Wat leert de wapenrusting uit Efeze 6 ons over uitnodigen?

In de brief aan de gemeente in Efeze schrijft Paulus over de geestelijke wapenrusting. Onder de ‘attributen’ die hij noemt, zijn de sandalen van de bereidheid het evangelie te verkondigen. Het is voor de meeste mensen niet het populairste onderdeel van de wapenrusting. Het zou immers veel fijner zijn als iemand ánders jouw buurman uitnodigt om mee te gaan naar Alpha, of naar een kerkdienst. Waarom zijn het sandalen, en wat kunnen wij hiervan leren?

De beeldtaal van Paulus biedt ons twee heel duidelijke aspecten die cruciaal zijn voor onze bereidheid om het evangelie te delen: 

1. Sandalen draag je buitenshuis

Zeker in Paulus’ tijd, droeg je geen schoeisel binnenshuis. Je waste juist je voeten wanneer je binnenkwam, om het stof en de viezigheid van de straat achter te laten. Sandalen draag je niet in het comfort van je huis, maar omdat je eropuit gaat. Om mensen uit te nodigen in het evangelie, moeten we eropuit gaan. We moeten buiten onze bubbel die sandalen aantrekken. Anders had Paulus het wel gehad over de pantoffels van het comfort van het evangelie.  

We moeten onze sandalen aantrekken en uit onze bubbel komen. Anders had Paulus het wel gehad over de pantoffels van het comfort van het evangelie.

2. Sandalen draag je omdat je in beweging bent

Je draagt schoeisel om je voeten te sparen wanneer je flink meters maakt. In die tijd: sandalen. Ken je dat liedje ‘These boots are made for walking’? Zo is het ook met die sandalen van de bereidheid. Je hebt ze niet zomaar, ze zijn gemaakt om gebruikt te worden. Gemaakt om meters mee te lopen! Welke acties onderneem jij om het evangelie bekend te maken? Om mensen uit te nodigen voor een ontmoeting met Jezus?  

Laat je bereidheid om het evangelie te brengen niet versloffen. Trek moedig die sandalen aan en zie waar Hij je leidt. Wie mag jij uitnodigen voor een ontmoeting met Jezus? Vraag het God in gebed en wees stil, Hij geeft waarschijnlijk een persoon in jouw gedachten.

Wil je meer leren over uitnodigen, of hoe jij je kerk hierin mee kunt nemen? Binnenkort organiseren we De Kansen voor de Kerk, een online inspiratie-event voor kerkleiders. Het thema van dit evenement is: ‘Een kerk die uitnodigt’. Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden.

De Kansen voor de Kerk – Een kerk die uitnodigt