Hoe help je de gemeente om te gaan uitnodigen?

Misschien ben je zelf een zeer bekwame “uitnodiger”. Je hebt er plezier in om anderen mee te nemen naar een dienst of mis. De meeste mensen in je gemeente zullen dat wat minder vanzelfsprekend vinden. Hoe kun je, in jouw invloedspositie, gemeenteleden helpen om te gaan uitnodigen? Hier drie tips om je op weg te helpen. 

1. Vertel verhalen over het verschil dat Jezus maakt in mensenlevens

Zeker in Paulus’ tijd, droeg je geen schoeisel binnenshuis. Je waste juist je voeten wanneer je binnenkwam, om het stof en de viezigheid van Geven jullie Alpha? Dan kun je natuurlijk Alpha-deelnemers vragen om wat te vertellen over het verschil dat Jezus maakt in hun leven. Maar deel ook vooral je eigen verhaal. Of dat nu een “groots” verhaal is, of voor jouw gevoel een “simpel” verhaal: elk verhaal over Jezus die levens verandert is geweldig! En door die verhalen met elkaar te delen, herinneren we elkaar eraan waarom het zo belangrijk is om mensen uit te nodigen.

Door verhalen te delen, herinneren we elkaar eraan waarom het zo belangrijk is om mensen uit te nodigen!

2. Tel uitnodigingen in plaats van deelnemers/gasten

Wat is het toch verleidelijk om ‘koppen te tellen’. Alsof het aantal deelnemers bepaalt hoe goed de dienst of Alpha-avond is. Moedig de gemeente aan om geen gasten of deelnemers te tellen, maar uitnodigingen te tellen! Daag de gemeente uit door bijvoorbeeld het aantal uitnodigingen voor Alpha zichtbaar te maken en samen te vieren hoeveel mensen er zijn uitgenodigd. Bespreek dat uitnodigen spannend is, maar help om met iedereen mee te vieren wanneer ze over die drempel zijn gestapt. Het uitnodigen is aan ons, het antwoord aan de ander.

3. Bid samen voor de uitnodigingen

Help je gemeente of parochie om te bidden en in gebed God de vraag te stellen: ‘Wie mag ik uitnodigen?’. Wees even stil om iedereen aan te moedigen te luisteren naar Gods stem. Bid dan voor kracht om uit te nodigen en voor een positieve reactie bij de ander. En blijf samen bidden! God is groter dan wij zelfs maar kunnen bedenken, Hem om leiding en hulp vragen is dus geen overbodige luxe. 

Wil je met jouw gemeente concreet aan de slag om mensen uit te nodigen voor Alpha? Kijk dan hier voor een indruk van de komende ‘Schuif Aan’- campagne, inclusief ‘Eerste Hulp Bij Uitnodigen’-platform voor kerken. We proberen het jouw gemeente zo makkelijk mogelijk te maken om uit te nodigen, en het deelnemers zo makkelijk mogelijk te maken om ‘ja’ te zeggen. 

Eerste Hulp Bij Uitnodigen