Iedereen heeft iets te geven

Bij geven denk je toch vaak: “Daar is weer zo’n organisatie die geld van me wil hebben!” Maar niks is minder waar: er zijn tal van dingen die je kunt geven, zoals tijd, geld, aandacht en high fives. Door te geven zetten we mooie dingen in beweging. Of maken we zaken mogelijk die anders niet gedaan konden worden. 

Ook een goed gesprek kan een geschenk zijn, of een avondje oppassen. Als verrassing voor je partner het huis schoonmaken kan een heel groot geschenk zijn ;). Wat dacht je van je nieuwe afspeellijst delen of een complimentje geven. Alles dat zinvol of belangrijk voor iemand anders is kan een geschenk zijn.

Tonen dat je aan iemand anders hebt gedacht is het grootste geschenk van allemaal. Onderschat nooit de kracht van waardering. Geven is goed voor jou en voor de ander.  

Onderzoek heeft aangetoond

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen zich blijer voelen, minder depressief zijn en minder stress ervaren als ze anderen helpen. Bij veel mensen, die bezig zijn met liefdadigheid, vrijwilligerswerk of doneren aan goede doelen komt het stofje oxytocine in de bloedbaan vrij. Dat vermindert angst en veroorzaakt warme gevoelens, euforie en verbinding met anderen. 

Het geschenk zit ‘m ook in het geven

Zelfs als gever word je beloond als je iemands reactie op een onverwachte gift mag zien. Stel je voor welk gevoel het teweeg brengt als je iemand anders blij maakt met iets wat hij heel graag zou willen. Stel dat je iemands leven kan veranderen! Geven voelt bijna even fijn als krijgen.  

Samen zijn we sterk

Of het nu opruimwerkzaamheden zijn in de buurt of het doneren aan een goed doel, we weten dat we op ons best zijn als we samen zijn. Als we bij elkaar komen, zelfs als onze individuele bijdragen klein zijn, is onze bijdrage als groep krachtig. En we hebben de kracht om samen iets te bereiken! De zinsnede “vele handen maken licht werk” is van toepassing als je samen de afwas moet doen na een groot feest, of als het gaat om het inzamelen van geld voor een goed doel als Alpha Nederland.  

Dus, wat is onze reden om te geven?

Wij geven, omdat we ons gelukkig en geïnspireerd voelen. En ja, ook omdat we weten dat we het verschil maken. Maar we geven ook omdat we erin geloven. Omdat wij allemaal hebben ontvangen, en we weten dat wat voor één persoon niet veel bijzonders betekent voor een ander juist heel veel kan betekenen. 

Hoe kan ik je verder helpen?

Ik ben Jaïr Sagström en ik help je vraag verder. Heb je vragen of wil je van gedachten wisselen over geven aan Alpha, klik dan op de knop hieronder om contact met me op te nemen.

Neem contact met mij op