‘Zal ik Piet dan maar weer vragen?’

Ze zijn geweldig, die ‘harde kern’ van kerkleden die graag de handen uit de mouwen steekt om praktisch bij te dragen. Tegelijkertijd zou het zo mooi zijn als er méér kerkleden helpen om dingen op te zetten, of gaande te houden. In gesprekken met predikanten en voorgangers hoor ik dit thema vaak langskomen. En juist voor dit dilemma kunnen Alpha en Marriage Course een mooie uitkomst bieden!

We zien bij geloofsgemeenschappen door het hele land hoe deze cursussen helpen bij het ontwikkelen (en enthousiasmeren) van nieuwe leiders. Die leiderschapspijplijn ziet er voor beide cursussen ongeveer als volgt uit:

1. Nodig mensen uit voor een cursus, en denk daarbij aan:

  • mensen waarin jij leiderschapspotentie ziet;
  • mensen uit verschillende groepen binnen de gemeente;
  • en mensen van buiten de gemeente, dat spreek voor zich 🙂

2. Vraag deelnemers na hun cursus om mee te doen in het leidersteam van de volgende cursus. Hierbij kun je denken aan rollen als:

  • gastheer/gastvrouw;
  • gespreksleider of helper (bij Alpha);
  • achter de schermen: catering, gebedsteam, promotie, etc.

3. En ga zo maar door!

De volgende keer kun je ze vragen om een kleine groep van Alpha te leiden, of een keer de inleiding voor te bereiden.

Bied mensen de mogelijkheid om zich (verder) te ontwikkelen. Wanneer je mensen aanspreekt op hun talenten, is er een veel grotere kans dat zij willen bijdragen. Kijk maar eens naar het verschil tussen:

a. Een mededeling tijdens de zondagse dienst: ‘Binnenkort starten we weer met Alpha en we zoeken echt nog leiders voor de kleine groep! Heb jij zin en tijd, meld je dan aan bij mij na de dienst.
b. Iemand persoonlijk aanspreken: ‘Ik was laatst zo onder de indruk van de manier waarop je dat gesprek leidde! We zoeken voor Alpha nog leiders van kleine groepen en ik denk dat jij daar echt heel goed in zou zijn. Zie je jezelf ook zoiets doen?’

Het verschil tussen a en b is hopelijk duidelijk. De persoon die bij b aangesproken en bemoedigd wordt, zou bij a misschien helemaal niet over de optie nadenken! Kortom: kijk eens naar het potentieel bij jou in de kerkbanken, en daarbuiten!

Kijk eens naar het potentieel bij jou in de kerkbanken, en daarbuiten!