Wie ondersteunt het huwelijk van de kerkleider?

Iedereen die getrouwd is, weet dat het huwelijk niet alleen heel mooi, maar ook ingewikkeld of zelfs moeilijk kan zijn. Het huwelijk van de voorganger is daarin niet anders.

Werk-privébalans

Dat het werk van een voorganger niet van maandag tot vrijdag tussen 9 en 5 plaatsvindt, maakt het al lastig genoeg om een goede balans tussen werk en privé te vinden. Tel daarbij op dat veel kerkleiders een sterk gevoel van plichtsbesef hebben. Dit maakt het nog ingewikkelder om grenzen te stellen in de werk-privébalans.

Kwetsbaarheid tonen

Daarnaast vinden veel kerkleiders en voorgangers het lastig om kwetsbaarheid te tonen, zeker op het gebied van huwelijk en relaties. Niet alleen omdat je als kerkleider het gevoel kunt hebben dat je leven (en dat van je gezin) onder een spreekwoordelijk vergrootlas licht, maar ook omdat er weinig mensen zijn bij wie je om hulp kunt vragen. Waar ‘normale’ kerkleden terecht kunnen bij een pastoraal werker, een predikant of een kringgenoot, voelt dit voor een kerkleider vaak niet als een goede optie.

Tips van Nicky & Sila

We vroegen Nicky & Sila Lee naar hun ultieme tip voor kerkleiders die het lastig vinden om de juiste werk-privébalans te vinden. Hun antwoord: Maak tijd voor elkaar!

  • Bescherm de tijd voor je partner en de tijd met je gezin. Bij voorkeur op vaste momenten, zodat iedereen weet dat je op die momenten niet bereikbaar bent (of ze moeten een hele goede reden hebben 😉 )
  • Praat over jullie verwachtingen en stel grenzen. Met alleen tijd voor elkaar maken kom je er niet: tijdens deze momenten moet je met elkaar praten.
  • Heb plezier! Maak tijd om leuke dingen te doen met je partner en je gezin. Veel dingen zijn al zo serieus, maar je hebt ook plezier nodig.

Vertrouwenspersoon

Tijd voor elkaar maken vormt een goede basis. Maar het valt ook te adviseren om als voorgangersechtpaar een vertrouwenspersoon in de arm te nemen. Je kunt hierbij denken aan een mentor of wellicht een relatiecoach of -therapeut. Een aantal kerkleiders gaven aan dat ze op regelmatige basis met een ander kerkleiderspaar spreken over hun relatie, een soort peer-to-peer coaching. Welke vorm het ook aanneemt, het is goed om als stel een plek te zoeken waar je open en vrij kunt spreken over je relatie. 

‘Het is zo belangrijk voor ons als “herders” om zelf ook ergens niet de herder te hoeven zijn, maar om misschien wel ergens herderlijke zorg te kunnen ontvangen. Dat geldt ook voor je eigen huwelijk.’

Gerard Grit, voorganger in Lemmer

Gratis Marriage Course-experience

Ben je benieuwd hoe een avond van de Marriage Course eruit ziet? Volg dan een experience! Je maakt kennis met de video’s van de Marriage Course series en gaat samen met je partner in gesprek over verschillende onderwerpen. Op onze evenementen-pagina vind je een actueel overzicht van de experiences en trainingen die binnenkort gehouden worden.