Waarom kiezen kerken
voor Alpha?

Waarom kiezen kerken voor Alpha? Wat brengt Alpha de kerk? En wat maakt Alpha zo succesvol? Joost Klok (34), Relatiemanager van Alpha, vertelt over het waarom achter Alpha. “Alpha biedt de kerk een middel om het evangelie op een makkelijke manier te kunnen delen met vrienden en familie.”  

Christelijke gemeenschap meemaken

Tegenwoordig is er een groot verlangen naar verbinding en community, zeker tijdens de huidige coronacrisis. Hoe kan Alpha het middel zijn om dit verlangen te vervullen? Inmiddels is Alpha in meer dan honderd landen en door duizenden kerken gegeven. Goed getest is het dus zeker! Het blijkt de plek te zijn waar een christelijke gemeenschap en community kan worden ervaren. Met ingrediënten als eten en gastvrijheid ontstaan er vriendschappen. Er is ruimte voor relaties en natuurlijk tijd voor plezier. Joost Klok, Relatiemanager van Alpha: “Als christenen vinden we dat heel gewoon, maar bij mijn afgelopen Alpha was er vrouw die zei dat wat ze hier had meegemaakt uniek was. Dat had ze nog nooit gezien.”

Verstand en gevoel

“Deelnemers vertellen mij dat ze elke week een nieuw puzzelstukje aangereikt krijgen en het steeds meer beginnen te snappen,” vertelt Joost. Dit is iets dat al meer dan twintig jaar wereldwijd in verschillende denominaties herkend wordt. “Bij Alpha is er ruimte om het christelijk geloof te leren kennen. Het verstand, maar ook het gevoel wordt aangesproken. Neem een moment zoals het Alpha-weekend, waar we verder ingaan op de Heilige Geest – dit is vaak een cruciaal en mooi moment op Alpha. Zo is er altijd een moment waarop mensen hun Alpha-ervaringen delen. Ze vertellen dan dat Alpha geweldig was en hoe er tijdens het weekend echt iets gebeurt in hun leven.”

Waarom kiezen kerken voor Alpha?

“De kerk is missionair bedoeld en daarvoor is Alpha een geweldig middel.” Volgens Joost brengt Alpha de kerk hoop en geeft het de mogelijkheid om mensen tot geloof laten komen. “Bij onze laatste Alpha maakten vijf mensen een bewuste keuze voor Jezus. Dat is zo hoopvol voor de kerk. Daar word je heel blij van! Dat je weet dat er een manier is waarop je vrienden en familie in contact kunnen komen met Jezus.”

Succes Alpha

“Alpha heeft alles in zich om te falen, behalve als God zelf komt opdagen. Het is een heel simpele formule; eten, inleiding en de kleine groep. Maar daar zit het niet in. Het zit in christenen die bidden om Gods Geest en dat maakt Alpha succesvol.”

De schrijver van deze blog

Deze blog is geschreven door Anoes Melse, tijdens haar stage bij Alpha Nederland. Heb je vragen over deze blog? We helpen je graag verder!

Neem contact met ons op