bied ze ruimte om die zo vorm te geven dat ze er zelf in geloven en blij van worden. Geef ze vertrouwen en erken hun talenten, ze vinden het fijn om gezien te worden!
  • Gebruik taal die aansluit bij twintigers en dertigers, in je muziek, in het spreken en in wat er doordeweeks gebeurt.
  • Het gaat niet alleen om woorden, maar ook om daden: praktisch christen-zijn en je op een praktische manier inzetten voor de stad. Twintigers en dertigers werken daar graag aan mee! 
  • Houd vast aan de traditie waar je in staat, maar schep ook ruimte voor beleving, nieuwe vormen en voor het werk van de Heilige Geest.

“Gastvrijheid is dat er op je gerekend wordt.”

Niels

Cultuur van uitnodiging
In Noorderlicht heerst een cultuur van uitnodiging, regelmatig wordt er iemand meegenomen. Niels: “Als mensen de kerkdienst voor zichzelf waardevol en van betekenis vinden, dan heb je grote kans dat ze ook iemand uitnodigen om mee te gaan. We rekenen elke zondag op mensen die er voor het eerst zijn. Gastvrijheid is dat er op je gerekend wordt als gast. Ik stel me bijvoorbeeld iedere zondag voor, ik ga er niet vanuit dat iedereen wel weet wie ik ben en waarom ik daar sta.” 

Podcast
De Kansen voor de Kerk

Hoe geef je gastvrijheid praktisch vorm als kerk? Waardoor heeft Noorderlicht Rotterdam zo’n aantrekkingskracht op jonge mensen en groeit het maar door? Je hoort het in ‘De Kansen voor de Kerk’ podcastaflevering ‘De gastvrije kerk’.