Terugblik conferentie: ‘De Missionaire Parochie – Als God Renoveert’

24 en 25 maart 2022

Foto: Ramon Mangold

Donderdag 24 en vrijdag 25 maart was de Canadese priester James Mallon hoofdspreker op de conferentie ‘De Missionaire Parochie – Als God Renoveert’, mede georganiseerd door Alpha Nederland. Op deze conferentie hoorden bijna 1.000 katholieken, waaronder vele priesters en bisschoppen, via Fr. Mallon hoe je een parochie kunt laten bloeien. Naast Mallon stonden ook Frank Jansons (Relatiemanager Katholieke Kerk) en Arnoud Drop (Directeur) op het podium om met de aanwezigen te delen hoe Alpha en Gebed essentiële bouwstenen zijn voor een missionaire parochie. Ook was Alpha Nederland vertegenwoordigd op de informatiemarkt met een stand en was Alpha Nederland de drijvende kracht achter de catering.

Na het vieren van de eucharistie vertelde Fr. Mallon in zijn eerste blok dat een parochie twee belangrijke taken heeft. De eerste is zorgen voor de mensen die bij de parochie horen – herder zijn voor de schapen – en ten tweede uitreiken naar hen die Jezus nog niet kennen – vissers zijn van mensen. Het blijkt dat over het algemeen parochies die hun prioriteit leggen bij missionair zijn (het vissen) voldoende zorg hebben voor hun schapen. Parochies die hun prioriteit leggen bij hun schapen, vissen nauwelijks. Daarom is het belangrijk om de prioriteit te leggen bij missie. En volgens Fr. Mallon is er geen betere methode dan Alpha.

‘God heeft deze conferentie gebruikt.’

Frank Jansons, Relatiemanager Katholieke Kerk

En dat kwam goed over. Verschillende katholieken vertelden op het podium hoe zij begonnen zijn aan hun weg om hun parochie missionair te maken, en allemaal noemden ze daarin hoe belangrijk Alpha daarin is. Ze getuigden van de kracht van Gods Geest tijdens Alpha en welke invloed dat had op hun parochie.

Vrijdag begon Fr. Mallon, eveneens na het vieren van de eucharistie, te vertellen hoe je kunt starten met parochievernieuwing. Daarin gaf hij aan dat daarbij, naast het geven van Alpha, drie dingen belangrijk zijn om in te investeren. Hij noemde de drie H’s: Hospitality (gastvrijheid), Homily (preken) en Hymn (muziek). Samen met een aantal partners ondersteunen we parochies hierbij deze zomer.

God heeft deze conferentie gebruikt. Velen zijn geïnspireerd, geënthousiasmeerd en overtuigd geraakt dat de bloei van de katholieke kerk in Nederland op handen is.

Voor de mensen die benieuwd zijn of Alpha geschikt is voor hun parochie, is er vanaf mei op verschillende plekken in het land een Alpha Experience, waarin iedereen kan proeven wat Alpha is om zo op een laagdrempelige manier te ontdekken of ze Alpha willen gaan geven.

Kijk de conferentie hier terug!

De schrijver van dit artikel

Dit artikel is geschreven door Frank Jansons, Relatiemanager Katholieke Kerk. Heb je vragen over dit artikel of wil je meer weten over Alpha in jouw parochie? Neem dan contact op met Frank!